BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Arılar da artık sigorta kapsamında

Tekirdağ'da arıcılığı geliştirme çalışması kapsamında arılar da sigortalınacak.Uygulama Türkiye' de bir ilk.

Abone ol

Tekirdağ'da arıcılığı geliştirme çalışması kapsamında arıların sigortalanacağı bildirildi.

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Saray Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) arıcılık hakkında konferans verdi.

Ada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülen kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde arıcıların alabileceği alet ve ekipmanların yüzde 50'sinin devlet tarafından destekleneceğini söyledi.

Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının amacının, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek için makine ve ekipman alımını desteklemek olduğunu kaydeden Ada, arıcıların bu program dahilinde sır alma makinesi, süzme makinesi ve dinlendirme kazanı alabileceklerini kaydetti.


''ARILARIN SİGORTA KAPSAMINA ALINMASI TÜRKİYE'DE BİR İLK''


Sigorta şirketi temsilcisi Kadriye Güzel ise yaptığı açıklamada, arıların sigortalanma konusunun Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Tekirdağ'da bu toplantının ilk kez Saray ilçesinde yapıldığını ifade eden Güzel, ''Yapılacak sigorta, arıların nakliye halinde taşıma vasıtasının devrilmesi, yanması ve çarpışması neticesinde taşınan malın uğrayacağı zarar ve hasarları kapsamaktadır. Ayrıca kovanların arazide bulunduğu sırada her türlü yangın, yıldırım, infilak, sel, su baskını felaketi, fırtına ve hortum neticesi aktif ve pasif kovanların ve barakanın zarar görmesi teminat kapsamındadır'' diye konuştu.

Sigortadan faydalanmak isteyen üreticiler için 'birlik üyesi' olması ve 'arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olması' şartı aranacak. Üretici, 100 kovan için 55 lira ödeyerek, arı ve kovanlarını sigortalatabilecek.