BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

İşçi eylemleri son durum Renault sert uyarı

Renault işçi eylemleri bugün 8. gününde. İşçiler talepleri karşılanıncaya kadar eyleme devam dedi Renault ise Türkiye'yi uyardı.

Abone ol

Otomotiv işçisi eylemleri sürüyor. Ford, Coşkunöz ve Tofaş fabrikalarında eylemler sona ererken, Renault işçileri 'eyleme devam' kararı aldı. İşçi eylemlerine Türk Traktör'ün Adana ve Erenler fabrikaları da katıldı.

Renaut yönetiminde ise Türkiye'ye rest gibi uyarı geldi: Yatırımlarımızı gözden geçiririz! 

Türkiye’nin otomotiv devi Oyak Renault’ta çalışan işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları ve üretimin durmasına neden olan eylem devam ediyor.

Fabrika yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ile her iki tarafın avukatları arasında gerçekleştirilen toplantı olumsuz sonuçlandı. İşçiler sorun çözülene kadar eyleme devam kararı aldılar.

Renault işçileri adına açıklama yapan sözcülerden Ekrem Salım, görüşmenin olumsuz sonuçlandığını belirterek çalışanların belirlediği ücretin baz alınıp prim adı altında kendilerine ödenmesini istediklerini söyledi. Salım “Biz protokol istedik, onlar taahhütnameye çevirdi. Beş gündür süren bu eylemde sürekli aynı şeyi yapıyorlar. Protokol olarak sunduğumuz evrakı taahhütnameye çevirip aynı şekilde geri dönüş yapıyorlar. Yani bunlar bu işin çözülmesinden değil, çözümsüzlükten yana. Biz onlara sürekli çözüm üreterek yaklaştık. Ama onlar bizim çözümlerimize, çözümsüzlükle yaklaştılar. Bundan sonraki süreçte kendileri oturup bir karar verecekler. Ya MESS ile yola devam diyecekler ya da MESS'ten ayrılıp tekrar bizim varlığımızı kabul edecekler" dedi.

RENAULT'TAN REST GİBİ UYARI

Renault'nun Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Avrasya Bölgesi Başkanı Jean Christophe Kugler, Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemini değerlendirdi.

Kugler, devam eden üretim duruşlarının Türkiye için bir tehdit ama aynı zamanda global bir sorun olduğunu belirterek “Türkiye'ye uzun vadeli bakıyoruz ama eğer istikrarsızlık geldiğini görürsek o zaman yatırımlarımızı gözden geçiririz” dedi. Bursa'da faaliyet gösteren otomobil fabrikası Oyak Renault'ta işçiler, ücretlerinde iyileştirme talebiyle geçtiğimiz hafta eylem başlatmış, eylem nedeniyle fabrikada üretim durmuştu.

TÜRK TRAKTÖR DE İŞÇİ EYLEMLERİ

Türk Traktör otomotiv sektöründe devam eden işçi eylemlerinin etkisiyle Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretime ara verildiğini açıkladı.

Şirketten dün KAP'a yapılan açıklamada, "Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, Ankara ve Erenler fabrikalarımızda çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olmuştur. Bu sebeple, kurumumuzun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, Ankara ve Erenler fabrikalarımızdaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alınmıştır" denildi.

FORD İŞBAŞI YAPTI

Açıklamada, yeniden faaliyete başlamak için henüz bir tarihin öngörülmediği belirtilerek, faaliyetlere ara verilmesinin toplam üretime etkisinin şu aşamada tahmin edilemediği kaydedildi. Otomotiv sektöründe işvereni temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na (MESS) bağlı Oyak Renault, ardından da Tofaş ve bazı yan sanayi şirketlerinde 2014-2017 dönemine ait daha önce imzalanan sözleşme koşullarının iyileştirilmesi amacı ile geçen hafta başlatılan toplu iş bırakma eylemleri sürerken; Ford Otosan da önceki gün parça tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle üretime geçici olarak ara verdiğini duyurmuştu. Ancak Ford Otosan yetkilisi dün üretime tekrar başlanacağını açıklamıştı.

TOFAŞ'TA EYLEM KIRILDI

Tofaş yönetiminden yapılan en son açıklamada ise 'gerekli koşullar sağlandı, fabrikada yeniden üretim başladı' denildi.