BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Peugeot dosyasına devam...

Peugeot dosyasını ısrarla sürdürmemize bir açıklama getirmek istiyorum. Bu kesinlikle bir karalama kampanyası değildir. Hele bir çıkar beklentisi hiç değildir. Sabiha Tüzünoğlu’nun, Peugeot’la ilgili şikayet dosyası elime geldiği gün konuyu İnternethaber’in sahibi Hadi Özışık ve Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Özışık’la paylaştım. Söyledikleri tek şey şu oldu: “Yaz, sonuna kadar arkandayız.” Süleyman Özışık şunu da ekledi. “Peugeot’tan gelecek her türlü reklam teklifini, tüketiciyi mağdur eden bir firma olduğu gerekçesiyle geri çevireceğiz ve bunu okuyucularımız ile paylaşacağız.”

Konu gündeme geldikten sonra e-mail adresime mağdurların yüzlerce şikayeti geldi. Ayrıca İnternethaber’in merkezine elden getirilip dosyalar bırakıldı. Gün geçtikçe beni hayrete düşüren yeni bilgiler geliyor. Ağırlıklı olarak şikayet duyulan Peugeot 307’lerin hatalı üretildiği artık bir gerçek. Bunu Peugeot yetkililerinin de kabul etmesi gerekiyor. Ve alacakları en doğru karar, bu hatayı kabul ettiklerini kamuoyuna açıklamak ve araçları geri toplamak. Hatayı gizlemekle, başları daha çok ağrıyacak.

Bugünkü yazımda yine birkaç Peugeot mağdurunun gönderdiği mesajlara yer vereceğim. Ama önce Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser’in, gönderdiği açıklamayı okumanızı istiyorum.

“Sayın Bahri KAYAOĞLU
Bir süredir, Peugeot hakkında İnternethaber’de yayınlanan yazılarınızı takip etmekteyim.

Konu ile ilgili olarak görüşlerimi paylaşmak üzere İnternethaber’i aradım. Fakat size ulaşamadığım için Genel Yayın Yönetmeni Süleyman ÖZISIK Bey ile tanışma ve istişare etme şansı buldum.

Süleyman Bey, Peugeot dosyasının sanılandan/yazılandan daha detaylı bir dosya olduğunu ifade etti bizlere.

Tüketici Hakları Merkezi ; Toplumda tüketici bilincini, hak arama bilincini yerleştirmek ve mağdur tüketicilere Yol göstermek amacıyla kurulmuş bir dernek olarak konuyu, Cuma günü gerçekleşecek Yönetim Kurulu Toplantısına taşımayı düşünmektedir.

Konuyla ilgili sizleri ilerleyen günlerde rahatsız edeceğimizi belirtir, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Ömer KESER
TÜ-MER Tüketici Hakları Merkezi
Genel Başkanı”
----------------------------------------------------------------------------

Ömer Bey’le daha sonra telefonla görüştüm. Cuma günü yapacakları Yönetim Kurulu toplantısında Peugeot konusunu gündeme aldıklarını ve bize gelen tüm şikayetleri kendilerine iletebilmemiz halinde, mağdurlarla temasa geçerek, onların toplu olarak Tüketici Mahkemesine başvurabilmelerini sağlayacaklarını açıkladı.

Tüketici Hakları Merkezi’nin adresini bir yere kaydetmek gerek.

Şimdi, adres ve telefonları bende saklı, Peugeot mağdurlarının, e-mail adresime gönderdikleri mesajlardan, birkaç tanesini okuyalım.

”Bahri Bey,
Öncelikle bu olay ne zaman patlak verir acaba diyordum ki, siz konuyu gündeme getirdiniz. Tebrik ederim. Bu arabaların durumu (özellikle 307 ler) inanın sizin algıladığınız durumdan bile kötü...

3 ay önce İSTANBUL AÇI OTOMOTİV den Peugeot 307’yi aldım. Eskişehir’e dönüşte daha yolda arabanın sağ ön kapısı resmen düşüklük yaptı ve açarken ön çamurluğa sürttü... Akşam direk servise götürdüm. Burada tampon söküldü, çamurluk söküldü ve öne alındı.. Neyse dedim sineye çekeriz, görüntü olarak güzel ya... Daha bir haftalık araçta oluşanlara bir bakın, arka disk çizildi, frene basınca arkadan ses gelmeye başladı, ayna a yar düğmeleri hamur gibi oldu. İçerden merkezi kilitleme sistemine basınca ön sağ kapı bir kademe kendiliğinden açılıp kilitleri attırıyordu, arka cam sil geç lastiği silmiyordu ve en önemlisi daha bir haftalık arabanın bırakın bozuk yolu düz yolda bile her yerinden ses gelmeye başladı....

Benim anlayamadığım bu arabaları nasıl bu şekilde halka satabiliyorlar. Ben zannetmiyorum ki Avrupa da satılanlar bu şekilde olsun.. .Sanki Türkiye’ye özel fason yapmışlar... Sonuç olarak ben, Peugeot 307 yi sattım ve kurtuldum.. Allah diğer 307 sahiplerine sabır versin...

Erkin”
-----------------------------
----------------------------------------------------

”Sn. Bahri KAYAOĞLU
13 Mayıs 2004 tarihinde Peugeot 206 XTİ 06 AH 9643 plakalı aracı, Ankara Sonsoy Gaziosmanpaşa bayisinden satın aldım.
Birkaç gün sonra direksiyon simidinin olduğu bölgeden ve sağ ön koltuktan rahatsız edici sesler geldiğini gördüm. Aracı aldığımdan bir ay sonra fırsat bulup bayinin servisine götürdüm (12.06.2004). Serviste yapılan incelemede, "sağ ön koltuk iskeletinde fabrikasyon hatası" olduğu ve bu parçanın değiştirilmesi gerektiğini, parçanın İstanbul'dan geleceğini,1 hafta veya 10 gün süreceğini ifade ettiler, ancak bu gün 30.06.2004 tarihi olması ve aradan 18 gün geçmesine rağmen mağduriyeti giderici hiçbir işlem yok.
24.06.2004 tarihinden beri gerek servisi gerekse Merkez Müşteri servisini arıyorum, tatmin edici bir cevap alamıyorum. Müşteriye karşı olan umursamaz tavırlarından dolayı bayiyi ve Ana distirübütörü kınıyor, sizlere de bizlere destek olmanızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Eyüp Sabri Kaya”
----------------------------------------------------------------------------

"Bahri Bey,
İnternet’ten yazınızı okuyunca bende bir Peugeotzede olarak bu yazıyı size göndermek ihtiyacı hissettim.Tüketici olarak bizler böyle duyarlı davranırsak ayıplı mal üreten hiçbir firma piyasada Pazar bulamayacaktır.Malı sattıktan sonra ürününün arkasında olmayan, bozuk ürünlerini toplamayan, garantisi bittikten sonra sadece parça satmayı düşünen böyle firmalar gerekli dersi alacaktır.

2001 model HDİ Peugeot marka otomun 14.ayında türbosu bozuldu. Garantisi henüz 2 ay geçmesine rağmen,uğradığım bütün servisler parça değişeceğini söylediler. 3 milyar değerindeki parayı benden istediler. Parayı vermedim, hala o bozuk türbo ile kullanıyorum. Arabam yollarda can kurtaran gibi ötüyor. Bu reklam onlara yeter. Garanti niye 1 yılda bitiyor. En az 50 000 km sınır belirleseler daha iyi olmaz mı? Bu yazımı köşenizde yazarsanız memnun olurum. Hatta daha etkili olması için sizin yardımlarınızı rica ediyorum.
Teşekkür ederim.

Emrah TURGUT”

----------------------------------------------------------------------------

"Sayın Bahri Bey,
19.12.2003 tarihinde 32.000.000.000,-TL nakit ödeyerek 2004 model Peugeot 307 1.4 HDI model bir aracı Peugeot yetkili satıcısı olan CAN OTOMOTİV den satın aldım.

Aracı aldıktan tam 11 gün sonra evimden çıkıp yaklaşık 2 km yol gittikten sonra aracım birden bire stop etti. Tüm uğraşlarıma rağmen tekrar çalıştıramadım. Peugeot assıstance aradım ve bir gezici servis yolladılar ve "burada yapabilecek bir müdahale olmadığı" söylendi. Çekici çağırılarak SONKAR + servisine çekildi.Burada yapılan inceleme sonucu aracın,"mazot ısıtıcısının arızalandığı" ve değiştirileceği söylendi. Araç yapıldı. Bundan bir hafta sonra bu kez evimin aracım çalışmadı. Ben yine peugeot assıstance arayarak servis istedim, geldi ve bana yerinde müdahalenin mümkün olmadığı, servise çekilmesi gerektiği söylendi. Tekrar SONKAR+ servise çekici çağırılarak çekildi. Yapılan inceleme sonucu aracın probleminin bir önceki ile aynı olduğu yani, "mazot ısıtıcısının arızalandığı" söylendi ve tekrar değiştirildi.Her iki seferde de Peugeot merkezini müteakip kereler aramama rağmen hiçbir sonuç alamadım. Sürekli ‘size döneceğiz’ denilmesine rağmen kimse aramadı.

Emrah ERDOĞ
--------------------------------------------------------------------------------------------

"Sn. Bahri Kayaoğlu,
Köşenizde Peugeot mağdurlarını işlediğiniz için teşekkür ederim.
Bana posta adresinizi maille gönderirseniz size oldukça ilginizi çekecek, halen yargı aşamasında olan bir dosya yollamak istiyorum.
Saygılarımla.

Salim TEMEL”
----------------------------------------------------------------------------

“Sayın Bahri Kayaoğlu,
Sesimi duyurabildiğim için memnun oldum.
Umarım bu uğraşılardan bir sonuç çıkar. Yeniden araba almak
niyetindeyim ama artık peugeot, hiç düşünmüyorum.
Saygılar.

Ayşen Beykont”
----------------------------------------------------------------------------

Bu arada dünkü yazımın içinde adı geçen Peugeot bayisi, Aktif İriyıl Otomotivden bir açıklama geldi. İlkeli ve tarafsız yayıncılık yaptığımızı gösterme açısından, bu açıklamayı da yazıma ekliyorum. Hiç olmazsa kendisini haklı gören bir Peugeot bayisi, ortaya çıkma cesareti gösterebilmiştir. Darısı Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş yetkililerinin başına..

”Sn. Bahri KAYAOĞLU,
Ercan Özülkü isimli sözde müşterimizin şikayetini sitenizde yayınlamışsınız...

Evet, Ercan Özülkü, 04/05/2004 tarihinde bayiliğimize başvurmuş ve bizden bir 307 XT Premium almak üzere görüşme yapmıştır. Sonucunda da 100 milyon kapora vererek araç ayırtmış ve kalan bakiyesini ve alım şeklini belirlemek üzere bayiliğimizden ayrılmıştır. Bir gün sonrasında ise Peugeot Türkiye tarafından mevcut kampanyanın sona erdiği açıklanmış ve fiyatların yaklaşık 700 milyon yükseldiği belirtilmiştir. Bu her ay başında tüm otomotiv sektöründe yapılan uygulamadır. Bizde mevcutta kapora vererek bekleyen müşterilerimize dönüp fiyat değişikliğini bildirmiş ve fiyat değişikliklerine gidilmiştir.

Ercan bey de bu müşterilerden biridir. Kendisinin bu fiyatı kabul edemeyeceğini bildirmesi sonucunda ise bayii karımızdan feragat edilmiş ve fark 300 milyona kadar indirilmiştir. Üstelik karşılıklı imzalanan sözleşme maddeleri arasında
"Teslimat Anındaki Fiyatlar geçerli olup herhangi bir kampanya değişikliği veya zam gelmesi durumunda fiyat değiştirilecektir" ibaresi yazıldığı halde bu müşterimize karşı yi niyetli yaklaşılmış kendisi ve eşi ile defalarca bizzat şahsım tarafından görüşmeler yapılmış fakat müşterimizin ‘iptal etmek istiyorum’ isteğine karşılık kapora sı aynı gün iade edilmiştir...

Murat Yurtekin
Aktif İriyıl Otomotiv"