BIST 9.789
DOLAR 32,59
EURO 34,99
ALTIN 2.457,94
HABER /  EKONOMİ

Saray'dan MB'ye faiz mesajı FLAŞ

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Bülent Arınç, Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde faiz indirimi yapabileceğini söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği oluyor! Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya gelen Bakanlar Kurulu'nda Merkez Bankası'nın politikaları ele alındı. Kurul sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, konunun Bakanlar Kurulu'nda da gündeme geldiğini ve bakanların önümüzdeki günlerde, "faizde indirim yapılabileceğini" temennisini dile getirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği Bakanlar kurulu toplantısı sonrasında Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın sunumunda çok müspet bir tablonun ortaya çıktığını belirten Arınç, "Yani faizler düşme istidadı gösteriyor. Bildiğiniz gibi bizim cari açığımızda en önemli rolü oynayan akaryakıt fiyatları 106 dolarlardan neredeyse 45-50 dolarlara düşme gösteriyor. Dünyadaki gidişat içinde bizim üretimimizi arttırmamız, sanayiye can suyu vermemiz, yeniden istihdamın artması noktasında, enflasyonun düşmesi noktasında, faizlerin indirilmesinin beklendiği ifade edildi" diye konuştu.

"MUHTEMELEN İNDİRİME GİDECEK" 
 
Arınç, toplantıya katılan bakanların, Para Piyasası Kurulunda muhtemelen faiz indirimine gidileceğini temenni olarak ifade ettiklerini de bildirdi.
 
Merkez Bankasının bağımsız bir kurum olduğunu, yılda iki defa Bakanlar Kuruluna sunum yaptıklarını ve enflasyon hedefini tutturamazsa da bir mektupla hatayı kabul ettiklerini dile getiren Arınç, şunları söyledi:
 
"Bunlar basit işlemlerdir. Ama doğru olanı faiz politikalarında da elbette zamanı iyi takip etmek ve Türkiye'de iş adamlarına, yatırımcılara ve piyasaya rahatlık sağlayacak tedbirleri de alabilmektir. Türkiye'de talep enflasyonu değil, maliyet enflasyonu olduğuna göre, maliyet enflasyonunun da en önemli girdisi faizler olduğuna göre, faizlerde bugünlerde mutlaka bir düşüşün olması gerektiğini bakan arkadaşlarımız ifade ettiler."
 
ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın faiz indirmesi konusunda “Daha ne bekliyorsun?” eleştirisini getirmişti.  Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyada herkes faizleri indirirken, Merkez Bankası’nın hâlâ aynı noktada durarak faizleri indirmediğini belirterek gerekirse "cumhurun sesi" olarak çağırıp kendileriyle bu konuyu konuşacaklarını söyledi. 
"Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun?" diyen Erdoğan, "Şimdi diyebilirler ha, Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu yapmak durumundayım. Söylemek durumundayım ve gerekirse çağırıp kendileriyle de bunu oturup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez" dedi.