BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Mesele dershane değil cemaatle kavga

Dershanelerin kapatılmasının ardında hep siyasi bir sebep arandı. Mesele AK Parti-Cemaat kapışması olarak görüldü. Peki öyle mi?

Abone ol

Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın dershaneleri kapatma ısrarından en fazla rahatsız olanların başında Fethullah Gülen ve onun lideri olduğu hareket geliyordu. İddialara göre de dershanelerin kapatılmasının asıl sebebi AK Parti ile cemaat arasındaki kapışma.

Peki öyle mi?
Vatan yazarı Ruşen Çakır'a göre "Mesele sadece dershaneleri kapatmaktan ibaret değil. " İşin derininde MİT krizi ile patlak veren hükümet-cemaat kavgası bulunuyor.

Hükümetin dershaneleri cemaate ayar vermek için kapattığı iddialarına Çakır da katılıyor. Peki cemaat buna nasıl karşılık verir? Hükümet ile olan bağını tamamen kopartır mı?

KAN DAVASI ÇIKMAZ

Sorunu başından beri yakından izleyen bir isim Gülen cemaatinin ruh halini Ruşen Çakır'a şöyle özetliyor:

-"Bizim için son derece hassas bir konu çünkü bizde daha okullar yokken dershaneler vardı. Yaşananların tatsız olduğu muhakkak. Ama yine de biz yeni duruma da uyum sağlarız."


"Peki dershanelerin kapatılması Cemaat ile iktidar partisinin ilişkilerini nasıl etkiler?" sorusuna aynı kişi şu cevabı verdi:

-"Gönül kırıklığı yaşadığımız, yaşayacağımız kesin ama burdan bir kan davası çıkmaz."

BUNUN YANSIMASI NE OLUR?

Ruşen Çakır'ın izlenimlerine göre hükümet-cemaat atışması muhafazakar kesimin korkusuydu. Ve korktukları da başlarına geldi. Bu konudaki analizi dikkate değer;

"Bu noktada şu noktanın altını tekrar tekrar çizmek lazım: AKP iktidarıyla birlikte, daha çok da askeri vesayetin geriletilmesine paralel olarak, muhafazakâr camiada Erdoğan ve Gülen'i eşit ölçüde seven, aralarında ayrım yapmayan insanların sayısı inanılmaz ölçüde arttı. MİT krizinin en çok bu kesimde travma yarattığını biliyoruz. Bunlar, aklıselimin galip geleceğine, krizin ne yapıp edip aşılacağına inanmak istiyorlar. Eğer dershane olayı ciddi bir kriz haline gelirse en çok bu kesimi vuracak ve onların yaşayacağı kırılmalardan hem AKP, hem cemaat olumsuz anlamda etkilenecekti.

CEMAATTE DÖNÜM NOKTASINA GİRİLDİĞİNİ KABUL EDİYOR

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın dershanelerle ilgili yaptığı son açıklamalar bu kesimin korktuğun başına geleceğinin işaretleriyle dolu. Avcı Ocak ayında yasal düzenleme yapacaklarını ve dershanelerin bir yıllık ömürleri kaldığını net ve bağlayıcı bir şekilde dile getirdi. Yayın organlarına baktığımızda Gülen cemaatinin bu açıklamaları hayli ciddiye aldığını, dershaneler konusunda bir dönüm noktasına girildiğini kabul edip ona göre tavır ve strateji geliştirdiğini görüyoruz.