BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Paralel operasyonda son dakika gözaltı listesi

Cemaate yakın polis şeflerine yönelik operasyon sahur vakti başladı, 115 kişi hakkında gözaltı ve tutuklama kararı çıkarıldı.

Abone ol

Sahur vakti başlatılan Paralel Yapı operasyonunda toplam 115 kişi hakkında yakalama gözaltı ve arama emri verildi.

Cemaat medyası hizmet hareketine yakın polislerin kelepçelenerek gözaltına alınmasına zehir zemberek tepki verirken, bir polisin gözaltına alındığında üniformalı olması dikkati çekti.

İstanbul polisinin gece yarısı başlattığı, günün ilk ışıklarında da süren operasyonlarda aralarında İstanbul Emniyetinin üst düzey kadrosunda görev yapmış eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Operasyonun yapılma gerekçesi Başbakan ve bakanlar ile MİT müsteşarının 'örgüt üyesi' gibi gösterilerek dinlenmesi olarak açıklandı.

GÖZALTI SAYISI NE KADAR?

Başsavcı Hadi Salihoğlu imzasıyla yapılan açıklamaya göre, operasyon kapsamında Emniyet ve Emniyet istihbaratında görev yapmış toplam 115 kişi için yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.

76 kişi hakkında
Başbakan ve MİT müsteşarına yönelik komplodan dolayı yakalama kararı çıkarıldığı şu ana kadar 52 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi. Emniyet İstihbarat dairesinde ise dinleme olayları sebebiyle 39 kişi hakkında arama, yakala, gözaltı talimatı çıkarken şimdiye kadar 15 kişi gözaltına alındı.

KİMLER GÖZALTINDA?

Cemaate yakın polis şeflerinin olduğu listede 134 ismin olduğu iddiası var. Şu ana kadar kamuoyunun yakından tanıdığı isimler gözaltına alındı. Bunlar içinde KCK operasyonu, 17 aralık ve 25 aralık operasyonlarının mali şube müdürü, Cemaatin karakutu olarak nitelenen emniyet müdürü gibi hayli önemli isimler var.

İşte gözaltına alınanların isimleri;

-Ali Fuat Yılmazer- Eski Emniyet Müdürü
-Hayatı Basdağ - İstanbul Eski Bilişim Suçlari ve Sistemleri Şube Müdürü
-Yurt Atayün - İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü
-Ömer Köse - Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü
-Hikmet Kopar
-Ramazan Akyürek - İstihbarat Dairesi eski başkanı

ramazan-akyürek-paralel-operasyon-gözalti.jpgSahur vakti yapılan Paralel operasyonla gözaltına alınanlar arasında 'cemaatin dokunulmaz polisi' olarak bilinen eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de var.

İLK GÖZALTILAR HASTANEYE GETİRİLDİ

Geceyarısı başlayan gözaltı ve operasyonlara dair ilk görüntüler hastanede kaydedildi. Saat 03.30'dan itibaren gözaltına alınanlar Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sağlık kontrolü için getirilmeye başlandı.

polis-müdürlerine-kelepçe-takildi.jpgSahur vakti paralel operasyonda gözaltına alınan emniyet şube müdürü Yurt Atagün'ün kelepçelenmesi deprem etkisi yarattı

ÜNİFORMALI POLİS GÖZALTINDA

Gözaltına alınanlar arasında bulunan bir polisin hastaneye getirildiğinde resmi üniformasını üstünde taşıyor olması dikkati çekti.

Hastaneye girişte üzerinde sadece resmi kıyafeti bulunan polise meslektaşları, sağlık kontrolünden sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün (TEM) yeleğini giydirdi.

ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜNE KELEPÇE

İstanbul'daki geceyarısı operasyonları çerçevesinde gözaltına alınanlar arasında Emniyetcemaat-operasyonu-kelepçe.jpgin üst düzey kadrolarında çalışmış isimler de var.

Bunlardan biri Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü Ömer Köse. Köse sabahın erken saatlerinde sağlık kontrölü için hastaneye getirildi. Hastaneye kelepçesiz giren eski emniyet müdürüne hastaneden çıkışta kelepçe takıldığı görüldü.

Elleri kelepçeli şekilde hastaneye getirilen bir başka kişi de habercilere "Günaydın arkadaşlar" diye seslendi.

POLİS LOJMANLARI ARANDI

Halkalı Fulya Sitesi'nde bulunan polis lojmanlarına saat 05. 00 sıralarında gelen polis ekipleri bazı adreslerde arama yaptı. Operasyona katılan polis ekibi, bina girişinde bekleyen habercileri "Arama kararımız var" diye uyararak bulunduğu yerden uzaklaşmaları istedi.

Arama yapılan adreslerden birinde polislere kapıyı eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu açtı.

Polislerle asansöre binen Topçu, bir süre sonra camdan çıkarak basın mensuplarına hitaben "Bana geldiler zannettim ama evime gelen giden olmadı." diye seslendi.

GÖZALTINA ALINAN KİŞİ HİKMET KOPAR

Halkalı'daki Fulya Evleri C2 Sitesi'nde ikamet eden ve rütbesi öğrenilemeyen Hikmet Kopar'ın evine gelen çok sayıda polis, 2 saate yakın arama yaptı.

Kelepçe takılarak gözaltına alınan Kopar, gazetecilerin sorularını cevapsız bıraktı. Operasyon yapan polislerin ellerindeki dosyalar dikkat çekti.

DEVLETİ SİLAHLI TEŞEKKÜL İLE YIKMAYA ÇALIŞMA SUÇU

Müvekkilinin evine gelen Kopar'ın Avukatı Özgür Gümüş, gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Operasyonla ilgili belirtilen gerekçeleri gazetecilerle paylaşan Gümüş, "Hükümeti ve devleti silahlı teşekkülle devirmeye teşebbüs, resmi evrakta sahtecilik, TCK 312, 316, 317, 204, 257 var. Şu ana kadar katıldığım arama ve dosyalarına baktım. Pırıl pırıl arkadaşlar benim gördüğüm kadarıyla. Müvekkilim ifadeye başvurulmak üzere şubeye götürüldü." diye konuştu.

YURT ATAYÜN : TESLİM OLDUM ARKADAN KELEPÇELEDİLER

Terör örgütü KCK ve Balyoz gibi soruşturmaları yürüten eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, arkadan elleri kelepçelenerek sağlık kontrolünden geçirildi. Atayün, "Kendim teslim oldum, arkadan kelepçelediler." dedi. Yurt Atayün, sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü.

yurt-atayün-kelepçe.20140722121646.jpg

SUÇLAMALAR NELER?

Fulya Sitesi C2 - 13 bloktan yapılan aramaların ardından bir emniyet personeli ellerinde kelepçeyle gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Hikmet Kopar isimli müvekkilinin gözaltına alındığını belirten avukat Özgür Gümüş gazetecilere yaptığı açıklamada "Bana gösterdikleri kağıttaki gerekçe, suç işlemek için arkadaşlar teşekkül halinde, hükümeti ve devleti silahlı teşekkülle devirmeye teşebbüs, resmi evrakta sahtecilik, TCK 312 var, 316 ve 317 var, 257 var. Bu arkadaşlar benim gördüğüm, şu ana kadar katıldığım aramalarda, organize suç dosyalarına baktığım dosyalarda, şubelerini bilemiyorum. Ama gelenler başka, başka şubelerden. İstihbaratta da, organizede de çalışmış olabilir. Pırıl, pırıl arkadaşlar benim gördüğüm kadarıyla. Benim müvekkilimin dairesinde arama bitti. Diğer daireleri bilemem. Müvekkilim ifadeye başvurulmak üzere şubeye götürüldü" dedi.

hayati-baştağ.jpg
İstanbul Eski Bilişim Suçlari ve Sistemleri Şube Müdürü Hayati Basdağ gözaltına alındığında Haram lokma yemedim diye bağırdı.

DİYARBAKIR’DA 2 RÜTBELİ, İZMİR’DE 1 KOMİSER YARDIMCISI GÖZALTINDA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Diyarbakır’da 2 rütbeli emniyet personeli gözaltına alındı.

İZMİR'DE DE BİR GÖZALTI

Operasyon kapsamında İzmir'de de bir komiser yardımcısı gözaltına alındı. İzmir'deki görev yerine son zamanlarda atandığı öğrenilen bir komiser yardımcısı operasyon kapsamında gözaltına alındı. İsmi açıklanmayan komiser yardımcısı İstanbul'a götürülecek.