BIST 9.923
DOLAR 32,44
EURO 34,81
ALTIN 2.446,94
HABER /  EKONOMİ

Merkez hükümetten daha iyimser çıktı

Merkez Bankası 2014 yılının son enflasyon raporunu açıkladı. Rapora göre yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 1.3 oranında arttı.

Abone ol

Merkez Bankası 2014 yılının en son enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıkladığı verilere göre, yıl enflasyon tahmini yüzde 7.6'dan yüzde 8.9' a yükseltti. 

2015 yılında enflasyonun orta noktası yüzde 6,1 olmak üzere yüzde 4,6 ile yüzde 7,6 aralığında gerçekleşeceğini öngörüldü.

HÜKÜMETTEN DAHA İYİMSER

Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininde dikkat çeken en önemli detay ise hükümetten daha iyimser bir tablo çizmesi oldu. Hükümet tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 9,4 olarak açıklanmıştı. 

Rapora göre, enflasyon 2014 sonunda orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8,4-7,6 aralığı tahmin ediliyor. Enflasyon 2015 sonunda ortak noktası yüzde 6,1 olmak üzere yüzde 4,6 ile yüzde 7,6 aralığında tahmin edildiğini ifade etti.

Hükümet, OVP'de yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 9,4 olarak belirlemişti. Başçı, orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü ifade etti. MB Başkanı, "Sıkı maliye politikası da enflasyondaki düşüşü destekleyecek" diye devam etti.

GIDA ENFLASYONU VARSAYIMI

Başçı, yıl sonu gıda enflasyonu varsayımlarını 2014 için yüzde 12,5, 2015 için yüzde 9 olarak aldıklarını ifade etti.

ENERJİ ZAMMI ETKİSİ

Başçı, Ekim'deki enerji fiyat zammının enflasyonu yüzde 0,2 puan yukarı yönlü etkilediğini belirtti.

Başçı'nın açıklamalarının detayları şöyle:

Erdem Başçı, Kasım ayında çekirdek olmayan yükümlülülerle ilgili finansal istikrar raporunda detay vereceklerini ifade etti. Başçı, yılın son enflasyon raporu sunumunda, küresel ekonomiyle ilgili de konuştu.

Başçı, "Küresel finans piyasalarında üçüncü çeyrekte oynaklık yaşandı. Fed nicesel genişlemeye son veriyor. Dünya ekonomisinde çok da çekinildiği kadar etki yapmadı bu durum" dedi.

TÜRKİYE'NİN RİSKİ PARALELDİ

Başçı, "Türkiye'nin risk primi üçüncü çeyrekte diğer gelişmekte olan ülkelere benzer seyir gösterdi" dedi. MB Başkanı, zayıf talebe rağmen Türkiye'de ihracatın büyümeyi desteklemeye devam ettiğine işaret etti.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Başçı, gelecek yıl enflasyonda önemli düşüş öngördüklerine işaret etti. MB Başkanı, "Sıkı maliye politikası da enflasyondaki düşüşü destekleyecek" diye devam etti.

SIKI DURUŞ SÜRECEK

Başçı, "Para politikasında getiri eğrisini yataya yakın tutarak sıkı duruş sürdürülmekte" şeklinde konuştu. MB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürecek" dedi.

ENFLASYONDA ANA EĞİLİM AŞAĞI YÖNDE

Başçı, "Kredilerdeki bu görünüm orta vadede enflasyon üzerinde baskıyı azaltacak ve ari dengeyi destekleyecek, bu durum 2015'te enflasyonu düşürücü bir faktör olacak" diye konuştu. MB Başkanı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğilimi aşağı yönlü olacak" diye devam etti.

TARIM KAYNAKLI RİSKLER

Başçı, üçüncü çeyrek büyümesinde tarım kaynaklı aşağı yönlü risklerin olduğuna dikkat çekti. MB Başkanı, "Dış dengede düzelme eğilimi sürecek. Petrol fiyatları varsayımımızı aşağı yönlü güncelledik" diye devam etti.