BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.435,08
HABER /  POLİTİKA

Rusya domates yasağını kaldırdı mı Yıldırım'dan açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, Rusya'nın Türk domatesine yönelik uyguladığı yasağın kalkması için biraz daha zaman olduğunu söyledi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan ziyareti öncesi gazetecilerin Rusya'yla bugün imzalanan ve Moskova'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargoların kaldırılmasına yönelik anlaşmaya ilişkin soruları yanıtladı.

Yıldırım'a sorulan soruların başında Rusya'nın Türk domatesine uyguladığı yasak vardı. Domatesin Rusya ile yapılan görüşmelerin sembolü haline geldiğini söyleyen Yıldırım, yasağın tam olarak kalması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Domatese yönelik uygulanan yasağın kaldırılması için Rusya'yla Mayıs ve Haziran aylarında görüşmelerde bulunulacağını söyledi.

Yıldırım'ın açıklamalarının detayları şöyle:

RUSYA İLE YASAKLAR NE ZAMAN KALKACAK, DOMATES YASAĞI KALKTI MI?

KEİ toplantısı bugün yapıldı. Akabinde Rusya Federasyonu Başbakan Dimitri Medvedev ile bir araya geldik. Uçak krizinden sonra normalleşme sürecinde yeni bir adım attık. Normalleşme sürecinde bir çok kısıtlama tamamen kaldırılmış durumda. Türk firmalarına uygulanan yasak Mayıs ayı içinde kaldırılma kararı alınmıştı. Rusya'daki Türk firmalarının Türk işçi çalıştırmasına yönelik yasaklar kaldırıldı. Gıda ürünlerine ilişkin yasaklar 1 hafta içinde sonlandırılacak. Vize konusunda öncelikle uçuş personeli ve hizmet pasaportuna yönelik vize yasakları Mayıs ayında kaldırılacak. Diğer vize işlemleri için ikili görüşmeler sürecek.

6 tarım ürününün ithalatının yeniden başlaması için Mayıs-Haziran ayında görüşmeler sürecek. Karayolu taşımacılığıyla ilgili 16 Mayıs itibariyle tüm yasaklar kaldırıldı. 

DOMATES YASAĞI

Domates konusunda hassasiyetimizi de ilettik. Açıkçası domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyacımız var. Ortak bildiride mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adım atıldı.