BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  DÜNYA

İsrail'den kritik İran açıklaması!

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bu akşam İran'la yapılan nükleer anlaşmayla ilgili önemli bir gelişme açıklayacağı duyurulmuştu ve beklenen açıklama geldi. Basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran'ın nükleer anlaşmaya rağmen gizli nükleer silah programının bulunduğunu, buna dair ellerinde kanıt olduğunu iddia etti.

Abone ol

İran'ın gizli nükleer silah faaliyetlerine dair ellerinde yeni ve somut deliller olduğunu öne süren İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran'ın nükleer arşivinin kopyalarını ele geçirdiklerini iddia etti. Öte yandan İsrail parlamentosu, Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Lieberman’ın savaş ilan etmesine izin veren bir yasayı onayladı. 

BM Güvenlik Konesyi'nin 5 daimi üyesi artı Almanya'nın İran'la uzun yıllar süren müzakerelerin ardından 2015 yılında vardığı nükleer anlaşmayı başından beri sabote etmek için elinden geleni ardına koymayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu kez ABD'in Irak'ı işgal etmesinden önce Saddam'ın olmayan kitle imha silahlarıyla ilgili sunumlarını hatırlatan bir şovla uluslararası kamuoyunun karşısına çıktı.

İran'ın gizli nükleer silah faaliyetlerine dair ellerinde yeni ve somut deliller olduğunu öne süren Netanyahu, İran'ın nükleer arşivinin kopyalarını ele geçirdiklerini iddia etti.

İSRAİL'DEN FLAŞ İDDİA

İsrail lideri, 'İran yönetiminin daha önce hiç nükleer silah geliştirmeye çalışmadığını savunduğunu, ama ele geçirdikleri yarım ton İran belgesinin geçmiş nükleer silah programlarını kanıtladığını' öne sürdü.

'Ele geçirdikleri 100 binden fazla belgenin nükleer anlaşmanın yalanlar üzerine kurulu olduğunu kanıtladığını' ortaya atan Netanyahu, 'ellerindeki belgelerin İran'ın tüm dünyaya yalan söylediğini kanıtladığı' iddiasında ısrar etti.

İSRAİL PARLAMENTOSU SAVAŞA ONAY VERDİ

İsrail parlamentosu bu akşam, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın savaş ilan etmesine izin veren bir yasayı onayladı. Başbakan ve Savunma Bakanının hükümet onayı almadan bir savaşa karar vermesine veya askeri bir operasyon başlatmasına izin veren yasa 41 'ret' oyuna karşı 62 'evet' oyuyla kabul edildi.

BU GELİŞMELERDEN ÖNCE ABD İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Netanyahu, bu gelişmeler öncesinde, CIA Direktörü iken ABD Dışişleri Bakanı olarak atanan Mike Pompeo'yu ağırlamıştı.

İRAN: PROPAGANDA GÖSTERİSİ

İran cephesi ise Netanyahu’nun suçlamalarının “temelsiz ve propagandadan” ibaret olduğunu savundu. Resmi haber ajansı IRNA, “Netanyahu, saçma sovlarıyla ünlü” ifadesini kullanırken, yarı resmi haber ajansı Fars ise “propaganda gösterisi” dedi.

RUSYA'YLA GÖRÜŞTÜ

İsrail Başbakanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bugün akşam Başbakan Benyamin Netanyahu, İran'ın nükleer silah programıyla ilgili evrakları açıkladıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, "İki lider, Suriye'deki durumu değerlendirdi ve en kısa zamanda görüşme konusunda anlaştı" dendi.

TRUMP NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLEBİLİR

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump, İran'la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini aksi takdirde ülkesinin anlaşmadan çekileceğini açıklamıştı.

KRİTİK TARİH 12 MAYIS

Trump'ın, İran ile 5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) arasında imzalanan nükleer anlaşmayla ilgili son kararını 12 Mayıs'ta açıklaması bekleniyor.