BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Lokumi YEROSKİPU

Bu ne demek mi? Ulusal gururumuzun kırılması demek. Times bakın bizim için ne yazdı.

Abone ol İNTERNETHABER

Türk lokumunu "Lokumi Yeroskipu" adıyla AB'ye Rum tatlısı olarak tescil ettiren Rumlar, Times'e konu oldu. Gazete, Türkiye'nin ulusal gururunun tehlikede olduğunu yazdı.

"Türk lokumunun tadı acılaşıyor" diyen Times, Kıbrıslı Rumların lokumun Avrupa Birliği'nde patentini almak için resmen başvuruda bulunduklarını yazıyor.

Gazetedeki haberde “Kıbrıslı Rumlarla Türkiye'nin ilişkileri asla "tatlı" olmadı. Ama bugünlerde acılaşabilir bile" denilerek, Rum kesiminin oyununa dikkat çekiyor.

Haberde, "Kıbrıslı Rum pastacılar, geleneksel bir tatlının isim patentini Lokumi Yeroskipu adıyla Avrupa Birliği'nde koruma altına almak için başvuruda bulundu" deniliyor.

Gazetedeki yorum haber şöyle sürüyor; “Aynı tatlı, lokum ya da Turkish delight adıyla bilindiğinden, bu durum Türkiye'de ağız tadını bozabilir. 2004 yılından bu yana Avrupa Birliği'nin üyesi olan Kıbrıs, resmen Türkiye'den önce başvuruda bulunduğundan, aynı tatlı için resmi patenti alan taraf olacak."

Haberdeki şu yorum ise dikkate değer; “Türkiye'de ihracat satışları değil ulusal gurur tehlike altında. Nihayetinde Türk üreticiler tatlılarını hala Turkish delight ya da lokum adıyla satabilecekler.”