BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Malezya uçağı kurbanları Hollandalı Türkleri de üzdü

Doğu Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları uçağında yaşamını yitirenler arasında, Türkiye kökenli Hollandalıların yakın arkadaşları da bulunuyordu. Hollandalı Türkler, kaza kurbanı arkadaşlarını Yusuf Özkan'a anlattı.

Abone ol

Doğu Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları uçağında yaşamını yitirenler arasında, Türkiye kökenli Hollandalıların yakın arkadaşları da bulunuyordu.

Bir hafta önce meydana gelen kaza sonrası kurbanların öykülerine yer veren Hollanda basınında, arkadaşlarını yitiren Türk kökenli Hollandalıların görüşleri de sıkça yer alıyor.

Türkiyeli Hollandalıların en fazla söz ettiği isimlerden biri MH17 sefer sayılı uçakta yaşamını yitiren AIDS savaşçısı Pim de Kuijer'di. Arkadaşı Martine de Schutter ile birlikte Avustralya'daki Dünya AIDS Konferansı'na katılmaya gidiyordu.

Çok sayıda Türkiye kökenli arkadaşa sahip olan de Kuijer, "gerçek bir Türk dostu" olarak biliniyor. Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan de Kuijer, aynı zamanda sol liberal eğilimli Demokratlar 66 Partisi'nde (D66) aktif görev alıyordu. Ölmeden önceki son projesi de Türkiye ile ilgiliydi.

D66 üyesi Hukukçu Betül Eryılmaz, Kuijer ile en son görüşenlerden biri. Uçak kazasından birkaç gün önce Amsterdam'da öğle yemeği için biraraya gelmişler. Sorularımızı yanıtlayan Eryılmaz, "çok iyi bir insandı. Zeki ve alçakgönüllüydü" diyor.

"Türkiye bürosu" açmak istiyordu

Uzun süren öğle yemeğinde bol bol Türkiye politikası üzerine konuşmuşlar. Biraraya gelmelerinin nedeni de Pim de Kuijer'in D66 bünyesinde bir "Türkiye bürosu" açma projesiymiş. "Türkiye konusunda gelişmeleri yakından izleyip buna göre politika oluşturacak bir büro açılması için uğraşyordu" diye anlatıyor.

Hollanda'da birinci parti konumunda bulunan ve Türkiyeli seçmenlerin de desteklediği D66'nın indan hakları komisyonunda görev alan de Kuijer, "azınlık hakları" konusunda da aktifti. Betül Eryılmaz, de Kuijer'in göçmen ev kadınlarının "eve bağımlı olmaktan kurtarılması" projesi üzerinde çalıştığını da anlatıyor. "Yemekte bu konuda benden yardım istedi" diyor.

Eryılmaz, Pim de Kuijer'in, "Dünyada birçok olumsuz şey yaşansa da özgürlüklere inanan pozitif dşünceli insanlar, mutlaka olumsuz gidişi değiştirecek" dediğini aktarıyor.

Öğle yemeğinin parasını kendisinin ödedeğini anlatan Eryılmaz, "Ayrılırken, 'bir dahaki sefere ben ısmarlayacağım, itiraz istemem' dedi. Gülüştük. Hala şok içindeyim. İnsanlık adına büyük kayıp" diye konuşuyor.

32 yaşındaki Pim de Kuijer'in ölümüyle sarsılan isimlerden biri de, iki dönem Avrupa Parlamentosu (AP) üyeliği yapan Hollandalı Parlamenter Emine Bozkurt.

Bozkurt'un Avrupa Parlamentosu'na seçildiği ilk dönem, 5 yıl boyunca birlikte çalışmışlar. Pim de Kuijer, Bozkurt'un Brüksel'de "sağ kolu" olmuş.

Emine Bozkurt, de Kuijer'e hitaben yazdığı notta, şunları dile getiriyor:

"İlk seçildiğimde bir gazeteci bizi anlatırken, 'ikisi birbirinden çaylak' demiş, senin benden daha acemi olduğunu yazmıştı. Sen bunu çok komik bulmuştun. Yeteneklerin, mizah duygun ve adaletli bir dünyaya olan özlemin beni derinden etkilemişti. Dünyayı değiştimek isteyen bir idealisttin."

Pim de Kuijer için ailesinin de yas tuttuğunu belirten Bozkurt,"Oğlum küçükken senin büronda evden getirdiğin elmayla futbol oynardı. Diğer çalışanlara hep seni örnek gösterirdim. Dünyayı düzeltmek, işin olan AIDS'le mücadele etmek için yolculuk ederken can verdin. Seni çok özleyeceğiz" diyor.

Türkiye kökenli tayatro sanatçısı ve yazar Nazmiye Oral da, "Zina" adlı tiyatro grubunda dçrt yıl birlikte çalıştığı aktör Tim Nieburg için yas tutuyor.

Stajyer gazeteci olan kız arkadaşı Sascha Meijer ile birlikte tatile giderken yaşamını yitiren Nieburg'un ölümü Nazmiye Oral'ı derinden etkilemiş. "Hala inanamıyorum" diyor. Nazmiye Oral, kaza sonrası kabus gibi bir gece geçirdiğini va sabah ağlayarak uyandığını belirtiyor.

Tim Neiburg'un geçen Nisan ayında "Oostpool" adlı tiyatro grubunda baş yapımcı olarak çalışmaya başladığın belirten Oral, onun tiyatro ve müzik dünyasında aktif olduğunu söylüyor.

Amsterdam Şehir Tiyatrosu çalışanları da Tim Neiburg için, " Fuck de rakkketen" diye başlayan bir gazete ilanı verdi. İlanda "Kahrolası füze arkadaşımızı aldı götürdü. Tim Neiburg empati kurabilen bir iş arkadaşı, çok değerli bir dosttu" ifadeleri yer aldı.