BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Pamuk vurdu Gül yüzünü çevirdi

En önemli kitap fuarında konuşan Orhan Pamuk Türkiye'yi şikayet etti. Ondan sonra kürsüye çıkan Gül bakın neler söyledi?

Abone ol

İNTERNETHABER

Dünyanın en önemli fuarlarından biri olan Frankfurt Kitap fuarının açılışında konuşan Orhan Pamuk Türkiye'yi şikayet etti. "Devlet 301 ile sanatçıyı cezalandırıyor" dedi. Ardından kürsüye çıkan Gül'se Pamuk'a "Biz sizle onur duyuyoruz" diyerek cevap verdi.
 
301. MADDEDEN ŞİKAYET ETTİ

Türkiye'nin onur konuğu olduğu 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuşan Orhan Pamuk son yüzyılda kitapları yasaklamanın, yakmanın, yazarları öldürüp hapse atmanın, onları vatan haini ilan edip sürgüne yollamak ve basında da hep bir ağızdan yazarları aşağılamanın Türk kültürünü zenginleştirmediği, tam tersine fakirleştirdiğini söyledi. Pamuk, "Devletin yazar ve kitap cezalandırma alışkanlığı hala devam ediyor: Benim gibi pek çok yazarı susturmak, sindirmek için kullanılan Türk Ceza Kanunu'nun 301 numaralı maddesi yüzünden, yüzlerce yazar ve gazeteci, şu anda mahkemelerde yargılanıyor, mahkum oluyor" dedi.

YOUTUBE VE YÜZLERCE SİTE KAPALI

YouTube'un kapalı olmasından şikayet eden Pamuk sözlerini söyle sürdürdü:

"Son kitabımı yazarken eski türk filmlerini ve müziklerini dinlemem gerekti. Bunları Youtube'dan kolaylıkla buldum, dinledim. Ama şimdi dinlemek istesem, yapamam. Çünkü YouTube ile birlikte yüzlerce yerli ve uluslararası İnternet sitesine girmek, siyasi nedenlerle Türkiye'de yaşayanlara yasak. Siyasi iktidar sahipleri tüm bu baskılardan memnun olabilirler; ama biz yazarlar, yayıncılar, sanatçılar, Türkiye'nin kültürünü yaratan ve onu izleyen herkes, kültürümüzün, edebiyatımızın Dünyaca tanınmasından bu baskıları anlamıyoruz"

ABDULLAH GÜL DE DİNLEYİCİ

Orhan Pamuk bu konuşmayı yaparken Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte Abdullah Gül de dinleyiciler arasındaydı.

GÜL: SİZLE GURUR DUYUYORUZ

Pamuk'un ardından konuşmak için kürsüye çıkan Abdullah Gül bir anlamda Orhan Pamuk'a cevap vererek şöyle konuştu: 

"Türkiye'de yayınlanan kitapların sayısı, çeşitliliği ve kalitesi giderek artmıştır. Yazarlar ve kitaplar üzerinde uygulanan bazı baskı ve sınırlamalar zaman içinde azalmış veya ortadan kalkmıştır. Bu süre içinde terörizme kurban verdiğimiz yazarlar da olmuştur. Bugün memnuniyetle söyleyebilirim ki Türkiye özellikle son yıllarda hızlanan ekonomik ve siyasi reformlar sayesinde fikir, ifade özgürlüğü ve kültürel çeşitliliğe saygı alanlarında AB kriterlerini büyük ölçüde gerçekleştiren bir ülke haline gelmiştir.

Sözlerinin ardından direk Orhan Pamuk'a seslenen Abdullah Gül "Biz sizden onur duyuyoruz. Siz sadece Nobel aldığınız için değil, Türkçe yazdığınız için ve bunu tüm dünyaya duyurduğunuz için gurur duyuyoruz.