BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,96
HABER /  DÜNYA

Obama kendini daha fazla tutamadı!

ABD Başkanı Obama, Libya'ya düzenlenen askeri operasyonla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Libya'ya düzenlenen askeri operasyonla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Obama, Brezilya'da düzenlediği basın toplantısında, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye ateşkes fırsatı verildiğini ancak Kaddafi'nin bunu kendi lehine çeviremediğini söyledi.

Gerçekleştirilen uluslararası operasyonda müttefikleriyke birlikte hareket ettiklerini belirten Obama, ABD kuvvetlerine "sınırlı bir askeri operasyon" başlatılması için yetki verdiğini söyledi.

BOŞ DURAMAZDIK

Obama, "Bir zorba kendi insanlarına merhamet göstermeyeceğini söylerken, boş duramazdık" ifadesini kullanırken, ABD güçlerinin Libya'ya karadan saldırmayacağını yineledi.

ABD Başkanı, Kaddafi'nin hareketlerinin Batı'ya operasyondan başka bir seçenek bırakmadığını da sözlerine ekledi.

Diğer yandan, Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD ve İngiltere'ye ait gemilerden ve denizaltılardan yaklaşık 110 tane Tomahawk füzesinin fırlatıldığı belirtildi. Pentagon, ABD'nin Libya'ya karadan saldırmadığını yineledi. Pentagon yetkilisi, ABD ve müttefiklerinin 20'den fazla noktayı hedef aldığını belirtti.

LİBYA'YA SALDIRIYI ABD KOMUTA EDİYOR

CNN televizyonu, ABD savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere füze fırlatıldığını duyurdu. ABD, koalisyon güçlerinin kendi komutasında olduğunu duyurdu. Operasyona 5 ülkeye ait güçler katılıyor.

ABD savunma yetkililerine dayanılarak verilen haberde bir savaş gemisinden fırlatılan füzelerle, Libya'nın hava savunma sistemlerinin hedef alındığı belirtildi. Bir yetkili, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşan koalisyon güçlerinin, Libya'nın kıyı kesimindeki hedefleri vurmakta olduğu belirtildi.Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemilerinden Libya'daki hava savunma sistemlerine füze saldırıları düzenleniyor.

Amerikalı savunma yetkililerince Washington'da düzenlenen brifingde, Libya'nın kıyı şeridindeki hedeflerin vurulmakta olduğu belirtildi.

Koalisyon güçlerinin, özellikle başkent Trablus ile Misrata çevresindeki hedefleri vurdukları bildirildi. Yetkililer, Bingazi çevresinde çok büyük bir operasyonun planlanmadığını ifade etti.

Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi.

Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor.

Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.

Öte yandan Libya resmi TV kanalı başkent Trablus'ta sivil noktaların hedef olduğunu öne sürdü. Haberde, "Haçlı düşmanlar"ın savaş uçaklarının Trablus'taki sivil hedefleri bombaladığı belirtildi.

ABD, Libya'daki operasyonun kendi komutasında devam ettiğini belirtirken Libya'ya saldırıda ABD ile birlikte Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada birliklerinin hedefleri vurduğu açıklandı.