BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Nevruz hassasiyeti fotoğrafa yansıdı

Navruz… newroz… nevruz… Nasıl ifade edilirse edilsin aslında aynı anlamı taşıyor.

Navruz… newroz… nevruz…

Nasıl ifade edilirse edilsin aslında aynı anlamı taşıyor.

Nevruz bahar demek… Toprağın uyanışını kutlamak… Doğanın uyanışıyla birlikte yeni başlangıçlara yelken açmak demek… Hepsinden önemlisi nevruz umut demek…

Türkiye bir nevruzu daha geride bıraktı. Kutlamalar neredeyse bir haftayı buldu. Kimi yerde yumurtalar tokuşturuldu, kimi yerde ateşler yakıldı, devlet erkanı demir döverken pek çok yerde büyük gösteriler tertip edildi.

İnternethaber de bu süreci en başından beri takip eden haber sitesi oldu. Kutlamaları, yaşanan olayları ve verilen mesajları aktardığı kadar bir de okuyucuların bayramını kutlamak için haber yaptı.

Ancak “Nevruz bayramınız kutlu olsun” haberi pek çok eleştiriye maruz kaldı. Çünkü nevruzun çok farklı anlamlarını ortaya koyan ve okuyucuların bayramını kutlayan haberde; Kürt kadınlarının sarı-kırmızı yeşil renklerle bezeli bir fotoğrafı kullanılmıştı. Okuyucularımız, söz konusu fotoğrafın konularak PKK propagandası yapıldığını savundu. Fotoğrafa itirazlar yükselirken bir taraftan da Nevruz’un Kürt değil Türk bayramı olduğunu tartışıldı.

Bir fotoğrafın bu kadar tartışmaya neden olması Haber Müdürümüz Mehmet Şimşek'i şaşırttı. Eleştirileri ilettiğimiz Mehmet Şimşek, fotoğrafla ilgili bir kasıt olmadığını, nevruzu çağrıştırdığı için koyduğunu ancak değiştirilebileceğini de söyledi.

Peki okuyucularımız ne kadar haklı eleştirilerinde?

Birleştirici, bütünleştirici, kardeşlik, barış duygularının daha da güçlenmesine neden olması gereken bir günün "Türk bayramı mı, Kürt bayramı mı?" gibi mevzularla toplumun ayrışmasına, kutuplaşmasına neden olacak yeni tartışmalara gebe kılınması üzücü. Bu aslında bizi nevruzun anlamından fersah fersah ötelere atar.

Bugün televizyonlarda Orta Asya Türkleri'nin yumurta tokuşturulan nevruzlarını da izledik. Devlet erkanının kravat gömlek ateş üzerinden nasıl atladığını da. Bugün kimisi demir dövdü, kimisi yemek yapıp çevresine dağıttı. Bugün bir de farklı nevruz kutlamalarının içinde yüzbinlerce kişinin katıldığı gösteriler vardı.

Nevruzu anlatırken en doğrusu belki farklı nevruz kutlama footğraflarının bir kolajını oluşturmak, nevruzu böyle anlatmak olurdu. Ama bir tarafta yapılan nevruz kutlama görüntüsünü tamamen yadsımak nevruz haberlerine haksızlık olurdu. Eleştirilen Kürt kadınları fotoğrafı ne kadar nevruzu yansıtmıyorsa tek başına demir dövme veya yumurta tokuşturma da nevruzu anlatmaz. O nedenle bir kolaj belki de en doğrusu. Haber için emek harcayan editör arkadaşımız biraz daha zaman harcayıp bir kolaj fotoğraf hazırlamış olsaydı bu eleştiriler de olmayacaktı.

AÇILIM İNTERNETHABER'DEN

Geçen hafta yazdığım yazının başlığı; "Bir açılım da bizden"di. Başlığa  "Bu başlıkla tarafsız olmadığınızı göstermiş oldunuz" şeklinde bir eleştiri geldi. Okurumuzun bu eleştirisi haklı bir eleştiriydi. Doğrusu " Bir açılım da İnternethaber'den" olmalıydı.

İŞTE OKURUN "EN"LERİ...

En Çok Okunan Haberler

-AK Parti'nin korktuğu başına geldi      -  122.646
-Rıdvan Dilmen'e göre şampiyon belli   -  120.478
-Yemekteyiz'e katıldı "fuhuş işi" arttı!   -  115.903
-AK Parti ile ilgili büyük skandal            - 106.299
-Yazıcıoğlu'nu bu not mu öldürdü?       -  94.717

En Çok Yorumlanan Haberler

-MHP'den sanatçılara sert tepki            -  244
-Fethullah Gülen'in mal varlığı               - 239
-MHP'li Toskay'dan tuhaf darbe yorumu - 231
-CHP-MHP iktidarı Türkiye'yi bitirir          - 178
-İşte Yalçınkaya'nın kapatma delili          - 165