BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,06
HABER /  GÜNCEL

PKK'yı silah yardımı kesmedi! Stinger istedi

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin, 50 ton silah yardımı aldığı ABD’den Esad’ın uçaklarına karşı kullanmak üzere omuzdan atılan Stinger füzeleri istediği öne sürüldü.

Abone ol

ABD, ‘eğit-donat’ programının fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından Suriye’de IŞİD’e karşı halihazırda mücadele veren Kürt ve Arap gruplara malzeme ve silah yardımında bulunacağını açıklamıştı. Açıklamadan birkaç gün sonra Amerikan nakliye uçaklarının, Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere 50 ton silah ve cephane indirdiği duyuruldu.

Haseke bölgesine bırakılan silahların PKK’nın yerel kolu olan PYD ve grupla ittifak yaptığını açıklayan Suriye Arap Koalisyonu’na gönderildiği kaydedildi. CNN televizyonu, silah yardımı yapılan grupların ABD tarafından kontrol edildiğini, yardımın da onaylanan gruplara yapıldığını belirtti.

112 BALYA SİLAH

ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı C-17 nakliye uçaklarınca Haseke’ye bırakılan 112 balya silah ve cephane, Beyaz Saray’ın ‘eğit-donat’ sonrası IŞİD’le mücadele için seçtiği yardım planının ilk adımı olarak görülüyor. Ancak PYD ve askeri kolu YPG’nin, yapılan silah yardımının yanında, Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı savaş uçaklarına karşı kullanmak üzere omuzdan ateşlenen Stinger füzelerinden de istediği iddia edildi. Alçak irtifada uçan uçak ve helikopterlere karşı kullanılan Stinger’larla ilgili talebe ABD’nin ne cevap vereceği bilinmiyor.

Esad güçlerinin, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt mevzilerine bugüne kadar hava saldırısı düzenlemediği biliniyor. YPG’ye verilecek Stinger füzelerinin PKK militanlarının eline geçmesi ve Türk Hava Kuvvetleri’ne karşı kullanması da güçlü bir olasılık olarak değerlendiriliyor.