BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,62
HABER /  GÜNCEL

Müthiş Türkiye-İsrail tatbikatı

İsrail uçakları Türkiye'de uçmaya hazırlanıyor. Uçuşun nedeni ise yeni alınacak S-300'ler ve savunma sistemi tatbikatı!

Abone ol

Türkiye, kendi hava sahasında uçan kuşu bile takip altına alacak! Haberin kaynağı ise Rusya'dan... Rusya kaynaklı bir haber sitesi Türkiye ve İsrail, Rum kesimi ile İran’ın elinde bulunan S-300 füze savunma sistemlerine karşı tatbiat yapacağını duyurdu.  

Dünyanın en gelişmiş füze savunma sistemlerinden biri olan S-300 füzeleri bundan yaklaşık 10 yıl önce Türkiye-Kıbrıs Rum Kesimi-Yunanistan üçgeninde krize neden olmuştu. Rum Kesimi’ne konuşlandırılması planlanan S-300’ler Türkiye, NATO ve Amerika’nın baskısıyla Girit’e konuşlandırıldı. Benzer bir kriz şimdi de İran-ABD-Rusya-İsrail dörtgeninde yaşanıyor. İran, olası bir İsrail-ABD hava operasyona karşı hava savunmasını güçlendirmek için Rusya’dan bu sistemleri satın almak istiyor.

İsrail ve ABD ise İran’ın bu sistemlere sahip olması konusunda endişeli. Rusya defalarca İran’la yapılmış bir anlaşmaları olmadığını açıklasa da perde arkasında pazarlıkların yürütüldüğü biliniyor.

100 milyon dolar

İşte Türkiye’yi Girit’te, İsrail’i de İran’da bulunması rahatsız eden bu hava savunma sistemleri konusunda geçtiğimiz günlerde Zaman gazetesinde ilginç bir haber yer aldı. Türk savunma kaynaklarına dayanılarak verilen haberde Türkie’nin Belarus ve Ukrayna’dan 3 farklı çeşit S-300 füze sistemi satın alacağı ve bunları Konya’ya yerleştireceği belirtildi. Amaç ise Türk savaş uçaklarını bu sistemlerin üzerinde uçurup, zaafları ve üstün yönleri konusunda deneyim sahibi olmak olarak açıklandı. 100 milyon dolara mal olan SA-12 (300v version) SA-10(S-300) ve ayrıca SA-15 kısa ve orta menzilli füzelerin alımına ilişkin karar 22 Temmuz’da Savunma Müsteşarlığı’nın İdari Komitesi toplantısında verildi.

Üssü İsrail donatmıştı

Haberi okuyucularına duyuran Rus basını dün bu anlaşmayla ilgili bir başka iddiayı ortaya attı. Kremlin’e yakınlığıyla bilinen News.ru sitesinin iddiasına göre Konya’da S-300’ler üzerinde yapılacak olan tatbikatlara Türk Hava Kuvvetleri’nin yanısıra İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları da katılacak. İsrail’in talebine Ankara’dan “evet” yanıtı geldi. Böylece iki ülke füze sistemini birlikte test etmiş olacak. Konya üssü geçmişte İsrail, Pakistan, Ürdün gibi ülkelerin jetleri ile Türk jetlerinin ortaklaşa yaptığı Anadolu Kartalı tatbikatına evsahipliği yapmıştı. 2001’de açılan eğitim tesisi İsrailli firma LML tarafından hava muharebe tatbikat teknolojileriyle donatıldı. İsrail daha önce de S-300’leri yaz aylarında Girit üzerinde yaptığı tatbikatta denemişti.

Radarları tehlikeli

SSCB döneminde 70’li yıllarda Patriot füzelerine karşı geliştirilen S-300 füzeleri askeri literatürde uzun menzilli olarak yer alıyor. Ancak asıl önemlisi füzeler değil, onlara ait olan radar sistemi. S-300’lerin radarları menzili içinde tüm uçakları yakalayabiliyor. Tehdit algılandığında onlarca füze beş dakikada ateşlenebiliyor. Bulunduğu yerden 200 km yarı çaptaki bir alan içinde uçan kuşu dahi tespit eden S-300’ler ayrıca bir filodaki tüm uçakları aynı anda hedef de seçebiliyor.

Teknik özellikleri

Üretici Firma: Almaz t Üretici Ülke: Rusya t Tipi: Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi t Güdüm Sistemi: Yarı Aktif Rad.ar Güdümlü t Fırlatma: 4X12 dikey lançer t Savaş Başlığı: 143 kg’lık parça tesirli HE

Azami Etkili Menzili: 150 km t Azami Etkili İrtifası: 30,000 m t Sürati: 4.5 mach

Boyutları: 7.1 m uzunluk, 515 mm çap t Ağırlık: 1,500 kg