BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Kıbrıs tek devlet olma yolunda

Talat ve Hristofyas bugün yine biraradaydı. Sınırların kalkacağını söylediler, tarih verdiler;

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve  Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas bugün görüştüler. Talat Kıbrıs sorununa yıl sonundan önce çözüm bulmak istediklerini söyledi. 

Talat ile Hristofyas, 11 Eylül Perşembe günü yapacakları görüşmede, yönetim ve güç paylaşımı konularını ele alacak.

Cumhurbaşkanı Talat ile Rum lider Hristofyas'ın, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un resmi ikametgahında yaptığı ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın da katıldığı görüşme sona erdi.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından ilk açıklamayı yapan Downer, bir sonraki görüşmenin 11 Eylül Perşembe günü yapılacağını belirterek, prosedürün belirlenmesinin ardından müzakerelere yönetim ve güç paylaşımı konularıyla başlanacağını söyledi.

Her iki liderin birbirine gösterdiği iyi niyetin kendisi için etkileyici olduğunu ifade eden Downer, liderlerin görüşmede samimiyetlerini ortaya koyduğunu belirtti.

Downer'in ardından iki lider soruları yanıtladı.

"SÜRPRİZLE KARŞILAŞMADIM"

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, "Talat sizi ne şekilde şaşırttı" sorusu üzerine, görüşmede "herhangi bir sürpriz olmadığını" belirterek, "Mehmet Ali Talat aynı Mehmet Ali Talat, herhangi bir sürprizle karşılaşmadım" dedi.

ADADA AMAÇ SINIRLARI KALDIRMAK

Rum lider, "adada sınırların yıl sonuna kadar kaldırılıp kaldırılmayacağı" yönündeki soru üzerine ise "Bu amaçla yola çıktıklarını ve en kısa zamanda bunu yapmak istediklerini" söyledi.

Hristofyas, "Ne kendisi ne de Talat'ın yarın ve başka bir gün bunun olacağının garantisini vereceğini" belirterek, "Ama ortak bir istek var, ortak bir irade var bu konuda. Ortak bir şekilde çalışacağız. Bunu en kısa zamanda yapmak istiyoruz" dedi.

"ANKARA DESTEKLİYOR"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da bir gazetecinin, "Ankara'nın baskısı olmadan mı müzakere ediyorsunuz" sorusuna karşılık, "Ankara her zaman için çözümü desteklemektedir" dedi.

Kıbrıs'ta 4 yıllık bir sessizliğin ardından tekrar müzakerelerin başlamasında Ankara'nın desteğinin rol oynadığına işaret eden Talat, "Biz çözüm için varız. Ankara bizi destekliyor. Şundan eminiz ki, kapsamlı bir anlaşmaya varma konusunda başarılı olacağız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat, bu yılın sonuna kadar bu anlaşmaya varmak istediklerini kaydetti.

Talat, iki liderin temsilcilerinin prosedür üzerindeki tartışmaları sürdüreceğini ifade ederek, bugünkü görüşmenin anlamının müzakereleri başlatmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, "Ankara askerini adadan çekmeyi kabul edecek mi" sorusuna ise "Ankara'ya ne olmuş hep Ankara'dan bahsediyorsunuz. Ankara zaten çözümü destekliyor" karşılığını verdi.

BM GENEL SEKRETERİNİN MESAJI

Liderlerin soruları yanıtlamasının ardından Downer, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un mesajını okudu.

Ban, mesajında, Talat ve Hristofyas'ın tam müzakereleri başlatmasını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, liderlere bu amaç doğrultusunda "ciddi bir çalışma ve adanmışlık" diledi. Ban, müzakerelerin sonunda başarılı bir çözüm bulunması dileğinde bulunarak, BM'nin her iki tarafın çabalarını da desteklediğini kaydetti.

"Bu tarihsel adımın birlikte atılmasını" desteklediğini bildiren Ban, "adanın yeniden birleştirilmesi ve Kıbrıs adasında yaşayan bütün halkların çıkarına olan bir birleşme olmasını" istediklerini belirtti.