BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,12
HABER /  GÜNCEL

Ramazan Akyürek'e tutuklama kararı

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan istihbaratçı Ramazan Akyürek tutuklandı.

Abone ol
Türkiye'yi sarsan Hrant Dink cinayeti soruşturmasına bir tutuklama daha! Dink cinayeti sonrası ilk kez ifadesi alınan ve hakkında gözaltı kararı alınan Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, tutuklandı.

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, "ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermek, resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklandı.
 
Hrant Dink cinayetinin işlendiği dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Akyürek, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınıp kara yoluyla İstanbul'a getirilmesinin ardından bu sabah Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi.

İFADESİ 4 SAAT SÜRDÜ 
 
Dink cinayetine ilişkin soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yaklaşık 4 saat süresince ifadesi alınan Akyürek, tutuklanması istemiyle sevk edildiği nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce de yaklaşık 3 saat sorgulandı.
 
Hakimlik, Akyürek'in, Türk Ceza Kanunu'na göre 25 yıla kadar hapis cezası öngörülen "ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermek" suçu ile "resmi belgede sahtecilik" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanmasına hükmetti.
 
Dink cinayeti döneminde Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada Dink ailesinin avukatlarınca sık sık mahkemeye çağrılarak "tanık" sıfatıyla dinlenilmesi talep edilen Ramazan Akyürek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 2 Ekim 2014'te avukatıyla beraber Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek, "şüpheli" sıfatıyla savcılığa ifade vermişti. Akyürek, yaklaşık 4 saat süren ifade verme işleminin ardından savcılıkça serbest bırakılmıştı.
 
SORUŞTURMA SÜRECİ
 
Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce verilen takipsizlik kararı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 6 Haziran 2014'te kaldırılmış, gereğinin yapılması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iadesine hükmedilmişti.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Yusuf Doğan'a teslim edilen, Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddialarına yönelik dosya ile devam eden soruşturma dosyası, tek soruşturma dosyası olarak birleştirilmişti. Yusuf Doğan'ın Yargıtay'da görevlendirilmesiyle dosya, aynı bürodaki görevli savcılardan Gökalp Kökçü'ye devredilmişti.
 
Tek dosyayla soruşturma yürütmeye başlayan savcılık, bu soruşturma kapsamında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, emniyetteki paralel yapı soruşturmasında tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı'nın "şüpheli", cinayet davasının sanığı Ogün Samast, Yasin Hayal ile Erhan Tuncel'in ise "tanık" sıfatıyla ifadelerine başvurmuştu.
 
İfade veren şüphelilerden Faruk Sarı, sevk edildiği mahkemece adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında ifade veren ve daha sonra haklarında yakalama kararı çıkarılan Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Ercan Demir ise ''cinayette ihmalleri olduğu" gerekçesiyle tutuklanmıştı.
 
İfadesi alınan bazı şüpheliler, cinayette Ramazan Akyürek'in ihmalinin bulunduğu ve gerekli yerlere bilgi vermediği iddiasında bulunmuştu. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler verdiği ifadede, "Ramazan Akyürek başlangıçtan beri hem bilgi gizlemek hem de bizi zor duruma düşürmek için hem de kendilerinin sorumluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla kasıtlı olarak bu bilgiyi (log kayıtları) müfettişlerden gizlemiştir'' ifadesini kullanmıştı.
 
Savcılığa ifade veren dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ise "Erhan Tuncel'in İstanbul'a gönderilmesinden sonra İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, Trabzon İstihbarat Müdürü Faruk Sarı ile yaptığı görüşmede, 'Bu konularla ilgili emniyet müdürü Altay'ın bilgisi var mı?' diye sorduğunda, Faruk Sarı cevaben, 'Hayır müdürün haberi yok, çünkü Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer bilgi vermemi istemediler' diye beyanda bulunduğunu ifade etmiştir'' demişti.