BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.401,61

Nasıl öğreniyoruz?

Beynimiz, hepsi birbirine bağlı 100 milyar beyin hücresinden (nöron) meydana gelmektedir.

Öğrenmek; bu hücreler arasından elektrik akımıyla yeni yollar oluşturmak ve bunları kalıcı kılmaktır. Ayrıca, beynimizdeki bağlantılar arasından küçük bir aralık bulunur.

Yeni bir şey öğrendiğimiz zaman, elektriksel sinyal bu aralıktan geçmeli ve yoluna devam etmelidir. 

İki beyin hücresi arasındaki aralık çok küçüktür. Ama bu her sinyali diğer hücreye aktaracağı anlamına gelmez. Bizim için bu, derin bir vadiden geçmek gibidir.  Sinya, bir beyin hücresinden diğerine geçerken büyük bir çaba sarfedilir.

Bu yolda yapılan ilk yolculuk, en zorudur. Bu ilk gidişten sonra, aynı yoldan gidiş; her seferinde daha kolay olur. Yeni bir bilgiyi başlangıçta öğrenmek zordur. Ama sinyal beyin hücreleri arasından ne kadar çok sayıda geçerse öğrenme o kadar güçlü olur. 

Daha iyi öğrenmek için de beyinimizdeki hücreler arasındaki geçişi kolay hale getirmek gerekir. Bilim adamları bunu yapmanı bir yolunu buldular. Omega 3 vitaminin yani bildiğimiz balık yağının bunu en iyi sağlayan etkenlerden olduğunu belirlediler.

 

Öğrenmek için neler yapmalı?

 

Kaydet

 

Öğrenme, önce kaydetmekle başlar.

Bu noktada, insanların bilgiyi kaydetme tarzları onların öğrenme stratejilerini belirler. Bu konuyu, daha önceki yazılarımda detaylı bir şekilde işlemiştim ve insanların temel olarak üç öğrenme tarzını kullandıklarını belirtmiştim.

Fotografik hafızaya sahip olanlar, görüntü ve resimleri daha iyi kaydederler ve bu öğrenme tarzına görsel öğrenme denir.

Ses hafızasına sahip olanlar, sözcükleri ve seslere daha iyi kaydederler ve bu öğrenme tarzına işitsel öğrenme denir.

Kas hafızasına sahip olanlar da olayları, deneyimleri ve duyguları daha iyi kaydedeler ve bu öğrenme tarzına dokunsal öğrenme tarzı denir.

En güçlü kayıt, hem görerek, hem işiterek hem de uygulayarak yapılan kayıttır.

Kendi öğrenme tarzınızı belirlemek için sitemde “Kendimizi Tanıyalım” bölümünde bir test ve açıklama bulunmaktadır. Bu testten ve bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Kendinizin ve yakınlarınız öğrenme tarzlarını bilmek; hem daha doğru ve etkili iletişim kurmanızı hem de kendinizi ve çevrenizdeki insanların davranış kalıplarını daha sağlıklı anlamanızı sağlar.

İnsanların çoğu bu sistemlerden ikisini kullanır ancak birini daha baskın olarak kullanmaktadır. Örneğin ben görsel işitsel öğrenme sistemini kullanırım ama görselliğim daha baskındır.

Eşim ise işitsel dokunsal sistemi kullanır; onun da işitselliği daha baskındır.

Sadece birini çok ağırlıklı kullanan ve diğerlerini çok az kullanan insanlar da vardır ya da hepsini en üst düzeyde kullanan özel bir zekaya sahip insanlar da vardır.

İnsanların görselliği, işitselliği ve dokunsallığı ilk iki yaş içerisinde çoğunlulukla tamamlanmış olmaktadır. Bununla birlikte; bu sistemleri geliştirmek de mümkündür.

 

Hafızada tut

 

Hafızada tutmanın en etkin yolu nedir sizce?

Bir bilgiyi hafızada tumanın en etkili yolu tekraradır. Tekrar edilmeyen hiçbir bilgi sizin değildir; suya yazılmış yazı gibidir.

Hafıza açısından en etkili tekrar; öğrendikten sonra ilk 30-45 dakika sonra yapılan tekraradır.

Aynı zamanda, yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi ilk gün uyuyuncaya kadar tekrar etmezseniz yarısının silindiğini biliyor muydunuz? 

Bu nedenle, öğrenci arkadaşlarımın yeni öğrendikleri konuları mutlaka o gün tekrar etmeleri başarılarını çok ciddi oranda artıracaktır. Günlük tekrar yoksa başarıda yoktur. Şampiyonların en önemli sırrı; günlük tekrardır.

Uykunun öğrenmede önemli bir yeri vardır. Uyku, öğrendiğiniz bilgileri entegre eder. Bu nedenle, uykudan önce yapılan küçük tekrarlar inanılmaz derecede kalıcılık sağlar.

 

Geri çağır

 

Geri çağırma, aslında beynimize kaydettiğimiz bilgilere erişip, kullanmaktır. Sınavlarda yaptığımız faaliyet de budur.

Sınavlarda öğrencilere beynindeki bilgiye, iki yolla ulaşır.

Birincisi; bilgiyi bilerek.

Bir bilgiyi biliyorsanız soruyu okurken hemen bilgiye ulaşırsınız.

İkincisi; hatırlayarak.

Hatırlamak, bilgiye bir ipi ucu ile ulaşmak demektir. Bilgiye cevap şıklarını okuduğunuzda yada bir çağrıştırıcı ile ulaşırsınız. Öğrenciler, sınavlarda bir “çağrıştırıcı” ile gelen bilgilere güvenebilirler. Çünkü; bu bilgiler bilinçaltından gelen bilgilerdir.

Beynimize kayıtlı bir bilgiye erişmenin en etkili yolu; rahat olmaktır.

Çünkü; gerilim anında hafızamız devredışı kalır ve bizler çok iyi bildiğinim bilgilere bile ulaşamayız. Yoğun stresten dolayı ismini bile hatırlayamayan insanlarla karşılaştım.

Sizlerin de en yakın arkadaşınızın ismini hatırlayamadığınız, ev telefonu hatırlayamadığınız zamanlar olmadı mı?

Birçok öğrenci arkadaşımız bildiği halde sınavda hatırlayamadığı bilgileri sınavdan sonra hatırlamıyor mu?

İşte bu tamamen o andaki geriliminizden kaynaklanmaktadır.

Çünkü beyin gücümüzü en iyi kullanmanın yolu; rahat olmaktır. (Bir başka yazımda etkili rahatlama tekniklerini ele alacağım)

Rahat ve mutlu günler dileğiyle…