BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum IŞİD'in şok adımı

Kobani ve IŞİD cephesinden gelen son dakika haberlerine göre köylerde savaş sürüyor. IŞİD'in ise son durumu Lübnan oyunuyla ortaya çıktı.

Abone ol

KOBANİ 'de aldığı son dakika yenilginin ardından kent merkezini terkeden IŞİD rotasını yeni bir ülkeye çevirdi. IŞİD'in son durumuyla ilgili bomba iddiayı İngiliz Times gazetesi ortaya attı. IŞİD Lübnan'a yeni saldırıları yönetecek bir “emir” atadı. Savaşı Irak ve Suriye'den Lübnan'a yayacak.

Kobani 'de ise son durum IŞİD'in köy savaşını başlattığı yönünde. Kent merkezini terkeden IŞİD örgütten kaçmaya çalışan yabancı militanlarını da vurmaya başladı. İşte Kobani ve IŞİD cephesinden son dakika bilgiler;

Kobani'nin kontrolünün tamamen Kürt güçlerin eline geçtiği haberlerinin üzerinden üç gün geçmişken IŞİD'in Türkiye sınırına yakın mahallelere havan topları ile saldırı düzenlediği öğrenildi. Saldırıda dört Kobanili sivilin yaralandığı ifade ediliyor.


KOBANİ'DE SON DURUM KÖY SAVAŞI BAŞLADI

Kobani kent merkezini son dakika baskınla kaybeden IŞİD bozgun yaşıyor. Çok sayıda yabancı IŞİD militanının örgütten ayrılmaya çalıştığı haberleri geliyor. IŞİD ise örgütten ayrılmak isteyenleri tek tek infaz etmeye başladı. Kobani köylerine çekilen IŞİD kaçan militanları için güvenlik çemberi oluşturmaya başladı. Bir IŞİD emirinin de örgütten kaçtığı öğrenildi. IŞİD kaçışları durdurmak için 17 militanını infaz etti.

Kobani 'de savaş köylerde sürüyor. Peşmerge ve YPG güçleri kent merkezini aldıktan sonra kritik önemdeki Miştenur tepesine karargah kurdu. Buradaki karargahtan köylerdeki IŞİD güçlerine yönelik operasyonlar planlanıyor. Henüz yeni bir köy IŞİD'in elinden alınmış değil. IŞİD köylerdeki varlığını devam ettirmek için güç toplamaya çalışıyor.

Kobani’de Türkiye sınırına yakın mahallere İŞİD havan topları ile saldırı düzenledi. Dört Kobanili sivil yaralandı. Radikal muhabiri İdris Emen sivil halkla röportaj yaptığı sırada patlama sesiyle irkildi. Sınıra yakın noktadaki mahalleye düşen havan topu büyük gürültüyle patladı.

Dört sivil vatandaş etrafa saçılan şarapnel parçalarıyla yaralandı. Havan mermisinin çok uzak bir noktadan hedef gözetmeksizin atıldığı belirtiliyor. Yaralılardan biri, “5 aydır sınıra yakın bu bölgede yaşıyoruz. Çay içtiğimiz sırada hemen yakınımıza havan topu düştü. Ne olduğunu anlamadık bile. Kendime geldiğimde sedyedeydim” dedi.

IŞİD'DEN ŞOK ADIM SIRADA LÜBNAN VAR

İngiliz Times Gazetesi'nde yer alan bir haberde, "IŞİD'in kaçak bir Selefi şeyhi, yeni saldırılar için ilk Lübnan emiri olarak atadığı” belirtildi.

Haberde, “IŞİD, Şeyh Ahmet Esir'in örgütün Lübnan emiri olarak atadı. IŞİD'in Suriye-Lübnan sınırında, Lübnan topraklarına yaptığı baskından birkaç gün sonra gerçekleşti. Saldırıda sekiz Lübnan askeri hayatını kaybetmişti" denildi.

Gazete, son Lübnan saldırısının, Ağustos'ta yapılan ve 20 Lübnan askeri ve polisinin kaçırıldığı baskından bu yana en ciddi saldırı olduğuna dikkat çekti. Örgütün asker ve polis kaçırma baskınından bu yana Suriye'deki Kalamun Dağları'nda güçlendiği, ılımlı İslamcı örgütlerden çok sayıda katılan olduğu ifade edildi.

700 MİLİTAN IŞİD'E KATILDI

Lübnan Güvenlik Merkezi Başkanı Abbas İbrahim ise, bu ay yaklaşık 700 militanın kendi örgütlerinden ayrılarak IŞİD'e katıldığını iddia etti.

İbrahim, “IŞİD'in Lübnan sınırındaki köyleri ele geçirerek, Suriye'deki pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını ve Esad'a destek veren Hizbullah'ı alt etmeyi planladığını” söyledi.

ÜRDÜN DE HEDEF ÜLKE

Iraklı kaynaklar da, örgütün Diyala'daki mevzilerine düzenlenen operasyonlar sonrasında, IŞİD'in Lübnan, Ürdün ve Suriye'de ilerleme planlarına dair belgelere ulaştıklarını kaydetti.

Belgelere göre IŞİD, bu ülkelere sınır ötesi saldırılar düzenlemeyerek uluslararası koalisyonun Irak ve Suriye'deki ilgisini dağıtmayı hedeflliyor.

Örgüt, Suudi Arabistan sınırında üç güvenlik görevlisinin öldüğü intihar saldırısını üstlenmişti. Lübnan İçişleri Bakanı Nohad Maçnuk ise, Tripoli kentindeki iki bombalı saldırıdan IŞİD'in sorumlu olduğunu söylemişti.

IŞİD TOPLANTI YAPARKEN VURULDU

Koalisyona ait savaş uçakları kısa bir süre önce Şengal’de (Sincar) toplantı halindeki IŞİD mensuplarını hedef aldı, çok sayıda IŞİD’li öldürüldü.işid-vuruldu.jpg

Şengal’deki peşmerge komutanı Yarbay Aziz Ahmed, Şengal kent merkezinde bulunan Smail Beg Köşkü’nde toplantı halinde bulunan 20’yi aşkın IŞİD’linin savaş uçakları tarafından vurulduğunu söyledi. 

Yarbay Aziz Ahmed, hedef alınan IŞİD’lilerin Peşmerge Güçleri’ne devamlı olarak doçkayla saldırıda bulunduğunu belirtti. IŞİD mensuplarının toplantı yerinin peşmergelerce koalisyon güçlerine bildirildiğini kaydeden peşmerge komutanı, gerçekleştirilen bombardımanda IŞİD’lilerin çoğunluğunun öldürüldüğünü, geri kalanlarının ise yaralandığını ifade etti.

IŞİD CESETLERİ
işid-cesetleri-isis.jpg
Peşmerge Güçleri’nden aldığı bilgiye göre, IŞİD mensupalrı dün akşam saat 22:30 sıralarında, Musul’un batı cephesi ve Telafer kavşağından bulunan peşmerge karargahlarına saldırdı.

Peşmerge Güçleri, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının desteğiyle her iki cephede de IŞİD saldırılarını geri püskürttü.

Çatışmalarda çok sayıda IŞİD’linin öldürüldüğü belirtildi.