BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.246,41
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası enflasyon tahmini flaş yükseliş

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılının üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yükseltti.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklıyor. Başçı, gelişmiş ülkelerde faiz oynaklığının yüksek seviyelere ulaştığını belirterek ikinci çeyrekte küresel piyasalardaki oynaklığın etkisinin Türkiye ekonomisinde de gözlendiğini belirtti. Erdem Başçı, "Yılın ikinci çeyreğinde temkinli para politikası politikasını sürdürdük, sıkı likidite politikasına devam ettik. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşmeye kadar getiri eğrisini yatay tutarak para politikasında temkinli duruş sergileyeceğiz. Sıkı para politikamız ekonominin dış şoklara dayanıklılığını artırdı" dedi.

FAİZ POLİTİKASINI SADELEŞTİRECEĞİZ

Faiz konusunda ise Merkez Bankası Başkanı "Önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmesinden sonra sözlü yönlendirme ile uzun vadeli faizlerin kalıcı düşeceğini değerlendiriyoruz. Buna bağlı olarak Türkiye'de geniş faiz koridoruna olan ihtiyaç kademeli olarak azalabilir" dedi. Başçı, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendireceklerini belirterek bunu Ağustos ayında teknik bir raporla başlatacaklarını söyledi.

merkez bankası başkanı erdem başçı.jpg
FED'DEN KİMSE ENDİŞELENMEMELİ

Başçı, Fed faiz oranlarını artırırsa Türk bankalarına ödenen zorunlu karşılık faizlerini Fed faizleri seviyesine yükselteceklerine dikkat çekerek "Eylül ayında Fed'den gelebilecek faiz artışı konusunda kimse endişelenmemeli" dedi. Döviz likiditesinde dengeleyici, finansal sektörde destekleyici, TL'de sıkı para politikası izleyeceklerini belirten Başçı "Döviz kurunun gecikmeli yansıması enflasyon görümündeki iyileşmeyi geciktiriyor. Enflasyonun orta vadede hedefe ulaşacağını öngörüyoruz. Türk ekonomisi ılımlı büyümeye devam ediyor" dedi. Merkez Bankası Başkanı, Avrupa Birliği'ne ihracatın arttığını ancak jeopolitik gelişmelerin ihracata etkisini izlediklerini ifade etti. Başçı, büyümede aşağı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek "OVP'nin bir miktar altında ancak artı bir büyüme ile yılı tamamlarız. Yılın ikinci yarısında ılımlı büyüme eğilimi sürecek. Talep koşulları enflasyona katkı verecek. Cari dengedeki iyileşme sürecek ama dış talep koşullar iyileşmeyi sınırlayacak" dedi.

ENLASYON TAHMİNİNİ 0,1 PUAN YUKARI ÇEKTİ

Ortalama petrol fiyatı varsayımlarını aşağı çektiklerini belirten Başçı, "Gıda enflasyonunu yıl sonu için yüzde 8 olarak öngördük. Enflasyonun 2015 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6-7,8 aralığında orta noktası yüzde 5,5 olacağı öngörülüyor. Enflasyon Eylül ayına kadar düşüş eğiliminde olacak, baz etkisiyle Eylül'de bir miktar yükselecek ve dalgalı seyrederek yıl sonunda yüzde 6,9 olacak" dedi.

DETAYLARI AĞUSTOS'TA PAYLAŞACAĞIZ

Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Başçı faiz politikasında teknik çalışma ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Para politikasında mevcut çerçevenin korunmasına karar verdik. Ancak şartlar değişirse bunu gözden geçirebiliriz. Teknik bir çalışma istedik. Bu sıkılaştırıcı ya da genişleyici bir çalışma değil. Tek faizle mevcut para politikamızı devam ettirseydik bu faiz ne oludu çalışmasıdır. Detayları kamuoyu ile PPK özetleri ya da teknik bir döküman ile paylaşacağız."

Başçı "ROM'u gözden geçirebiliriz ama bunun için şu an erken" dedi.