BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.446,11
HABER /  GÜNCEL

Ruhban Okulu Anayasa Mahkemesi yolunda

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından sonra umutlarını yitiren Fener Rum Patrikhanesi, Ruhban Okulu için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Abone ol

Fe­ner Rum Pat­rik­ha­ne­si Hey­be­li­ada Ruh­ban Oku­lu'nun ye­ni­den açıl­ma­sı için Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’ne baş­vur­ma­ya ha­zır­la­nı­yor. Fe­ner Rum Pat­ri­ği Bart­ho­lo­me­os’un, baş­vu­ru­yu avu­kat­la­rı ara­cı­lı­ğı ile ya­pa­ca­ğı öğ­re­nil­di.

Tay­yip Er­do­ğan, cum­hur­baş­ka­nı sı­fa­tı ile ilk yurtdı­şı se­ya­ha­ti­ni yap­tı­ğı Ku­zey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti­’n­de Hey­be­li­ada Ruh­ban Oku­lu ile il­gi­li açık­la­ma­lar yap­mış­tı.

ERDOĞAN'DAN ATİNA'DA CAMİ VE MÜFTÜ ŞARTI

Er­do­ğan, Hey­be­li­ada Ruh­ban Oku­lu­’nun açıl­ma­sıy­la il­gi­li bir so­ru­ya, “Ruh­ban Oku­lu­’nu aç­mak zor de­ğil” di­ye­rek; Yu­na­nis­ta­n’­ın, Ati­na­’da ca­mii açıl­ma­sı­na mü­sa­ade et­me­si ve se­çil­miş müf­tü­le­re izin ver­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Bu açıklamaların Pat­rik­ha­ne­’nin Hey­be­li­ada Ruh­ban Oku­lu­’nun açıl­ma­sı nok­ta­sın­da­ki ümit­le­ri­ni kır­dı­ğı be­lir­ti­li­yor.

42 YILDIR KAPALI BULUNUYOR

1971 yı­lın­da­ Tür­ki­ye'de­ki tüm özel yük­se­ko­kul­la­rın dev­let de­ne­ti­mi­ne gir­me­si ile il­gi­li ka­rar ne­ti­ce­sin­de, bu de­ği­şik­li­ğe ra­zı ol­ma­yan Fe­ner Rum Pat­rik­ha­ne­si­’nin kar­şı tu­tu­mu ne­de­niy­le okul­da te­olo­ji eği­ti­mi kal­dı­rıl­dı. Okul yal­nız li­se dü­ze­yin­de eği­tim ver­me­ye de­vam et­ti. 1971-1972 eği­tim dö­ne­min­de "Hey­be­li­ada Özel Rum Li­se­si" adı­nı ta­şı­yan okul, son­ra­ki yıl Pat­rik­ha­ne ta­ra­fın­dan ta­ma­miy­le ka­pa­tıl­dı.

PAPA KASIMDA TÜRKİYE’YE GELİYOR

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko’nun Türkiye’ye ziyareti resmileşti. Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy Papa Françesko’nun 29-30 Kasım’da önce Ankara’ya sonra da İstanbul’a gideceğini belirtti. Papa Françesko’ya Fener Patriği Bartholomeus da kilisesi adına davette bulunmuştu. Fener Patrikhanesi’nde Ortodokslar’ın Aziz Andreas’ı anma günü olan 30 Kasım’da Papa Françesko ve Fener Patriği Bartholomeus birlikte ayine katılacaklar. Papa Françesko; Papa 6. Paul, Papa 2. Jean Paul ve Papa16. Benedikt’ten sonra Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacak dördüncü Papa olacak.