BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.423,40
HABER /  DÜNYA

İran'daki depremle ilgili ilginç iddia

Ortadoğu'yu sallayan 7.8'lik depremle ilgili ilk komplo teorisi, İran'ı en iyi bilen Türk gazeteciden geldi.

Abone ol

Ortadoğu, merkez üssü İran-Pakistan sınırında gerçekleşen 7.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

İranlı yetkililer, depremde 40'ı aşkın insanın hayatını kaybettiğini, 1200 evin de yıkıldığını açıkladı. İran devlet televizyonu ise depremde yaralıların olduğunu, ama ölü olmadığını belirtti.

İran'da son 40 yılın en büyük depremi olarak gösterilen bu sarsıntıyla ilgili kuşkular da açık açık dillendiriliyor. Sarsıntı sonrası bazı komplo teorileri dillendirilmeye başlandı; İsrail ve Amerika hedef gösterildi.

KOMPLO TEORİLERİ

İran'ı en iyi bilen Türk gazetecilerden Taraf yazarı Cihan Aktaş ülkedeki bu komplo teorilerini sosyal paylaşım sitesi twitter'daki hesabından paylaştı. Aktaş, "2003 Bem depreminden beri bir dizi deprem yaşayan İranlılar bu depremlerin tabiiliğinden şüpheleniyorlar. Bem deprem görmemiş bir şehirmiş" dedi.

TÜRKİYE İÇİN DE SÖYLENMİŞTİ

Dış güçlerin kontrolü altına alamadığı ülkeleri ekonomik ve siyasi açıdan kontrol etmek için deprem silahı kullandığı iddiaları daha önce de dile getiriliyordu. Türkiye'de 1999 İstanbul depremi ve son olarak 2011 yılındaki Van depreminde dış güçlerin deprem silahı kullandığı iddiaları komplo teorisi olarak dillendirilmişti.

HAARP PROJESİ

Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı (High Frequency Active Auroral Research Program HAARP) ABD Ordusu, ABD Donanması ve Alaska Üniversitesi tarafından ortak yürütülen İyonosfer'in özelliklerini ve davranışlarını araştırmak üzere Alaska'da sürdürülen bir çalışma olarak biliniyor. Bu projenin hayata geçirilmemesi için birçok ülkede kampanyalar düzenlendiği ileri sürülürken HAARP projesi ile iklim kontrol ve yapay deprem silahı olarak kullanılabilme iddialarından dolayı çok tartışılmıştı..


  İRAN'DA ÇOK ŞİDDETLİ DEPREM  

İran dün büyük bir depremle sarsıldı. 7.8 büyüklüğündeki sarsıntı son 40 yılın en büyük depremi olarak kayıtlara geçti. Deprem öyle şiddetliydi ki Dubai'den Yeni Delhi'ye kadar çok geniş bir bölgede hissedildi. (DEVAMI)


  İRAN'IN DEPREMLE İLGİLİ GİZLEDİKLERİ  

Son 40 yılın en büyük depremiyle sarsılan İran, ölü sayısını dünyadan saklıyor. İran devlet televizyonu Press Tv , depremde ilgili olarak verdiği ilk haberinde hayatını kaybeden kişi sayısını 40 olarak duyurdu ancak daha sonra haberlerinde ölü ya da yaralı sayısına dair bilgileri kaldırdı. (DEVAMI)