BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İsrail'in İran'a saldırı planı basına sızdı!

ABD’li ünlü blog yazarı Richard Silverstein, İsrail’in İran’a saldırı planı olduğunu iddia ettiği bir belge yayımladı.

Abone ol

Silverstein, İsrail’in İran’a düzenleyeceği operasyonun “koordine bir saldırıyla başlayacağını ve İran rejimini tamamen felç edecek bir siber saldırıyı da kapsayacağını” öne sürdü.

Tikkun Olam isimli blog’unda yazdıklarıyla geçmişte de tartışmalara sebep olan Silverstein, elindeki belgenin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak’ın İsrailli bakanlara verdiği brifingin tutanakları olduğunu iddia etti.

ABD’li gazeteci belgeyi kendisine sızdıran kişinin amacının operasyonu engellemek olduğunu da belirterek, “Ne o ne de ordu ve istihbarat yetkilileri böyle bir savaş istiyor” dedi.

İNTERNET VE TELEFON DEVRE DIŞI

Belgedeki operasyon, Bush yönetiminin 2003 Nisan ayında Irak’a ‘şok ve dehşet operasyonu’ koduyla başlattığı harekatı andırıyor. İran harekatının detayları Vatan gazetesinde yer aldı. İşte ayrıntılar:

- İlk aşamada daha önce görülmemiş bir siber saldırıyı da içeren koordineli saldırılar ile İran rejiminin yönetim kadrosunun felç olması ve sınırları içinde ne olduğundan habersiz kalması sağlanacak.

- İnternet, telefon şebekesi, radyo ve televizyon ağı ile iletişim uyduları ile fiberoptik kablolar etkisiz hale getirilecek. Hürremabad ve İsfahan gibi kritik nükleer tesislerin çevresindeki yeraltı füze tesisleri devre dışı kalacak.

DENİZALTINDAN FÜZELER

- İran genelinde elektrik şebekesi çökertilecek.

- Zaman ayarlı ya da uydudan yönlendirilen misket bombaları ile büyük bir hasar amaçlanıyor.

- 300 km menzili olan onlarca balistik füze, Basra Körfezi’ne konuşlanan İsrail denizaltıları tarafından ateşlenecek.

- Füzeler, kitle imha silahı olarak nitelendirilebilecek savaş başlıkları taşımayacak ancak özellikle derinlerdeki hedefleri vurma kapasitesine sahip sığınak delen başlıklar taşıyacak.

- Bazı füzeler plütonyum ve tritium üretiminde kullanılan Arak Nükleer Tesisi’nde olduğu gibi havada patlayarak nükleer tesisi hedef alacak.

- Diğer füzeler Fordo Nükleer Tesisi’nde olduğu gibi yer altına girdikten sonra patlayacak. Böylece dağ içlerine gömülü tesisler hedef alınmış olacak.

MAVİ-BEYAZ HASAR TESPİTİ

- Yüzlerce Cruise füzesi kontrol merkezlerini, araştırma tesislerini yerle bir edecek. Nükleer bilimciler ile füze geliştirme programında çalışan üst düzey isimlerin evleri de bu füzelerle vurulacak.

- Bu ilk aşama saldırılardan sonra ‘Mavi ve Beyaz’ adı verilen radar uydusu ile hedeflere verilen hasar ölçülecek. Elde edilen bilgiler İsrail’den havalanan F-15 savaş uçaklarına aktarılacak.

- F-15’ler, İran hava sahasına girdiklerinde dünyanın haberi olmayan bir teknolojiyi kullanarak radarlarda görünmez olacak. Az hasar alan bölgelere ve hedeflere bomba yağdırılacak.

- Bu hedefler arasında Şahab-3 ve Secil füze tesisleri de var. Roket yakıtlarının depolandığı tesisler ve sentrifüj üretim fabrikaları da bombalanacak.

SAVAŞ 1 AY SÜRER 500 İSRAİLLİ ÖLÜR

İsrail’in sivil savunmadan sorumlu eski bakanı Matan Vilnai, Maariv gazetesine yaptığı açıklamalarda, İran’a düzenlenecek bir saldırının birden fazla cephede bir ay devam edecek bir çatışmaya neden olacağını ve yüzlerce İsraillinin ölümüyle sonuçlanacağını söyledi. Bakanlık gö-revini kısa bir süre içinde İsrail’in Çin Büyükelçisi olmak için terk etmeye hazırlanan Vilnai, “İç cephede hiç olmadığımız kadar hazırız” derken ağır kayıplara karşı da hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Vilnai, hükümetin İsrail topraklarına atılacak yüzlerce rokete ve füzeye hazırlandığını belirterek, “500 civarında can kaybı bekleniyor. Daha fazla da olabilir, daha az da olabilir. En iyi uzmanlarımızın ortaya koyduğu senaryo bu” dedi.