BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.446,11
HABER /  EKONOMİ

Koza Altın'a izin şoku maden kapandı

Cemaate yakınlığı ile bilinen Koza Altın, geçici faaliyet belgesi alamadığı için Kaymaz'daki altın işletmesinde üretimi durdurdu.

Abone ol

Koza Altın, geçici faaliyet belgesi verilmediği için Kaymaz İşletmesi’ndeki üretimi durdurdu.

Şirketten KAP'a yapılan açıklamada, "Şirketimizin Kaymaz İşletmesi'nin üretimine devamı için gerekli olan geçici faaliyet belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmediği için Kaymaz İşletmemizde üretim durdurulmuştur" denildi. Şirket açıklamasında tüm yasal yükümlülüklerin yerine getirildiğini ancak 'Geçici Faaliyet Belgesi'nin' verilmediğini belirterek idare mahkemesinde dava açtığını da bildirdi. Koza Altın hisseleri saat 09.50'de yüzde 1.51 yükselişle 13.45 liradan işlem görüyordu.

AKIN İPEK İSYAN ETTİ

Dün akşam Bugün TV'de Tarık Toros'un programına katılan Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, madenlerin durumuyla ilgili sert açıklamalarda bulunmuştu.

Şirketin altın madenlerine çıkarılan zorluklara rağmen çalışanları işsiz kalmasın diye kapatmadığını söyleyen İpek, "Denetimler bizi rahatsız etmez. Bizi denetlesinler. Herkesi denetlesinler... Yasalara hep uyduk, insan odaklı doğru işler yapmaya çalıştık. Devletten imtiyaz kullanmadık. Denetimler bizi daha güçlendiriyor.. Bunlar benim için önemli şeyler değil. Önemli olan bizim önümüzü tıkamasınlar. Biz Türkiye'nin yer altı zenginliklerini yer üstüne çıkaralım" demişti. 

koza-altin.jpg             Koza Altın, Kaymaz maden ocağı

İpek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Madencilik nihayetinde balıkçılık gibi. Çıkıp nasip deyip aramaya başlıyorsunuz. Yıllarca arıyorsunuz. Bu aramanın neticesinde bir şey çıkıyorsa bu hemen işletme içine dönecek demek değildir. O çıkacak şeyin fizibilitesini yapıyorsunuz. Miktarını belirliyorsunuz. Hâlâ para harcamaya devam ediyorsunuz.

Bizim madenlerimizden mesela izin verilmeyen madenimizden bahsedeyim. 2005'te başlamışız aramaya. Yaklaşık 7 yıl boyunca aramaları, fizibiliteleri, ÇED raporları sürmüş. Ve biz bu ÇED raporları sonucunda işletmenin çevreye, insan sağlığına olacak bütün etkileri hesaplanmış. Bize bunlarla alakalı olumsuzluk olmayacağına dair belge verilmiş, ÇED raporları verilmiş, biz ondan sonra yatırıma başlamışız.

TEK ALTIN MADENİ

Yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım. 12 yıldan beri keşfedilmiş ve işletme haline getirilmiş ilk ve tek altın madeni Türkiye'de. Zannediliyor ki altın madeni hemen bulunup işletmeye geçiliyor. Böyle bir şey yok. 12 yıl içinde keşfedilip işletme haline getirilen tek altın madeni. ÇED raporu aldıktan sonra 1-2 yıl da yatırım süreci var. Yatırımı kurduktan sonra ÇED raporu taahhütleri doğrultusunda işletmenin düzgün çalışıp çalışmadığı devletin kurumları tarafından denetleniyor.

Ayda 1 defa geliyor. Havaya, suya, havadaki toza, partiküle gibi aklınıza gelebilecek bütün çevresel faktörü denetliyor ve her ay sonu bunu kamuya açıklıyor.

Bizim işletmelerimizden bir tanesi bugüne kadar 163 defa denetlenmiş. Denetleyen de devletin bütün kurumları. Bizim bu denetimlerden en ufak bir şikayetimiz yok. Denetimler bizi daha da güçlendiriyor. Daha dinamik hale getiriyor. Hiç olmazsa varsa ufak tefek akılda kalan şüpheler, onların izah edilmesine yarıyor. Biz bu denetimlerin tamamına sempatiyle baktık. Kapılarımızı açtık, teşvik ettik. Gelin, inceleyin, işletmemizi görün diye. Çekineceğimiz bir şey yok.

BİR LİRA YERİNE YEDİ LİRA VERDİK

Biz gücümüzü doğru yapmaktan, düzgün çalışmaktan alıyoruz. Doğruyu söylemekten alıyoruz. Bunun dışında güç aldığımız hiçbir kaynak yok. Bugüne kadar hiçbir imtiyaz kullanmadık devletten. Himmetdede bizim madenimiz. Yaklaşık 4 bin dönüm arazi almışız Kayseri'den. Maden işletmelerinin kamulaştırma hakları var. Yasal hak bu yani. Buna rağmen gidip demişiz ki, 'Biz burada altın madeni yapmayı düşünüyoruz. Araziyi satın almak istiyoruz.' Arazi 1 liraysa 7 lira vermişiz. El sıkışmışız. Helalleşmişiz ve o şekilde işletmelerimize başlamışız. Bizim hayata bakış açımız bu.

ÇALIŞMA OLACAK Kİ BELGE VERİLSİN

Bu bize verilmeyen geçici faaliyet belgesi nedir biliyor musunuz?

O kadar basit bir işlem ki esasında. Çevre Bakanlığı'nın vermemiş olduğu belge Geçici Faaliyet Belgesi (GFB). Bu belgenin verebilmesi için işletmenin çalışmaya başlaması gerekiyor. Yani siz ÇED doğrultusunda işletmenizi inşa etmişsiniz, bundan sonra da işletme çalışmaya başlayacak ki, sözünüzü tutup tutmadığınızı onlar da izleyip görsünler. Bütün mesele bundan ibaret. Bu Türkiye'nin ilk ve tek işletmesi, yüzlerce insan aylardan beri oturuyor. Defalarca mektup yazdık, ilettik. En ufak bir cevap da yok. Şimdi burada beni üzen şey şu. Yapılan haksızlık. Burada tabi ki işletmelere kolay izin verilmeyebilir, tabi ki en üst seviyede tutup denetlenebilir. Buna hiçbir itirazımız yok. Ama bütün bunlara rağmen, yasalara rağmen hiçbir imtiyaz kullanmamış, kendi imkanlarıyla aramış. Bulamadığımız yer de var bir sürü. 300 tane sondaj yapıyoruz sadece bir tanesinden bir şey kesme imkanımız oluyor. Bulamadığımız yerde elimizi yıkayıp çıkıyoruz. Böyle bir işletmenin önünün kesilmesine kime ne faydası var? Neden kesilir?

MECBUR BIRAKILDIK

Daha doğrusu işletmemizin üçüncüsünü de durdurmak mecburiyetinde kalıyoruz. Bugün itibariyle. Doğru ve yasal işler yaptım rahat uyuyorum

Ovacık Altın İşletmeleri bugüne kadar izleme ve denetim bakımından -ki burada bütün bakanlıklar var- 163 defa denetlenmiş. Bu denetlemede havadaki, yerdeki toz miktarından çevre köylere giden gürültüye kadar, yer altı sularından yer üstü sularına kadar arıtma tesisimizin çıkışından, atık havuzundaki atığa kadar hepsi her an analiz ediliyor. Bu siyanür meselesi hassas olduğu için devamlı oradan anlatmaya çalışıyorlar. Bugün yıllık 400 bin ton civarında siyanür konsantrasyon kullanılıyor.

Bunun 80 bin tonu Türkiye'de imal ediliyor. Madencilikte kullanımı bunun yüzde 5'i kadar. Siyanürle ilgili altın madenciliğinde bir sorun yok. Madencilerin kullandığı o kısım da karbon ve azottan oluşan bir madde. Güneş gördüğü zaman aynı gübre haline geliyor. Bunu bilim adamları, kimyagerler, çevre uzmanları bilir.