BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  GÜNCEL

Jandarma ve Donanma komutanları belli oldu

Milli Savunma Bakanlığı atamalarına göre, Koramiral Ercüment Tatlıoğlu Donanma Komutanı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı 2. Kolordu Komutanı, Jandarma Genel Komutanlığına ise Korgeneral Arif Çetin atandı

Abone ol

Jandarma Genel Komutanlığı'na korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilen Arif Çetin atandı. Çetin'in orgeneral rütbesiyle Jandarma Komutanı olduğu Resmi Gazete'de yayımlandı. Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın bu görevden alınıp 2. Kolordu Komutanlığı'na getirildiğine dair atama da Resmi Gazete'de yer aldı. Aksakallı'nın bu atama askeri kulislerde sürpriz olarak değerlendirildi.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetleri basmaya gelen Semih Terzi'yi  vurma emrini  Ömer Halisdemir'e veren Aksakallı Fırat Kalkanı Harekatı'nda da ön plana çıkan isimdi. Aksakallı'dan boşalan Özel Kuvvetler Komutanlığı'na Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı getirildi.

EDOK Komutanlığı'na Korgeneral Şeref Öngay getirilirken, Tümamiral Ahmet İskender Yıldırım Kuzey Deniz Saha, tümamiral Aydın Şirin de Güney Deniz Saha komutanlıklarına atandı.

Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'na, Brüksel TMR'den Tuğgeneral Mustafa Erkal Kuzuoğlu getirildi

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI

Korgeneral Arif Çetin, geçen yıl ki YAŞ toplantısı ile Korgeneral rütbesine terfi etmiş ve  Van  Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına atanmıştı.

GÖREVİNE 30 AĞUSTOS'TA BAŞLAYACAK

Çetin'in 31 Temmuz 2016'da atandığı bu görevi yaklaşık bir yıl sürdü ve bu kez  Jandarma Genel Komutanı oldu. Çetin görevine 30 Ağustos tarihi itibarıyla başlayacak.

KALKAN EMEKLİĞİNİ İSTEDİ

Çetin'in bu göreve atanması kendisinden daha kıdemli olan ve  Jandarma Genel Komutan vekilliği görevini sürdüren Korgeneral Ata Kalkan'ın görevinden ayrılıp, emekliliğini istemesine yol açtı. Kalkan için bugün öğleden sonra  Jandarma Genel Komutanlığı bahçesinde bir veda töreni de düzenlendiği öğrenildi.

1959 doğumlu olan Ata Kalkan, 2005'de Tuğgeneral, 2010'da Tümgeneral, 2015'de Korgeneral olmuş ve  Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı görevine atanmıştı.

BİR İLK YAŞANDI

690 sayılı kanun hükmünde kararname ile tümüyle İçişleri Bakanlığı’na bağlanan jandarmada 60’lı yıllardan bu yana ilk kez ‘kuvvet komutanlığı’ heyecanı yaşanıyor.

Jandarma’da orgeneral kadrosu bulunmadığı için komutan Kara Kuvvetleri’nden seçiliyordu. Bu defa ise orgeneral şartı kaldırıldığı için teşkilat bünyesinden korgeneral rütbesinde atama yapıldı. Komutanlığa sivil bir ismin atanabileceği de konuşuluyordu.

DONANMA KOMUTANLIĞI'NA TATLIOĞLU ATANDI

Donanma Komutanlığı'na Koramiral Ercüment Tatlıoğlu atandı. Tatlıoğlu, FETÖ'nün Donanma'ya kurduğu kumpaslardan olan askeri casusluk davasında yargılanıp, beraat etmişti.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ SIRASINDA REHİN ALINMIŞTI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında da rehin alınan Donanma Komutanı Oramiral  Veysel Kösele geçtiğimiz hafta istifasını vermiş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, haftalık basın toplantısında istifa haberini duyurmuştu.  Veysel Kösele, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci askerler tarafından rehin alınan isimler arasındaydı.

EMEKLİLİĞİNİ İSTEMİŞTİ

2 Ağustos tarihli son Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) kuvvet komutanları değiştirilmiş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun yerine koramiral rütbesindeki Adnan Özbal atanmıştı.

Teamüllere göre göreve oramiral rütbesindeki Kösele'nin gelmesi bekleniyordu. Kösele'nin yerine ise Ercüment Tatlıoğlu, Donanma Komutanlığı'nın başına getirildi.