BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Savcıyı vurun' emrini bu terörist verdi

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından yapılan telefon kaydı incelemelerinde, "Savcıyı vurun" emrini Yunanistan'da bulunan Hüseyin Fevzi Tekin'in verdiği ortaya çıktı

Abone ol

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı müzakereler sürerken şehit eden teröristlerin öldürme emrini Yunanistan'da bulunan DHKP-C örgütünün lideri Haseyin Fevzi Tekin'den aldıkları ortaya çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Savcı Kiraz'ı şehit eden teröristlerin eylem sırasında yurt dışı ile görüşme yaptıkları tespit edildi" açıklaması üzerine istihbarat birimleri düğmeye bastı. Teröristlerin telefonlarından arananların adres ve kimliklerinin belirlenmesi için GSM şirketinden rapor istendi. O rapor sonrasında kalleş emrin terör örgütünün sözde lideri Hüseyin Fevzi Tekin tarafından verildiği tespit edildi.

HTS KAYITLARI ORTAYA ÇIKARDI

Savcıyı rehin alan hainlerden biri müzakere heyetiyle temastayken bir diğeri de telefondaydı. Kanlı emir de bu telefon üzerinden geldi. Operasyondan sonra teröristlerin cep telefonları incelendi. Yapılan incelemede terörist Yayla'nın kullandığı cep telefonuna yurt dışından talimat geldiği tespit edildi. 8 saat süren müzakereler boyunca kullanılan bu cep telefonuyla ilgili çok önemli bilgiler elde edildi. Ekipler, teröristlerin Yunanistan'daki bir telefon ile irtibatlı olduğunu belirledi. Bunun üzerine Yayla ve Doğruyol'un telefon konuşma kayıtları (HTS) incelendi.

WHATSAPP VE VİBER ÜZERİNDEN ÖLÜM TALİMATI

Araştırmada teröristlerin whatsApp ve Viber adlı internet üzerinden görüşme sağlayan programlarla emir aldıkları kaydedildi. Kanlı emrin ise terör örgüt DHKP-C'nin sözde lideri olan Hüseyin Fevzi Tekin'den gönderildiği ortaya çıktı. Yunanistan'da hapiste bulunan Tekin, whatsApp ve Viber üzerinden iki teröriste talimat verip tetiği çektirdi.

HÜSEYİN FEVZİ TEKİN KİMDİR?

Kanlı örgütte "Abi" olarak bilinen Tekin'in yanında Özdemir Sabancı suikastı sanıklarından olan İsmail Akkol, Murat Korkut ve Bilgehan Karpat da vardı. Ancak Yunanistan, Tekin'in Türkiye'ye iade edilmesini reddetti.

AHMET NECDET SEZER AFFETTİ

Yunanistan'da, Sabancı suikastı sanığı İsmail Akkol'la birlikte yakalanan “Abi” kod adlı Hüseyin Fevzi Tekin Türkiye'de tam 4 defa yakalanmış ancak her seferinde kurtulmayı başarmış. Tekin'in, son olarak 1999'da Türkiye'de yakalandıktan sonra, cezaevinde girdiği açlık grevinin ardından “sağlık” gerekçesiyle dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından affedildiği ortaya çıktı. Derin bağlantılarıyla bilinen “abi”nin, 1 Nisan 2004'teki büyük DHKP-C operasyonunda kurtulmayı başaran tek isim olduğu belirlendi. Tekin'in daha önce Yunanistan'da 2 kez yakalandıktan bir süre sonra serbest kaldığı belirtiliyor. Ayrıca Yunanistan daha önce yakaladığı bazı örgüt militanlarını Türkiye'nin talebine rağmen Almanya'ya iade etmişti.

YUNANİSTAN'DA KALIYOR

Zeki” ve “Abi” kod isimlerini kullanan Hüseyin Fevzi Tekin, Dursun Karataş'tan sonra örgütü yöneten merkez komitedeki çekirdek kadroda yer aldı. Tekin, DEV-SOL döneminden beri örgütün etkin isimlerden. Eski başbakanlardan Nihat Erim suikastında da yer aldığı iddia edilen Tekin'in, adı Tuğgeneral Temel Cingöz'ün öldürülmesine karışan örgüt mensubu Adnan Temiz'in cezaevinde infazında da geçiyor. 1 Nisan 2004'teki operasyonda ilginç bir şekilde kurtulmayı başaran Tekin'in, o tarihten beri Avrupa'da yaşadığı biliniyor. Ağırlıklı olarak Yunanistan'da kalan “abi”nin, Suriye'ye de sık sık gidip geldiği belirtiliyor.

Tekin, en son Suriye'nin Lazkiye şehrinde görülmüş Lazkiye’deki kampa gelerek buradaki eğitimlere katıldığı belirlenmişti. Mezhepsel gerginlik tırmandırmak için faaliyetlerde bulunan ve ‘Acilciler’ olarak bilinen THKP-C militanlarıyla bu kampta ortak eylemler planlandığı da ortaya çıkmıştı.