BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Saatler ne zaman ileri alınacak bu haftaya dikkat!

2016 yılında yaz saatine geçme vakti geldi. Peki saatler ne zaman hangi gün ileri alınacak? Saatlerin ileri alınması ile İstanbul memur mesai saatleri de değişti.

Abone ol

Yaz saati uygulaması ne zaman başlıyor, 2016 yılında saatler ne zaman ileri alınacak? Bu haftasonu saatleri 26 Mart cumartesiyi 27 Mart 2016 pazara bağlayan gece bir saat ileri alacağız.

İSTANBUL'da mesai saatleri de ileri saat uygulaması nedeniyle 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren değişiyor.

Yaz saati uygulaması bu haftasonunda başlayacak. Güneş ışığından daha fazla faydalanmak için Türkiye de dünya ülkeleri ile birlikte saatleri 1 saat ileri alacak.

Saatler bu haftasonunda yani 26 Mart cumartesiyi 27 Mart pazara bağlayan gece saat 03.00'da 1 saat ileri alınacak.

Hatırlanacağı gibi kış saati uygulamasına Türkiye diğer ülkelerden sonra girmişti. 1 Kasım seçimleri sebebiyle saatlerin geri alınması gecikmeli yapılmış bu da karmaşa yaşatmıştı.

Saatler bu hafta sonunda 26 Mart 2016 cumartesiyi 27 Mart pazara bağlayan gece saat 03.00'da bir saat ileri alınacak. Akıllı telefonlar ile bilgisayarlardaki saatler otomatik olarak değişiyor. Duvar ve kol saatlerinizi ayarlamanız ve 1 saat ileri almanız gerekiyor.

MEMUR YAZ SAATİ UYGULAMASI YENİ MESAİ SAATLERİ

Yaz saati uygulamasının başlaması ile birlikte 28 Mart sabahı memurların mesai saatleri de değişti. İstanbul Valiliği bunun için perşembe günü genelge yayınladı ve yeni memur mesai saatlerini duyurdu. Memurların yeni mesai saatleri 28 Mart 2016 pazartesi günü 08.30'da başlayacak.

İstanbul Valilliği'nden yapılan yeni memur mesai saatleri açıklamasında şöyle denildi;

"Bakanlar Kurulu'nun 16 Mart 2016 tarih ve 2016/8589 sayılı Kararı gereğince 27 Mart 2016 tarihinden itibaren ülke genelinde ileri saat uygulamasına geçilecektir. Vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmeleri amacıyla trafik yoğunluğu da dikkate alınarak, ilimizde mesai saatleri, 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren 08:30-12:30, 13:00-17:00 olarak uygulanacaktır"

1 Kasım tarihinde kış saati uygulaması ile birlikte İstanbul'da mesai saatlerini  08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirlenmişti.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR NE ZAMAN BAŞLAR NE ZAMAN BİTER?

Kış saati uygulaması sonbaharda başlıyor. 2016 yılında saatler 7 ay sonra geri alınacak. Bu da Ekim ayının son haftasına denk geliyor.

Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR KİM BAŞLATTI?

Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o "Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar" özdeyişinin sahibiydi. Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı. 1784 yılındaki bu vergi, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatlerin kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti. 

CEP TELEFONLARI SAAT AYARLAMASI

Yaz saati uygulamasına geçmeden önce akıllı telefon sahiplerinin, saat ve tarih ayarları menüsünden otomatik tarih ve saat dilimini seçmeleri yeterli olacak.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, kış saatinin sona ermesi ve saatlerin ileri alınmasından önce akıllı telefon sahiplerine otomatik ayarı seçmeleri tavsiyesinde bulundu.

Geçen yıl yaz saati uygulamasının 26 Ekim'de sona erdiğini anlatan Ekşi, seçim nedeniyle saatlerin geri alınma tarihinin 2 hafta sonraya yani 8 Kasım 2015’e ertelendiğini hatırlattı. Bu zorunlu uygulama sebebiyle mobil cihazların tarih ve saatlerinde uyumsuzluk yaşandığını belirten Ekşi, "Bunun üzerine birçok kullanıcı cep telefonlarının saat ve tarih menüsünde, otomatik tarih ve saat dilimi seçeneğini iptal ederek manuel düzenleme ile saatlerini ayarlamışlardı. 27 Mart'ta ise yaz saatine geçiş için saatler 1 saat ileri alınacak. Kullanıcıların, telefonlarından saat ve tarih menüsünde, otomatik tarih ve saat dilimini tekrar aktif hale getirmelerinde fayda var." diye konuştu.

Yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihlerinde manuel bir işleme gerek kalmadan otomatik ayarı açık bırakarak, saat ayarının otomatik olarak gerçekleşmesinin sağlanabileceğini bildiren Ekşi, "Böylece 27 Mart sabahı saatleri ileri almayı unutma riski de ortadan kalkmış olacak. Zira ev ve iş yerlerindeki saatlerimizi değiştirmeyi unutsak bile telefonlarımız bizi doğru yönlendirecek." dedi. 

Ekşi, otomatik tarih ve saat dilimi seçildiğinde, telefonlarının herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan sistem üzerinden aldığı bilgilerle kendini güncellediğini ifade etti.

TASARRUF YAKLAŞIK 1 MİLYAR KİLOVATSAAT

Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'a dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması 27 Mart Pazar günü başlayacak. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 8 Kasım 2015 Pazar günü 04.00'dan itibaren 1 saat geri alınan saatler, 27 Mart Pazar günü 03.00'dan itibaren 1 saat ileri alınacak.

Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine birlikte yapılıyor. İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.