BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Seçim öncesi ev almanın tam zamanı!

Gayrimenkul sektörü ev alacakları seçim sonrası gelecek %10 zamma karşı uyardı.

Abone ol

Gayrimenkul sektörü seçime odaklandı. "Şu anda konut almanın tam zamanı" diyen sektör temsilcileri, önümüzdeki ay konut fiyatlarına yüzde 10 zam geleceğini söylüyor.

Gayrimenkul sektörünün geneline hakim olan durgunluğun seçim sonrasında aşılacağı beklentisi güçlenirken, inşaatçılar satışa çıkaracakları yeni projelerini de bu dönem sonrasına bıraktı. "Şu anda konut almanın tam zamanı" diyen sektör temsilcileri, döviz kurundan kaynaklı maliyet artışının konut fiyatlarına yansımadığını ancak önümüzdeki ay yüzde 10 zam yapılacağını dile getiriyor.

ŞİMDİ ALAN KAZANACAK

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, seçimlerin ardından sektördeki sorunların yavaş yavaş çözülmeye başlamasını umduğunu kaydetti. Çelik, son dönemde yaşanan siyasi konjonktür nedeniyle maliyetlerin yükselmesinin, gayrimenkul sektöründe mevsimsel durgunluğun yaşandığı döneme denk geldiğini belirterek, "Sektörün toplam cirosunun yüzde 10'u kadarlık işlem gerçekleştiği bu dönemin sonrasında, seçimlerin ardından sorunların yavaş yavaş çözülmeye başlamasını umuyorum" diye konuştu. Çelik, şu anda ev almak için doğru zaman olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Doların TL karşısında yüzde 26'ları bulan değer kazancı, inşaat maliyetlerini de etkiledi. Şirketler maliyet artışlarını önümüzdeki dönemde fiyatlara en az yüzde 10-15 oranında yansıtacağı için evlerini şimdi alanlar bu oranda kâr edecek."

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya:
Yüzde 10 zam kapıda

Gayrimenkul geliştiriciler, doların TL karşısında yükselişe geçmesiyle inşaat malzemelerine gelen zamları tüketiciye yansıtmadı. Biz de herhangi bir zam yapmadık. Ancak seçimden sonra konut fiyatları yüzde 10 artacaktır. Türk ekonomisi istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmektedir. Yerli ve yabancılar da yatırımlarına devam ediyor. Önümüzdeki dönemde piyasalara yansıyacak olumsuz bir hava olduğunu düşünmüyorum.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan:
Karanlıkta farlar açılacak

Biz geçen senenin ocak ayına göre satışlarımızı 3 kat artırdık. Şubatı geçen yılın üzerinde kapatırken, 22 mart itibarıyla da geçen yılın satış rakamlarını yakaladık. Piyasada yeni bir regülasyon var. Karanlık çöktüğünde, farları açacaksın. Kör karanlıkta araç kullanmak çok zor. Yani içinde bulunduğumuz durumda böyle. Piyasa şartlarına göre şekillenmek lazım. Seçimlerden sonrasını ekonomi okudu zaten. Kur düzelecek, piyasadaki basınç kalkacak.

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz:
Gergin hava dağılıyor

Seçimden sonra sektörün hareketleneceğini düşünüyorum. Zaten içinde bulunduğumuz dönem sektörün olağan durgunluğunun hakim olduğu dönemdi. Piyasalarda kurdaki artışla birlikte iyice yorulmuştu. Hem finans sektörünü hem de konut üreticilerini yoğun günler bekliyor. Nisan ayında her şey normale dönecek ve gergin hava dağılacak.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Umut Durbakayım:
İstikrar sürsün, faizler düşsün

30 Mart yerel seçimleri, gayrimenkul sektörüne kısa vadeli durgunluk aşıladı. Ancak satışlar tekrar artış trendine girecek. Buna karşılık siyasi istikrara göre bu alım trendi kendi hızını belirleyecektir. Siyasi istikrar devam ettiği sürece dolayısıyla yurtdışı sermayelerin geri çekilmediği sürece bir sorun olacağını sanmıyorum. Faizlerin düşmesi tüketiciyi heyecanlandıracak ve yatırımları yine gayrimenkule yöneltecektir.

Viaport Venezia Satış & Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu:
2014 yabancıların alım yılı olacak

Gayrimenkul sektörünü nisanda çok hareketli günler bekliyor. Yoğun seçim gündemi nedeniyle tüm projeler beklentilerini ve lansmanlarını erteledi. Bahar dönemiyle birlikte oluşacak olumlu havanın gayrimenkul sektörüne pozitif etki yapmasını bekliyoruz. Bu yıl yabancıların alım yılı olacak. Rotalarını Türkiye'ye çeviren yabancılar,

Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel:
Sektörü parlak günler bekliyor

Seçim dönemi, gayrimenkul sektöründeki mevcut ivmeyi yavaşlattı. Seçimlerden sonra sektörün eski parlak günlerine yavaş yavaş geri döneceğini düşünüyorum. Şu an birçok gayrimenkul geliştirici de seçimlerden dolayı proje lansmanlarını ileri bir tarihe aldı. Nisan itibarıyla proje lansmanları ve cazip kampanyalar yatırımcı nezdinde alım olgusu yaratmaya başlayacaktır.

GE7 Grup'un kurucu ve CEO'su Ersin Aydeniz:
Emlakta fiyat artışı kaçınılmaz

Ocak ayından bu yana yavaşlayan gayrimenkul sektörünün seçimlerden sonra güçlenecek istikrarlı yapı sayesinde hız kazanacağına inanıyoruz. Ancak gayrimenkul sektörünün maliyetinde dövize bağlı birçok unsur olduğu için, hem sezonun gelmesi hem de dövizaltın ve borsadaki iniş-çıkışlar sebebiyle fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz.