BIST 10.180
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.399,55
HABER /  DÜNYA

Kürt sitesi verdi : Barzani'nin istihbaratçı oğlu Türkiye'yi...

SİNCAR'a yönelik Türkiye'nin yaptığı ilk operasyon sonrası tuhaf işler dönüyor. Erdoğan, Kuzey Irak Kürt yönetiminin bombardıman öncesi haberdar edildiğini söylerken, Mesrur Barzani ABD medyasına aleni yalan söyledi.

Abone ol

Sincar ya da bölge halkının deyimi ile Şengal PKK'nın ikinci Kandil'i haline gelmişti. Önceki gece de TSK harekete geçti ve Kuzey Irak yönetimini haberdar edip PKK'yı vurdu. TSK'nın düzenlediği bu ilk operasyon sonrasında ise tuhaf işler dönmeye başladı.

Önce Kuzey Irak Kürt yönetimi yan çizen açıklamaları ile gündeme geldi. Peşmerge Bakanlığı açıklamalarında TSK operasyonunda 6 peşmergenin öldüğü iddia edildi. Bugün de Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani'nin açıklamaları ortaya çıktı. Kürt sitesinen duyurduğuna göre Barzani bu demeci ABD medyasından New York Times'a verdi.

Barzani'nin ABD medyasına söylediği ise şaşkınlık verdi. Zira Barzani, "Bombardıman bizim açımızdan beklenmedik bir olaydı. Bu konuda Türkiye'den açıklama talep ettik ancak henüz bir yanıt almadık. Umarız bir yanlışlık vardır” diyordu.

Saldırıya PKK’nin sebep olduğunu belirten Barzani, “PKK bütün bu sorunların sebebidir. Bu konunun yaşanması  bizim bunu isteyip istememizle ilgisi yok. Türkiye'yi bölgeye çeken PKK'dir” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN : HABER VERDİK
Barzani'nin açıklaması 'haberimiz yok' kısmı açısından önem arzediyor. Çünkü yaşananlar tam aksi yönde. Bunu ortaya koyan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. ABD ile haberimiz yok ağız birliği yapan Kürtlerin 'haberdar' eldiğini Erdoğan şu sözlerle ortaya serdi;

-"Harekat öncesi Rusya, ABD ve Kuzey Irak'ı bilgilendirdik. Operasyonlar kesinlikle peşmergeye karşı değil. Bu Sayın Barzani’ye iletilen bir durumdu. Operasyonda 5-6 peşmergenin öldüğü bilgisi geldi. Bu bizim için arzu edilmeyen bir konuydu. Bildirime rağmen bunun olması bizi üzdü”

BARZANİ NİYE KIVIRIYOR?
Peki Kuzey Irak Kürt yönetimi Sincar operasyonu sonrasında neden kıvırıp duruyor? Daha önce Sincar ya da onların deyimi ile Şengal Dağı'nda PKK varlığından rahatsız olduklarını tekrar tekrar açıklamışlardı. Kerkük Valisi ile bayrak krizi çıkaran Mesut Barzani'nin son dönemdeki manevraları Ankara için hayli şaşırtıcı oluyor. Bu yıl bitmeden bağımsız Kürdistan devleti kurmak isteyen Barzani, taşlarını buna uygun oynuyor. ABD'yi ve Türkiye'yi karşısına almamak için de kıvırıp duruyor.

Mesrur Barzani kimdir : Mesut Barzani'nin ABD'de okuttuğu oğlu Mesrur Barzani, babası tarafından  Ulusal Güvenlik Konseyi’nin başına getirildi. Barzani'nin büyük oğlunu tüm güvenlik ağının başına koyması muhalefet partilerinin tepkisini çekmişti. Barzani'ye karşı 'diktatörlük ve hanedanlık' eleştirileri yapılmıştı. Mesrur Barzani'nin küçük kardeşi Neçirvan Barzani ise başbakanlık görevini yürütüyor. Kuzey Irak Kürdistan bölgesi Barzani ailesinin hanedanlığı durumunda.

SİNCAR NERESİ NEDEN ÖNEMLİ?
SİNCAR ya da bölge halkının kullandığı isimle Şengal, Irak'ın kuzey bölgesinde yer alan Ninova ili sınırları içinde bulunmaktadır. Ninova Musul'un hemen yanında yer alır. Ezidiler'in çoğunlukta olduğu bölge IŞİD'in saldırılarının ardından PKK'nın eline geçti. PKK , Ezidileri kurtarma bahanesi ile Sincar'a indi ve bölgeden bir daha çıkmadı. Peşmerge ile PKK teröristleri sık sık Sincar'da karşı karşıya gelirken Barzani bugüne kadar 'çekilin' demek dışında örgüte yönelik bir adım atmadı. Türkiye açısından bölgenin önemi PKK'nın ikinci bir Kandil yaratma planı. Suriye'deki boşluğu iyi değerlendiren PKK burada YPG ismi altında yeni bir oluşum gibi kendini uluslararası piyasaya sundu. ABD'de silah vererek PKK uzantısını Suriye'deki sopası yaptı. Türkiye Suriye'de olanların benzerinin Irak'ta yaşanmasını istemiyor. Bu açıdan Sincar'daki PKK varlığının yok edilmesi çok önemli. 

TSK ilk kez Sincar'a yönelik 25 Nisan gecesi saat 02.00'de hava harekatı düzenledi. Planlanan hedeflerin tamamı TSK jetleri tarafından imha edildi.

Türkiye teröristleri vurdu ABD 'endişeliyiz' dedi