BIST 10.050
DOLAR 32,25
EURO 34,84
ALTIN 2.432,27
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Resim öğretmenlerinin ders isyanı

Yaratıcılık ve beceri isteyen dersler için bir saat yeterli mi? Resim öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığına çağrısı var.

Abone ol

İlköğretimde bir saat, liselerde seçmeli olarak okutulan resim dersi branş öğretmenlerinin isyanına neden oldu.

Resim öğretmenleri "Sanatsal beceri ve kültüre sahip bireyler yetiştirme amacını hedefleyen dersin 2 saate çıkarılmasını ve ilköğretim 1. sınıftan itibaren zorunlu ders olarak okutulmasını istiyor.

Resim öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'na yönelik çağrıları şöyle:

"Bizler haftalık ders saati düzenlemesinde yine dikkate alınmayan hatta liselerde seçmeli ders olarak okutulan , 4. Sınıftan itibaren ilköğretim okullarında derse girebilen 1 saat içinde öğrencilerimizin yaratıcılığını, gözlem yeteneğini, sanatsal beceri ve tasarım kabiliyeti kazandırması beklenen Resim öğretmenleriyiz.

Sosyal etkinliklerin öğrencini motivasyonunu artırdığı bilinir. Ama ülkemizde maalesef bunu sadece Beden eğitimi dersiyle yapılabildiği sanılarak sadece beden eğitim dersi üzerinde yoğunlaşılmaya başlanmıştır. Halbuki sanatın ruhun gıdası olduğu, resim dersinin tüm derslerle ilişkisinin olduğu, duygu-düşünce ve gözlem becerisinin bu dersle geliştiği kimsenin aklına gelmiyor.

Uygulamalı ders olan Görsel sanatlar(resim) dersinin 1 saat gibi az sürede yapılamayacağı sizinde takdirinizdir, çünkü işleniş açısından bakılırsa öğrencinin bu kısa sınırlı zamanda malzemelerini teknik açıdan hazırlayarak yaratıcı, üretici gücünü uygulama fırsatı tanımamaktadır. Yukarıda saydığımız olumsuz durumlar, dersimizi sağlıklı işleyiş içinde gerçekleşmemizi engellemektedir.

Okulda sağlıklı bir işleyiş içerisinde yapılan resim dersinin öğrenci psikolojisi ve gelişen çağın yaratıcı üretken ve pratik zekalı gençlerin gelişmesine faydası olacağı tartışılmazdır. Bizler resim öğretmenleri olarak, dersimizin sanatsal beceri ve kültürüne sahip bireyler yetiştirme amacını hedefleyerek ders saatimizin 2 saate çıkarılamasını ve ilköğretim 1. Sınıftan ( hatta Anasınıfından) itiitibaren zorunlu ders olarak okutulmasını istiyoruz."