BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Kocaelinde krize inat yatırım

Kocaeli'nde 113 firmanın faaliyet gösterdiği GEPOSB'da 10 yeni fabrikanın inşaatının devam ediyor.

Abone ol Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (GEPOSB) Bölge Müdürü Baha Arıcı, 113 firmanın faaliyet gösterdiği GEPOSB'da 10 yeni fabrikanın inşaatının devam ettiğini, 10 firmanın da yatırım projesi bulunduğunu bildirdi.

Arıcı, yaptığı açıklamada, İstanbul'un değişik semtlerinde dağınık şekilde faaliyet gösterirken plastik sanayicilerinin 1994 yılında Gebze'ye gelerek kurduğu Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi'nde (GEPOSB) 5 firma ile başlayan yatırımların 113 firmaya ulaştığını belirtti.

Yatırımcıların yüzde 10'unun yabancı kaynaklı olması nedeniyle bazı firmaların global ekonomik krizden doğrudan olumsuz etkilenmesine rağmen yatırımların devam ettiğini söyleyen Arıcı, şu bilgileri verdi:

''GEPOSB'da 10 yeni fabrikanın inşaatı devam ediyor, 10 firmanın ise yatırım projesi bulunuyor. Devletten destek ve kredi almadan 40 milyon dolarlık altyapı harcaması yapılan GEPOSB'da 10 bine yakın çalışan bulunuyor, ülke ekonomisine yılda 700 milyon dolarlık katkı sağlanıyor.''

EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİ

Global ekonomik krizin etkilerinin GEPOSB'da da hissedildiğini dile getiren Arıcı, şöyle konuştu:

''Faaliyette olan ve özellikle otomotiv sektörüne üretim yapan firmalarda krizin etkileri hissedilmeye başlandı. Genel anlamda sektörel durgunluğu olan firmalar dikkate alındığında, krizin etkileri ocak ve şubat aylarında daha fazla hissedilecektir.

Gelecek yılın sonuna kadar sürebileceği ön görülen kriz döneminde özellikle fason üretim yapan firmalar sıkıntılı günler yaşayabilecektir. Hükümetin bu konuda gereken önlemi alması, özellikle ödemeler konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik adım atması önemlidir. Bu, piyasalarda yaşanan belirsizliği azaltmaya katkı sağlayacaktır.''

Arıcı, yaşanan belirsizlik ve kötü senaryoların aşılması halinde GEPOSB'daki yatırımların hız kazanarak artacağını ve 4-5 yılda tam kapasiteye ulaşabileceklerini kaydetti.

SANAYİCİNİN BEKLENTİLERİ

Üretimlerinin ağırlıklı olarak ihracata yönelik olduğuna, firmaların başarılarının Gebze ve ülke ekonomisini olumlu yönde etkileyeceğine dikkati çeken Baha Arıcı, sanayiye uygun atıl durumdaki arazilerin kullanılmasıyla sanayicinin rekabet gücünün artırılabileceğini, çeşitli teşviklerle sanayiciye destek sağlanıp ham madde ve ekipman temininde karşılaşılan zorlukların giderilebileceğini ve maliyetleri büyük oranda etkileyen enerji konusunda tedbirler alınarak sanayicinin korunabileceğini öne sürdü.

Arıcı, ''Milli sanayicinin en önemli beklentisi, Çin-Uzak Doğu orijinli ucuz malzemeler konusunda tedbir alınması, sanayicinin ve OSB'lerin önünün açılması, OSB'lerin yetkilerinin artırılarak 'Tek Hizmet Kapısı' sistemi şeklinde hizmet vermesinin sağlanmasıdır'' diye konuştu.