BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.443,05
HABER /  GÜNCEL

'O gece yetişmesek Kobani düşebilirdi!'

Kobani'den gelen son dakika haberlerine göre çatışmalar şiddetlenirken görevi devrederek Erbil'e dönen Peşmerge komutanı yaşadıklarını anlattı...

Abone ol

Kobani'deki son durumu yansıtan bilgilere göre IŞİD ile peşmerge desteği alan YPG güçleri arasındaki çatışmalar 85’inci gününde de devam etti.

Kobani’yi doğu, batı ve güneyden kuşatan IŞİD militanları ile peşmerge ve ÖSO desteğini alan YPG güçleri arasındaki çatışmalar 85’inci gününde de devam etti. Doğu bölgesinde aralıklarla süren çatışmaların, Kobani’nin batı ve güneyin de devam ettiği bildirildi. Gün boyu Kobani semalarında keşif uçuşu yapan ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelere ait savaş uçakları, zaman zaman belirlenen IŞİD mevzilerini hedef alıyor. Hava saldırısının ardından IŞİD hedeflerinden yükselen yoğun duman Türkiye tarafından da görülüyor. 

"O GECE YETİŞMESEK KOBANİ DÜŞEBİLİRDİ"

Görevi 2 Aralık'ta yeni birliğe devrederek Erbil'e döndükten sonra Kobani'de yaşadıklarını aktaran Peşmerge Güçleri Kobani Destek Gücü Komutanı Tümgeneral Abdulkahar Mecid, "O gece yetişmeseydik Kobani Düşebilirdi" dedi. Peşmergelerin Kobani'ye geçiş yaptığı gece Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin sabaha kadar uyumadığını ve gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Mecid, YPG'lilere gece görüş dürbünü ve keskin nişancı tüfekleri verdiklerini söyledi.

Birinci peşmerge grubunun Kobani'ye geçişi ve sonasında yaşananları Rudaw'a anlatan Peşmerge Güçleri Kobani Destek Gücü Komutanı Tümgeneral Abdulkahar Mecid, Urfa’nın Suruç ilçesinde güvenlik güçleri tarafından 24 saat kapalı bir binada tutulduklarını belirterek, "Türk yetkililer, Başkan Barzani ve Peşmerge Bakanı’yla irtibata geçerek durumun ciddiyeti hakkında bilgi verdi. Bizi ziyaret eden HDP milletvekilinin telefonuyla önce Başkan Barzani sonra Peşmerge Bakanı’yla irtibata geçtim. Başkan Barzani, ‘bir saat daha bekleyin’ dedi. Görüşmeden sonra Urfa Valisi ziyaretimize geldi” dedi.

Mecit, diplomatik sorunların giderilmesi sonrasında 29 Ekim’de Ankara’dan gelen üç MİT mensubu ve Urfa Jandarma Komutanı’yla beraber durum incelemesi yapmak üzere sınıra gittiklerini söyledi. IŞİD’in, Murşitpınar Sınır Kapısı’na 300 metre mesafedeki bir noktaya keskin nişancılar yerleştirdiğini ifade eden Mecit, “Sınır kapısını kullanmamız istendi. Urfa Valisi’yle yapılan görüşmeler ve incelemelerden sonra belirlediğimiz bir bölgeden girmek istedik” diye konuştu.

"ZAFERİ YPG'LİLERLE KURBAN KESEREK KUTLADIK"
 
Açılan telörgülü yoldan 31 Ekim’de Kobani’ye giriş yaptıklarında Barzani’nin kendisini aradığını ve o gece hiç  uyumadığını kaydeden Peşmerge Komutanı Mecid, “Kente girdiğimiz gece saat 00:00’den Sabah saat 10:00’a kadar, YPG savaşçılarla birlikte IŞİD’e karşı savaştık. O gece yetişmeseydik, Kobani düşebilirdi” diye konuştu. IŞİD’in 10 gün boyunca Kürt güçlerinin kontrolündeki bölgeleri bombardımana tuttuğunu aktaran Mecid, şöyle devam etti:

“Kentin yüzde 80’i işgal altındaydı. IŞİD bölgeye iki kat fazla güç takviyesi yapmıştı. İlk başta sadece savunma pozisyonundaydık. Sonra güç dengesi Kürt güçlerinin lehine değişti ve saldırıya geçtik. Bir günde 4 anayolu kurtardık.”
 
Çatışmaların ardından YPG savaşçılarıyla, kurban keserek zaferi kutladıklarını aktaran Tümgeneral Mecid, YPG-YPJ savaşçılarına hafif silahların yanısıra gece dürbünleri ve keskin nişancı tüfekleri verdiklerini de aktardı.