BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.440,43

Önder Sav'ın bacağı!

CHP'nin yeni Genel Başkanı'nı seçmesinin ardından yaşanan liste savaşları geçen haftaya damgasını vuran haberlerin başında geldi.

CHP'nin yeni Genel Başkanı'nı seçmesinin ardından yaşanan liste savaşları geçen haftaya damgasını vuran haberlerin başında geldi.

Önce PM listesi ardından MYK listesi gündeme oturdu.

MYK listesinin açıklanmasının ardından ise yeni bir iddia ortaya atıldı.

İddia MYK listesine giren Abdülrezzak Erten'in CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın bacanağı olduğu yönündeydi.

İnternethaber de yaşanan gelişmeleri anında ve en doğru biçimde sizlerle paylaştı.

Bazen haberde yapılan küçücük bir hata ortaya büyük bir yanlışın çıkmasına neden olabiliyor. Bu kimi zaman bir kelime hatası ya da ufak bir detayın yanlış verilmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Yukarıda bahsettiğim haberde de benzer bir olay yaşandı. Çok büyük hatalara neden olmasa da traji komik diye tabir edebileceğimiz bir duruma yol açtı.

Haberin başlığı "Önder Sav'ın bacanağı MYK listesinde".

Haberin girişindeki cümle ise şöyleydi: "CHP'nin yeni vitrini ortalığı karıştırdı. Gürsel Tekin depreminden sonra şimdi de Sav'ın bacağı iddiası konuşuluyor".

Haberi okuyunca kastedilenin ne olduğunu anlasanız bile durup "Nasıl yani? MYK listesinde Sav'ın bacağının ne işi var?" deyip gülmekten kendinizi alamıyorsunuz.

Allah'tan editör arkadaşlar durumun hemen farkına varıp kelime hatasını düzelttiler.

Buna benzer bir hata da "IMF'den Türkiye'ye çıldırtacak öneri" haberinde yaşandı.

Bu defa ortada bir kelime hatası değil fotoğraf hatası vardı.

Haber için IMF logosu kullanılmak istenmiş. Kullanılan logoya baktığımızda IMF yazılı bir logo olduğunu görüyoruz.

İlk bakışta kolay kolay anlaşılacak bir sorun görünmüyor. Fakat okurlarımız çok dikkatli. Bir okurumuzun logodaki farklılığı anlayarak uyarması üzerine onun aslında Uluslararası Para Fonu olan IMF olmadığını anlıyoruz. Haberin fotoğrafı hemen değiştirildi.

Ben de karışıklığa neden olan diğer IMF'nin ne olduğunu merak ederek araştırdım. Ortaya ilginç bir sonuç çıktı.

Haberde logosu kullanılan IMF, "International Ministerial Fellowship". Kısaltması IMF olan ve logosu Uluslararası Para Fonu'nun logosuna oldukça benzeyen bu dernek, Hristiyan din adamlarının misyonerlik çalışmalarını tüm dünyaya yaymak için kurulmuş.

Haberi okuduğunuzda ve IMF'yi gördüğünüzde aklınıza böyle bir dernek kolay kolay gelmez.

Zaten haberin içinde kullanılan IMF'de hem açılımıyla verilmiş hem de içerik olarak IMF'den bahsedildiği aşikar. Başlık tamam, içerik tamam ama haber fotoğrafı haberle alakasız.

Gündemin yoğunluğu, haber koşuşturmacası düşünüldüğünde böyle ufak tefek gibi görünen basit hatalara dikkat etmek gerekiyor. Çünkü yapılan bir kelime hatası bile olsa okurun gözünden kaçmıyor.

YEREL HABERLERDE KAYNAK

İnternethaber'in yerel haberler ağı gün geçtikçe büyüyor.

81 ilden haber alabileceğiniz, yerel haberlerin yayınlandığı bu ağa Türkiye'nin dört bir tarafından adeta haber yağıyor.

Editörlerde gönderilen haberlerin büyük bir kısmını yayınlıyorlar.

Bunun haricinde AA, İHA gibi haber ajanslarından da yerel haberler giriliyor.

Bazı okurlarımız gönderdikleri haberlerde kaynak kullanımadığından şikayet etmişler.

Editör arkadaşlara bunu sorduğumda özellikle kaynak kullanmaya dikkat ettiklerini fakat gönderilen bazı haberlerin ajans haberleriyle aynı olabildiğini söylediler.


Bu durumda aslında kullanılan ajans haberi olduğu için aynı haberi gönderen okurumuz kaynak olarak isminin kullanılmadığı yanılgısına düşebiliyor.

Bu konuya burada açıklık getirdikten sonra şunu da ekleyeyimki gönderdiğiniz özel haberleriniz mutlaka kaynak girilerek veriliyor. Editörler kaynak kullanımıma titizlikle dikkat ediyorlar.

Şayet yine de bu konuda bir sıkıntı olursa adresine ya da bana mail atın. Eksik, hatalı, yanlış ne varsa düzeltelim.