BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Murat Bardakçı'dan 16 Türk askeri yorumu

Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 16 Türk devletinin temsil edilmesine destek verdi.

Abone ol

Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı gezen tarihçi ve Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı, 16 Türk devletinin askerlerin karşılama törenlerine dahil edilmesine tam destek verdi.

Habertürk'te bugün yayınlanan yazısında "Hangisinde 16 devlet var? Yapmasaydık ayıp olurdu!" başlığı attı. 

“16 Türk Devleti’nin bundan böyle protokol karşılamalarında temsil edilecek olmasından gayet memnunum" diyen Bardakçı, desteğine gerekçe olarak da Avrupa'daki benzer uygulamaları gösterdi:

"Aynı uygulama Avrupa’nın ileri demokrasilerinde de vardır, tören birlikleri asırlar öncesinin üniformalarını giyerler.”

Bardakçı'nın yazısından öne çıkan bölümler şöyle: 

HAYALİMDİ!

"Bu görüntü benim otuz yıldan fazla bir zamandan bu yana hayalimdi ve son 20-25 senedir defalarca yazmıştım. Karşılama törenlerindeki askerler geleneksel giysiler içerisinde olmalı, yani yeniçeri, levend ve hatta daha eski Türk devletlerinin sembolize eden tarihi elbiseler giymeli idiler.

Türkiye Cumhuriyeti böyle yapmakla hem geçmişini unutmuş olan bazı vatandaşlarına, hem de memlekete gelen yabancı liderlere binlerce senelik tarihini rahatça hissettirebilirdi ve tantanalı giysiler amatörce dizayn edilmiş ibrişim ilikli firuze renkli üniformalardan ve beyaz kasklardan daha cazip idi.

ELYSEE VE KREMLİN'İ ÖRNEK GÖSTERDİ 

Avrupa'ya gitmiş iseniz mutlaka görmüşsünüzdür:

Sadece krallıklar, yani İngiltere, İsveç, Norveç yahut Danimarka gibi memleketler değil, en ileri demokrasinin varolduğu cumhuriyetler bile protokol törenlerinde asırlar öncesinin üniformalannı giymiş askerlere yer verirler.

Üstelik, bu ülkelerin cumhurbaşkanlarının ofisleri de, krallık zamanına ait saraylardır ve Paris'teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'nin, başbakanlık binası Hotel Matignon'un, Senato'nun, Meclis'in ve Adalet Sarayı'nın önünde Napolyon devrinin üniformaları içerisindeki miğferli ve kılıçlı muhafızlar nöbet tutarlar, İtalyan Cumhurbaşkanlığı Sarayı olan Roma'daki Ouirinale'nin atlı muhafızlan, geçmişi 14. aşıra uzanan ve Savoy Prensliği'ne mahsus "Corazzieri" yani "Haçlı" üniforması giyerler.

üniformalarına göre 16 türk devleti habertürk gazetesi murat bardakçı yazısı.jpg
Bulgarlar'ın protokol birlikleri Osmanlı'ya karşı mücadele eden "çetecilerin" üniformaları içerisindedir. Kremlin'deki Rus tören birliği de Çarlık döneminin, 18. yüzyılın üniformalannı giyer. Yunanistan'daki Başkanlık Sarayı'nın, Meclis'in ve Meçhul Asker Anıtı'nın önünde etekli ve ponponlu ayakkabılı "efzun"lar baleyi andıran hareketlerle nöbet beklerler. Moğolistan'da yabancı konuklan Cengiz Han zamanının giysileri içerisindeki atlılar, Hindistan'da da Babür Şalı'ın askerleri karşılar!

Buradaki fotoğraftan gördükten sonra "Avrupa'nın tarihî giysileri genellikle tek tip oluyor, bizde neden 16 çeşit?" diye sorabilirsiniz...

Neden mi?

Hiçbirinin geçmişinde 16 devlet olmadığı, millî devletlerini ancak 19. asırda kurabildikleri için!