BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  DÜNYA

Kürtler her zamankinden daha kararlı!

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Irak'tak Kürtlerin bağımsızlık taleplerinin sonuçlarını analiz etti.

Abone ol

IRAK'ta yaşanan gelişmeleri ve Kürtlerin durumunu analiz eden İngiliz Guardian gazetesi, "Kürtler her zamankinden daha kararlı" yorumunda bulundu.

Gazete, Irak'ın güneyi yaşananları bir "felaket" olarak adlandırdığını ancak Kürtlerin, uzun süreli hayallerine yaklaştıkça Erbil'de mutluluğun arttığını yazıyor.

Haberde, geçmişte ulusal amaçları konusunda çekingen davranan Kürtlerin bugün "yeni bir gerçeklikten" bahsettiği belirtiliyor.

Gazete, Irak Parlamentosu Kürt Ekonomik Komitesi Başkanı Muhama Halil'in şu sözlerine yer vermiş:

"Kerkük nihayet Kürtler için petrol üretecek. ... 70 yıldır Kerkük'te ürettikleri petrolle, bizi öldürmek için silah alıyorlar. Nihayet kendi petrolümüz var ve bu petrol sadece Kürtlerin olacak."

TÜRKİYE'Yİ RAHATSIZ EDİYOR

Haberde Suriye, Türkiye, İran ve Irak'ın Kürtlerin özerk bölge yönetiminden memnun olduğu fakat bir Kürt devleti kurulması yönündeki bir açıklamanın özellikle Türkiye'yi rahatsız edeceği belirtiliyor.

Haber şöyle devam ediyor:

Kürtler bölgede ikili bir strateji izlediler ve bir yandan Türkiye'yle yakın ilişkilerini sürdürürkeni diğer yandan Bağdat'ın sınırlarını zorladılar.

Bugün Kürtler, Kerkük'teki petrol üzerinde haklarını ileri sürmek ve çıkarlarını korumak konusunda her zamankinden daha kararlı görünüyor.