BIST 8.796
DOLAR 32,34
EURO 35,09
ALTIN 2.238,07
HABER /  SEÇİM

MHP, AKP, CHP ve BDP'nin bu haritasına bakın!

30 Mart seçimlerinde çıkan sonuçları işsizlik haritasının üstüne koyunca çok şaşırtıcı veriler dökülüyor.

Abone ol

30 Mart yerel seçimlerinde elde edilen sonuçlar şaşırtıcı bir veri ortaya koydu. AK Parti'nin kazandığı iller ile işsizlik oranları arasında ilginç bir bağlantı var.

AK Parti'ye her seçim döneminde 'fakire kömür ve makarna' dağıtarak oy toplandığı eleştirileri yöneltiliyor. Yani AK Parti fakir seçmeni tavlıyor.
Peki öyle mi?

30 Mart seçimlerinde AK Parti'nin başkan çıkarttığı illere bakarsak durum çok farklı. Zira işsizlik oranı nerede düşükse AK Parti o ilde kazanmış görünüyor. İşsizliğin en yüksek olduğu kentlerde kazanan ise CHP ve BDP olmuş.

Manset.at sitesinin hazırladığı aşağıdaki haritada göreceğiniz gibi AK Parti'nin kazandığı illerle işsizlik haritası birebir örtüşüyor;

seçim-haritasi-ve-işsizlik-haritasi-2014.jpg


-AKP’nin kazandığı 48 ilde işsizlik oranı yüzde 8.8. Kazandığı 48 ilden sadece 5′inde işsizlik çift hane. İşsizlik oranı; AKP’nin kazandığı 48 ilin 29’unda yüzde 7’nin, 38 ilde de yüzde 8’in altında. Anlayacağınız AKP seçmeni denildiği gibi belki fakir ama işsiz değil!

*CHP’nin seçim kazandığı bölgelerde işsizlik oranı yüzde 10,4’e çıkıyor. Bu durumda CHP'nin zenginden oy aldığı tezini geçersiz kılıyor. Zira CHP, BDP'den sonra işsizliğin en yüksek olduğu yerlerde kazanmış görünüyor. CHP'nin kazandığı 14 ilde, 519 bin kişi işsiz. İzmir bu noktada önemli bir rol oynuyor. Zira işsizlerin neredeyse yarısı (253 bin) İzmir'de bulunuyor.

*BDP’nin bölgesinde işsizlik oranı yüzde 12’yi aşıyor. Türkiye İstatistik Entitüsünün verilerine göre BDP'nin kazandığı 11 ilde 1.5 milyon kişi istihdam edilirken, 180 bin kişi işsiz.

*MHP'nin kazandığı 8 kentteki işsizlik oranı yüzde 8,6 düzeyinde. Bu da MHP'yi işsizliğin az olduğu kentlerde kazanma noktasında AK Parti'nin de önüne geçiriyor.

2014 YEREL SEÇİM HARİTASI DA BÖYLE

seçim-haritasi-2014-yerel-seçimler.jpg

(NOT: Ocak ayında işsizlik Türkiye genelinde yüzde 10,1 olarak açıklandı. )
(Haber : Manset.at sitesi)