BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Okula giden kızlar öldürülecek

Kız çocuklarına okul yasağı geldi. Aileler buna direnirse okula gönderilen çocuklar öldürülecek. Hatta okullar da havaya uçurulacak.

Abone ol

İNTERNETHABER
Haber : Melda Şeyhanoğulları

Kuzeydoğu Pakistan bölgesi Swat'ta hüküm süren Taliban, kız çocuklarına okula gitme yasağı koydu. Kızlar okullara gitmeye devam ederse, ibret olsun diye bazılarının öldürüleceği açıklaması yapıldı.

Taliban'nın bölgesel komutanlarından Şah Duran'ın yerel radyoya gönderdiği yazılı açıklamada, "kız çocukları artık okula gitmeyecek. Aileler kızlarını göndermeye devam ederse, ibret olsun diye bazılarını öldüreceğiz. Kız çocuklarını kabul eden okulları da havaya uçuracağız" denildi.

Ailelere ve okullara 15 Ocak'a kadar süre tanıyan Taliban komutanı, bölgede artık şeriat hukukunun yürürlükte olacağını da ekledi.

Geçen yıla kadar Pakistan'ın en önemli turizm merkezi olan Swat yerleşimi, Afganistan sınırına yakınlığı nedeniyle artık tam bir dehşet bölgesine dönüştü. Taliban'ın Pakistan kolu olan Mevlana Feyzullah adlı grup bu bölge şehrinde etkinliklerine başlayınca, bölge Taliban karargahı haline geldi.

Swat bölgesi başkanı, Taliban'ın zaten şehirdeki okulların bazılarını ve sadece kız çocuklarına eğitim veren özel okulların da tümünü yok ettiğini söyledi.

Eğitim bakanlığına bağlı bir memurun söylediğine göre Swat bölgesinde 1580 okul bulunuyor. Naeem Khan adlı memur, Taliban'ın bu okullardan 252'sini yok ettiğini ve bu yok edilenlerin çoğunun kız-erkek karma eğitim yapan okullar olduğunu belirtti.

Zaten güvenlik kuvvetleri ve militanlar arasında çıkan çatışmalarda her gün onlarca ölümün yaşandığı bölge de hayat durma noktasına geldi. Tüm yaşananların üzerine Taliban'ın şeriat hukuku adına ve ibret olsun diye kız çocuklarını öldüreceğini söylemesi, bölgedeki tehlike ve gerilimin ne boyutlara vardığını bir kez daha gözler önüne serdi.