BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,94
ALTIN 2.445,85
HABER /  GÜNCEL

Validen Romanlara dönün çağrısı

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Selendi'deki olaylardan sonra Gördes'e götürülen Roman ailelerle görüştü.

Abone ol

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Selendi'deki olaylardan sonra güvenlik gerekçesiyle Gördes'e götürülen Roman ailelerle görüştüklerini, ailelerin Salihli'ye yerleşmek istediklerini bildirdiklerini söyledi.

İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır ve Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener, Vali Güvenç'i ziyaret etti.

Görüşme sonrasında gazetecilere açıklama yapan Vali Güvenç, olayın olduğu ilk andan itibaren il genelindeki tüm Roman Derneği temsilcileriyle temas halinde olduklarını belirterek, "Türkiye özgür ve demokratik bir ülkedir. Biz olayın başından bu yana Romanların istediği yerde yaşama hakkına sahip olduklarını söyledik. Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde Salihli ilçesinde karar kıldılar" dedi.

Selendi'de mülkiyeti bulunan 3 Roman ailenin isterlerse, ilçeye dönebileceklerini ifade eden Vali Güvenç, Roman vatandaşların kendi istedikleri doğrultuda hareket edebileceklerini söyledi.

Türkiye'de yaşayan herkesin olduğu gibi Roman vatandaşların da can güvenliğinin devletin sorumluluğunda olduğunu dile getiren Güvenç, şu bilgileri verdi:

"Kararı verdikleri andan itibaren devlet eliyle Salihli'ye taşınacaklar. Ayrıca kendilerine, çocuklarının eğitiminde kullanmaları için ilk etapta bin lira harçlık vereceğiz. Romanlar Salihli'de isterlerse Kızılay çadırlarında, isterlerse kiralık evlerde yaşayabilecek. Salihli kaymakamımız yer tespiti konusunda çalışma yapıyor. Ayrıca ev kiralamak üzere de çalışmalar yapıyoruz. Belirli bir süre için ev kiralarını biz ödeyeceğiz."

Soruşturma sürüyor

Olayın başlangıcından itibaren bilgi kirliliği yaşandığını dile getiren Vali Güvenç, olayla ilgili adli soruşturmaların sürdüğünü kaydetti.

Güvenç, "Bu ülkede herkese verilen onurlu yaşam hakkı Romanlara da veriliyor. Asla bir ayrımcılık yok" dedi.

İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da olayların toplumsal infiale dönüşmesinin üzücü olduğunu belirterek, Romanların bu devletin asli vatandaşları olduğunu söyledi.

Romanların önce Selendi'ye dönmelerini talep ettiklerini, Vali Güvenç'in bunu memnuniyetle kabul ettiğini bildiren Cıstır, şunları söyledi:

"Bizim 76 kişinin can güvenliği konusunda sıkıntılarımız vardı. Romanlar Osmanlı döneminden bu yana bu toplumun yurttaşlarıdır. Romanlar bu ülkenin kareköküdür. Olaylar sosyolojik altyapı eksikliğinden kaynaklandı. Biz devletin Roman mahallelerine gelmesini istiyoruz. Yaşanan olaylardan sonra Romanlar can havliyle Selendi'den kaçtılar. Romanlar Atatürkçüdür, vatanseverdir. Romanlar Türkiye'de oldukları kadar dünyanın hiçbir yerinde bu kadar rahat değil. Toplumsal barış adına önemli bir adım atıldı. 65 milyon insanı sağduyuya davet ediyoruz."

Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener ise öncelikle Romanların Salihli'de yaşamalarını istediklerini, Vali Güvenç'in de Romanların istedikleri yerde yaşayabileceğine dair kendilerine açık çek verdiğini dile getirerek, "İş bakımından Salihli herkes için daha iyi olacak. Ancak Roman vatandaşlar Selendililerin kendilerini telefonlar ile taciz ve tehdit ettiklerini söylüyorlar. Can güvenliği konusunda endişelerimiz var" dedi.

Ne yaşanmıştı?

Yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara içilmesi nedeniyle çıkan tartışma, 2 gün sonra alevlenmiş ve büyümüş, Selendi'de yaşayan Romanlar ile ilçe sakinleri arasında kavga çıkmıştı. Olayların büyümesi üzerine Manisa Valisi Celalettin Güvenç ilçeye gelmiş ve halkı sakinleştirerek, güvenlik açısından Roman ailelerin Gördes'e gitmelerini sağlamıştı. Olaylarda Romanların evleri ve arabaları zarar görmüştü