BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İstanbul valisinden Suriyeli mülteciler için flaş açıklama!

İstanbul Valisi Vasip Şahin, CNNT ürk canlı yayınında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Abone ol

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Suriyeli mültecilerle ilgili olarak, "Şu ana kadar dilencilik dışında toplumu rahatsız eden Suriyelilerin karıştığı asayiş olayı çok fazla yaşamadık diyebilirim" açıklamasını yaptı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, CNNT ürk canlı yayınında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. İstanbul'un sorunlarını değerlendiren Vali Şahin'in konuşmasının satırbaşları şöyle:

"İstanbulluların yaşamını en fazla etkileyen sorun trafik. Mutlaka çözümü vardır bunun. Bizden daha büyük nüfuslara sahip şehirler bunu çözmüşse, biz de aynı şekilde çözeriz. Bununla ilgili altyapı yatırımları yapılıyor. Marmaray, metro, üçüncü boğaz köprüsü, havaalanı bütün bunlar aslında ulusal ölçekte projeler, İstanbul'un trafiğini rahatlatan projeler. Toplu taşıma imkanları arttıkça özel taşıtlardan kaynaklanan sıkıntılar azalacaktır. Belki ileride sizin tarihi yarımada dediğiniz, Beşiktaş-Taksim-Şişli'de çok daha farklı trafik tedbirleri alarak farklı imkanlar olacaktır. Öncelikle insanların ulaşım altyapısını hazırladıktan sonra seçenek sunmak lazım. Mesela Maslak tarafında ofisleri olan büyük iş adamları, özel şoförü olan iş adamları bile metroyu kullanıyorlar artık. Anadolu'dan Avrupa'ya geçecek olanlar Marmaray istasyonlarını kullanarak beş dakikada geçiş sağlıyorlar."

TEK ÇİFT PLAKA UYGULAMALARI İŞE YARAR MI
"Belki pratik ve kısa süreli çözüm şekillerinden biri olabilir. Sorunu kalıcı olarak çözmek için bizim toplu taşım altyapısını tamamlamamız lazım. Hızlı bir yatırım atağı var İstanbul'da. Biraz da biz sürücüler yoğunlaştırıyoruz. Kurallara saygılı şekilde, toleranslı şekilde aslında taşıtımızda ilerlersek sorunun yüzde 30'u düzelir diye düşünüyorum. Emniyet şeridini kullanabilen araçlardan bizim araçlarımız da ama. Bunu ihtiyaç duymadıkça kullanmamaya çalışıyorum. Maalesef biraz daha duyarlı olmamız gerekiyor. Bir acil durum olabileceğini her zaman göz önünde tutmamız gerekir. Cezalar daha da artırılacak. Şunu söyleyebilirim, geçenlerde bizim Karayolları Trafik Güvenliği İl Kurulu'muz var, orada bunu ele aldık. EDS uygulamalarını genişleteceğiz. İBB bu konuda altyapı yatırımlarını yapacak. Orada kontrol altında olmayan bölgeleri de kontrol altına alacağız. Trafikten mene kadar bile cezalandırma yoluna gidilecek. Caydırıcı bir noktada olması lazım ki insanları yönlendirebilelim."

MAHMUTBEY GİŞELERİNİN KALDIRILMASI
"Mahmutbey gişelerinin kaldırılması ya da Edirne istikametine çekilmesi, aynı şekilde Anadolu'daki gişelerin çekilmesi hep tartışılıyor. Zannediyorum optimal bir çözüm bulunacak. Trafiği rahatlatma noktasında uygun bir çözüm ama, malumunuz bunlar büyük yatırımlar. O yatırımlardan istifadenin de bir bedeli olmalı. Bu bedel neticede yine bir başka yatırım olarak bizlere geri dönüyor. O dengede zannediyorum hükümetimiz bir çözüm sunacaktır. Gişelerin artık hız kesmeden para ödeme sistemine dönüştürülmesi uygulaması lazım, belki gişelerin kaldırılmasına da ihtiyaç duyulmayabilecek."

SURİYE'DEN İSTANBUL'A GELENLER
"Tabii Suriyeliler ile birlikte başka yasa dışı yollarla gelen göç sorunu var. Suriyeliler ile ilgili tespitlerimiz 200 bine yaklaştı. Bir 50-100 bin civarında kayıtlarına devam ettiğimiz, tahmin ediyoruz 300 bine yaklaşabilir. Bir de Suriye dışından gelen Afrika kökenli yasa dışı göç olgusu var. Onlarla da mücadele ediyoruz. Asayiş olaylarına karışan Suriyeliler çok az. Karıştığı olaylar da basit adi tartışma ve kavga şeklinde. Bu noktada baktığımızda çok büyük bir sıkıntı görünmüyor ama biz dikkatli olmak durumundayız. Şu ana kadar dilencilik dışında toplumu rahatsız eden Suriyelilerin karıştığı asayiş olayı çok fazla yaşamadık diyebilirim."