BIST 8.708
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.241,34
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan flaş dolar ve enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 para ve kur politikasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında konuştu. Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dolar satın çağrısına gerekirse uyabilecekleri sinyalini verdi.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olmasının önemli olduğunu belirterek, "Biz de desteğimizi veriyor olacağız" dedi.

Çetinkaya, "Kurda dengenin nerede oluşacağı henüz belli değil, şokun bir bölümünün geri alınma olasılığı da var. Gerekirse tüm araçlarla adım atarız" mesajı verdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 para ve kur politikasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Çetinkaya şu mesajları verdi:

"Enflasyonun 2017'de yüzde 6,5'e ineceğini, 2018'de yüzde 5'te istikrar öngörmekteyiz. Önümüzdeki dönemde talep koşullarının enflasyona katkısı aşağı yönde aşağı yönde olacak. Son çeyrekte iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma öngörmekteyiz.

"KURUN ENFLASYONA YANSIMASI 2017 İLK ÇEYREKTE"

Kur hareketlerinin enflasyon üzerindeki yansıması yakın dönemde sınırlı kaldı. Son enflasyon raporuna göre riskler bir miktar yukarı yönlü. TL'deki değer kaybının enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarına olası yansımalarını yakından izlemekteyiz. 2017 ilk çeyrekten itibaren TL'deki değer kaybı enflasyon üzerinde etkili olacak.

"KURDA DENGENİN NEREDE OLUŞACAĞI BELLİ DEĞİL"

Yeni dengenin nerede oluşacağı henüz belli değil, şokun bir bölümünün geri alınma olasılığı da var. Geçmiş yıllarda benzer dönemi farklı saiklerle yaşadık. Bu dönemlerde yüksek frekanslı tedbirler beklenmemesi gerekir. Gelişmeleri dikkatle değerlendirip şokların geçiciliği, kalıcılığı ve ana trendler üzerindeki etkilerini yorumladıktan sonra Merkez Bankası gerekirse tüm araçlarıyla adım atmaya devam eder. Önümüzdeki dönemde de döviz kuru gelişmelerine bakışımız bu çerçevede şekillenecektir.

"TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK"

Para politikasında temkinli duruş sürdürülecek. Elimizdeki tüm araçları uygun bileşimle kullanmaya devam ediyoruz. MB olarak para politikası duruşumuz enflasyon görünümeni karşı sıkı, finansal istikrarı destekleyici, likiditeyi dengeleyici.

"BİZ DE TL'YE DESTEK VERİYOR OLACAĞIZ"

Yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olması önemli, bu yöndeki yaklaşımı destekliyoruz. (TL'ye destek çağrısı) Biz de desteğimizi veriyor olacağız.

Sadeleşmede hedeflediğimiz kazanımları büyük ölçüde elde ettik. Para Politikası Kurulu önümüzdeki dönemde süreci değerlendirerek sadeleşmeyi tamamlayacak. Döviz kurundaki hareketlerin finansal piyasalarda kalıcı etki yaratıp yaratmadığı önemli. Buna göre farklı adımlara karar verebiliriz.

"DÖVİZ SATIMI GEREKİRSE KULLANILIR"

Döviz rezervlerimiz yeterli ayrıca net rezervlerimizde de düzenli artış trendi var. Rezervlerde artış yönünde fırsat buldukça adım atacağız. Para piyasalarındaki likiditeye ilişkin destekleyici olmaya devam ediliyor. Döviz satım gerekirse kullanılabilir, şu ana kadar ihtiyaç duymadık.

"TOPLANTI SAYISININ AZALMASI EĞİLİMİ VAR"

Para Politikası Kurulu toplantı sayısı ile ilgili düzenleme süreci başladı, eğilim toplantı sayısının azalması yönünde. Önümüzdeki yıl en az 8 toplantı yapılması konusu değerlendirilecek.

2017 yılında döviz kuru etkilerinin ilk çeyrekte bizi beklediğimiz ve hedeflediğimiz patikadan uzaklaştırma riski bugün itibariyle yüksek."