BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47

Krizde Psikolojik Yönetim İçin Neler Yapmalı?

Padişahın yüzüğünde ne yazılı?

Bulabildiniz mi?

Bir önceki yazımda; umudu tükendiğinde umut veren, mutsuz olduğunda, mutluluk ve neşe veren, yaşam enerjisi bitiğinde, enerji veren bir yüzük arayan padişahın hikayesini anlatıp sonunu açık bırakmıştım.

Ve padişaha umut veren, mutluluk veren ve enerji veren bu yüzükte ne yazılı olabilir diye sormuştum.

İşte cevabı:

Bu da geçer..

Kritik bir kriz döneminden geçtiğimiz bir gerçek.

Kimilerine göre bir yıl kimilerine göre iki yıl içerisinde geçecek bir süreç söz konusu.

Bunu inkar etmek yerine gerçekçi olup ve de abartmadan bunun üstesinden ekonomik tedbirlerin yanında hem toplumsal hem de kişisel psikolojimizi nasıl yöneteceğimiz üzerinde kafa yormamız gerekir.

Bu süreci, kişisel olarak en ileri düzeyde kendimizi ve çevremizi yıpratarak da geçirebiliriz ya da elbette olumsuz etkileneceğiz ama olabildiğince kendi psikolojimizi koruyarak da geçirebiliriz.

Çok büyük, aşılması çok zor problemlerin üstesinden gelip dimdik ayakta duran insanlar vardır.

Ya da çok küçük bir sorun karşısında pes edip, hayata ve insanlara küsen kişiler vardır.

Bütün şartlar aleyhinize bile olsa; devir güçlü olma, asla vazgeçmeme; pes etmeme devridir.

Seçim bizim.

Konunun iki yönü var.

Birincisi; toplum psikolojini yönetmek için neler yapılabilir?

İkincisi; kişisel psikolojimizi yönetmek için neler yapabiliriz?

Burada, kişisel olarak neler yapılabilir, bu konunun üzerinde duracağım.

 

Uykuya dikkat!

 

1-    Uyku düzeninize dikkat edin. Uyku günlük psikolojiniz açısından en önemli etkendir. Uyuyamama gibi bir sorununuz varsa daha önce uyku ile ilgili yazdığım yazıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz.

 

Pozitif düşün

 

2-    Kendinize, devamlı olumlu ifadelerle olumlu telkinlerde bulunun. Yani; “Panikleme, stres yapma” gibi olumsuz ifadelerle telkinde bulunmak yerine; “Rahat ol, sakin ol” gibi olumlu ifadeler kulanın. Çünkü beyin negatif talimatları algılamaz.

3-    Sizi olumsuz etkileyen arkadaşlarınızdan ve çevrenizden uzak durun.

 

Çözüme odaklan

 

4-    Soruna değil, çözüme odaklanın.

5-    “Bu niye benim başıma geldi” gibi net bir karşılığı olmayan; sizi soruna ve geçmişe kilitleyen düşünceler yerine, bu durumla nasıl baş edebilirim, nasıl çözebilirim gibi çözüm odaklı düşünün.

 

Pozitif meşguliyetler bul

 

6-    Zihninizi meşgul edecek pozitif etkinlikler yapın. Sizi rahatlatacak müzikler dinleyin;  mücadele azminizi artıran filmler izleyin. Beynin en tehlikeli durumu; boş kalmasıdır. Siz boş kalabilirsiniz ama o boş durmaz.

7-    Yürüyüş yapın.

8-    Spor yapın.

9-    Eş, dost akraba ziyaretlerine gidin. Böyle süreçlerde, insanlarda; kimseyle görüşmek istememe ve içe kapanma durumu olur ve toplumdan uzaklaşır. Bu sosyal fobiye kadar uzanabilir.

 

Durumu kabullen

 

10-                        İçinde bulunduğunuz durumu kabullenin. Kabullenmezseniz devamlı isyan edici bir duyguda olusunuz.

11-                        Unutmayın; şu an yaşadığınız sorunları sadece siz yaşamıyorsunuz.  Yani sorunu kişiselleştirmeyin.

 

Sahip olduklarına bak

 

12-                        Bu nedenle kaybettiklerinize değil sahip olduklarınıza bakın. En önemli sahip olduğunuz değeriniz ise sağlığınızdır. Sizin sahip olduğunuz ama birçok kimsenin sahip olmadığı değerlerinizi fark edin.

13-                        Kendinizi zaman zaman değersiz hissediyor olabilirsiniz ama yaşadıklarınızın hiçbiri sizin değerinizi ortaya koyamaz. Yani sizin değeriniz başka; yaşadığınız sorun başkadır. Bu ikisini birbirinden ayırın. O zaman; sizin gibi bir sorunu yaşayan herkesin değersiz olması gerekir ki böyle bir şeyi siz de düşünmezsiniz. Neticede bir suç işlemediniz ki kişisel değerinizden kaybedesiniz.

14-                         Her zaman umutlu olun.

15-                         Dua edin.

16-                         Bol su için. Su zihni diri tutar.

17-                         Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun. Bunlar sorunlarınızı daha fazla artırır.

18-                        Sizi geliştirecek kitaplar okuyun.

19-                         Rahatlama ile ilgili teknikler öğrenin. Bu konuda yazdığım daha önceki yazılarımdan yararlanabilirsiniz.

20-                         Bütün çabalarınıza rağmen pes etmek yerine mutlaka bir uzmandan destek alın.

 

Bütün bunlar, belki size yeni bir iş sağlamaz ya da işlerinizi daha çok artırmaz ama sahip olduklarınızı elinizde tutmanıza yardımcı olabilir.

Neticede bir gün gelir, bu da geçer…

Umudunuzu koruyun.