BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  GÜNCEL

'Irak'ta polis eğitimi dipsiz kuyu olabilir'

Amerikalı Müfettişlerin Irak'taki faaliyetler konusunda hazırladıkları rapora göre, polis eğitim programına harcanan milyarlara rağmen, yapılanların ne derece etkili olunduğu bilinmiyor.

Abone ol

ABD yönetiminin Irak'taki faaliyetlerinin bütçelemesini denetleyen birim, Irak polisini destek programının 'dipsiz bir kuyuya' dönüşebileceği uyarısında bulundu.

ABD'nin Irak polisini eğitip teçhizat sağlamasını hedefleyen programa şimdiye dek 7 milyar doları aşkın para harcandı.

Ancak müfettişler, bu harcamaların sonuç verip vermediğinin ayrıntılı şekilde incelenmediğini vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı, girişimleri ile şimdiye dek 400 bin Irak polisinin eğitildiğini açıkladı.

Ancak Irak'ın İmarından sorumlu Başmüfettişlik tarafından hazırlanan raporda, bu gücün kapasite ve yetkinliğinin hiç bir zaman denetlenmediği eleştirisi yapıldı.

Rapora göre, yapılan yatırımın ancak yüzde 12 gibi küçük bir bölümü gerçekten Irak polis güçlerine ulaşıyor.

Kaynağın önemli kısmı ise eğitimi verecek kişilerin ikamesine ve onlara sağlanan güvenlik için yapılan harcamalara gidiyor.

ABD Dışişleri'nin Irak faaliyetlerinin en büyük bölümünü oluşturan programın uzun vadedeki başarısının ise Irak hükümetinin polisin idaresi, yolsuzluk gibi meselelere yaklaşımına bağlı olacağı kaydedildi.

Rapor, ABD güçlerinin ülkeden ayrılmaya hazırlandığı bir dönemde yayınlandı. Muharip operasyonlara son veren ABD'nin Irak'ta eğitim ve gerektiğinde destek amacıyla 39 bin kadar askeri daha bulunuyordu. Ancak bunların da yıl sonuna dek çekilmesine karar verildi.

Bundan böyle Iraklı güvenlik güçleri, ülkede emniyet ve asayişi sağlamakta tek başına olacak.

Rapor: Planlama yetersiz

Çekilme kararı doğrultusunda, 1 Ekim itibariyle polis eğitim programının sorumluluğu da ABD savunma bakanlığından, dışişleri bakanlığına geçirildi.

Ancak raporda, bu devir teslim işleminin yapılacağına iki yıl önce karar verilmesine karşın, bakanlığın eğitim konusunda kapsamlı bir planm yapmadığı kaydedildi.

Bakanlıktan net ölçüt ve hedefler belirlemesi istendi.

ABD Dışişleri ise rapora cevaben yazılan bir mektupta, girişimlerini savundu ve kendilerinin de yakın zamana dek ne kadarlık bir bütçeyle iş yapacağını bilemediğinden öngörülerde bulunmakta zorlandıklarını kaydetti.

Dışişleri yetkilileri yapılması gerekenler konusundaysa, raporun tavsiyelerine kendilerinin de genel hatlar itibariyle katıldığını söylüyor.

Mektupta, Irak'ın ataması yapılmış bir içişleri bakanı olmamasının eğitim programı konusunda bir rota çizilmesini güçleştirdiği kaydediliyor.

Irak polisi, ülkedeki şiddetin başlıca hedeflerinden birisi.

Polisin değil ülkenin tamamını, kendisini korumakta bile zaman zaman yetersiz kaldığı yorumları yapılıyor.

Bugün de Bağdat'ta trafik polislerini hedef alan saldırılarda ikisi polis beş kişi yaşamını yitirdi.

Üçü polis beş kişi de yaralandı.