BIST 10.236
DOLAR 32,19
EURO 35,07
ALTIN 2.459,69
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Makale hırsızı Türk fizikçiler

Türk fizikçilerin akademik ayıbını ODTÜ, tüm dünyaya duyurdu...

Abone ol

Türk fizikçileri makaleri aşırıp haksız yere üniversitelerden para almışlar. Üstelik bu şebekenin ulusalararası bağlantıları ortaya çıktı.

Herşey iki doktora öğrencisinin sözlü sınavda başarısız olmasıyla başladı.. Oysa yazılı sınavı rahat geçmişlerdi.

İşte bu durum skandalın başlangıcıydı. ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Ayşe Karasu, bu öğrencileri mercek altına aldı. Gerçek ortaya çıkmıştı:

M. S. ve O. A. adlı iki öğrencinin toplam 40 makalesinin ‘intihal’ olduğu belirlendi. ODTÜ, öğrencilere iki dönem uzaklaştırma cezası verdi.

Prof. Karasu'nun şüpheleri büyüktü. İki öğrenci buzdağının görünen kısmıydı. Bu durumdan uluslararası elektronik makale arşivi arXiv yönetimini de haberdar etti.

Arşiv yönetimi 4 üniversiteden 15 fizikçinin makalesinin çalıntı olduğunu dünyaya duyurdu.

67 makale intihal

New York Cornell Üniversitesi fizikçilerinden Poul Ginsparg “durumun farkında olduklarını ve uzun süredir araştırdıklarını” söyledi.

arXiv araştırma sonunda Türkiye’deki 4 üniversiteden, aralarında profesörlerin de olduğu 15 Türk fizikçinin toplam 67 makalesinin “intihal” olduğunu, arşivinden çıkardığını duyurdu.

Makale başına para alıyorlar

ODTÜ’de 4 kişilik inceleme heyetinde bulunan Doç. Özgür Sarıoğlu şöyle dedi: “arXiv, 18 Mart, Dicle ve Mersin Üniversiteleri’nden de fizikçilerin intihal yaptığını belirledi.

Ulusalarasarı bağlantılar var

Olayın Yunanistan, Romanya, Hindistan, Pakistan gibi uluslararası bağlantıları da var. Bu insanların cebine 37 bin YTL para girdi. Çünkü makale başına TÜBİTAK ve ODTÜ’den para alıyorlar.

Ayrıca intihal, bilimsel kariyer için de önemli bir katkı. Başkalarının emekleri üzerinden kolayca bir yerlere gelenler diğerlerini de cesaretleniyor, herkes çalmaya başlıyor.”

9 aydır maaş alıyorlar

Öğrencilerinin 22 ayda 40 makale yazmasının mümkün olamayacağının altını çizen Doç. Sarıoğlu da cezayı yetersiz bulduğunu belirtti: “Akademik dünyada yapılabilecek en büyük günah ve en büyük suç intihaldir ve bunun cezası dünyanın her yerinde üniversiteden atılmaktır. Dünyanın bütün normal üniversitelerinde bu insanlar kapının önüne konur ve bir daha asla herhangi bir üniversiteden içeri giremez ve herhangi bir üniversiteden maaş alamazlar. Ama bu şahıslar 9 aydır üniversiteden maaş alıyorlar.”