BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'den Türkiye'ye kritik uyarı!

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da tutuklanan iki gazeteci için Türkiye’yi uyardı. İngiltere, Türkiye'yi insan hakları çerçevesinde görev yapmaya çağırdı.

Abone ol

DİYARBAKIR ’da IŞİD ve PKK'ya yardım ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 2 İngiliz gazeteci ve bir Iraklı tercüman tutuklanmıştı. Tutuklamaya İngiltere Dışişleri Bakanlığı tepki gösterirken 2 İngiliz gazeteci serbest bırakıldığı öğrenildi.

’IŞİD adına eylem ve faaliyetlerde bulundukları’ iddiasıyla geçen Cuma günü gözaltına alınan ve adliyeye çıkarılan İngiliz gazeteciler Jacop Philip Gıngel Hanrahan, Philip John Pendlebury ile Iraklı tercümanları Mohammed İsmael Rasool tutuklanmıştı. 2 İngiliz gazetecinin serbest bırakıldığı öğrenildi. 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nde ifadeleri alınan şüphelilerden araç sürücüsü Abdurrahman Direkçi ise adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.

i̇ngiltereden-türkiyeye-kritik-uyari.jpg

İNGİLTERE, TÜRKİYE'Yİ UYARDI

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da tutuklanan iki gazeteci için Türkiye’yi uyardı. Bakanlık, insan haklarını korumak için Türk makamlarını göreve çağırdı. İki İngiliz vatandaşı gazetecinin IŞİD’e yardım ettiği iddiasıyla tutuklanmasının endişe verici olduğu vurgulandı.

"ENDİŞE DUYUYORUZ"

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Diyarbakır’da, ‘silahlı örgüte yardım’ iddiasıyla tutuklanan, ABD merkezli VICE News haber kuruluşunda görevli, iki İngiliz vatandaşı ve bir Iraklı tercüman hakkında resmi açıklama yaptı. Bakanlık açıklamada, Türk yetkilileri insan hakları çerçevesinde görev yapmaya çağırdı. IŞİD’e yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler hakkında endişe duyulduğu belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İngiltere, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Türkiye’den ifade özgürlüğüne karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir. İfade özgürlüğü ve basına sınırlama getirilmeden faaliyet imkanı sağlamak, her demokratik toplumda olması gereken temel unsurlar arasında yer almaktadır.

“Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde imzası olan ülkeler arasındadır. Türk yetkililerin, anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükleri benimsemiş bir tavır sergilemesini bekliyoruz."

Tutuklu gazeteciler için daha önce de Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Yazarlar Birliği English PEN ve VICE News yetkilileri gibi sivil toplum örgütleri, gazetecilerin serbest bırakılmaları için Türkiye’ye çağrıda bulunmuştu.