BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İncelemeye alınan vali özür diledi!

MANİSA'da başörtülü kadınların kelepçelenmesi görüntülerini eleştiren Manisa Valisi hakkında inceleme başlatıldı. İnceleme kararı sonrası Vali Erdoğan Bektaş açıklamaları nedeniyle özür diledi.

Abone ol

MANİSA’da başörtülü kadınlara kelepçe takılmasıyla ilgili kullandığı ifadeler nedeniyle vali hakkında inceleme başlatıldı.

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş hakkında "inceleme ve gerekiyorsa soruşturma yapmak üzere" mülkiye müfettişi görevlendirdiğini bildirdi.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 10 Kasım'da, aralarında Fetullah Gülen'in de yer aldığı 35 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Gözaltına alınan türbanlı kadınlar kelepçeyle emniyete götürülmüştü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla olayla ilgili inceleme başlatılmıştı.

Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, "kelepçeli gözaltı" haberlerine ilişkin soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı'nca, geçici olarak açığa alınarak görevinden uzaklaştırılmıştı.

Öte yandan, Vali Erdoğan Bektaş’ın “Toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanlar" ifadesi tepkilere neden olmuştu.

MANİSA VALİSİ ÖZÜR DİLEDİ

Vali Bektaş, "Özensiz bir dil kullanılmasından dolayı başta kadınlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızdan özür diliyorum" diye konuştu. 

TARTIŞMA YARATAN O AÇIKLAMA

Manisa Valiliği'nin gözaltına alınırken kelepçe uygulamasına yönelik açıklaması şöyle:

"PDY adı verilen yapılanmaya karşı ilimiz Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan soruşturma gereği bir kısım insanların evlerinden alınarak emniyet ve adli mercilere intikali sağlanırken bazı tesettürlü bayanlara gerekmediği halde kelepçe takılması görüntülerinin medyaya yansıması üzerine kamuoyunda oluşan tereddüt ve tartışmaları dikkate alarak aşağıdaki açıklamaya Valiliğimizce gerek duyulmuştur.

Soruşturma uzun bir süredir Cumhuriyet Başsavcılığımızın kontrolünde İl Emniyet Müdürlüğümüzün ilgili birimlerince yürütülmekte olup her türlü delilin titizlikle değerlendirildiği, ihbar, şikayet ve başvurular üzerine gelişen bir soruşturmadır.

Toplanan deliller ve gelişen soruşturma süreci gereği bir kısım şüphelilerin gözaltına alınması gerekmiştir. Gözaltı sürecinde öngörülmeyen, önceden talimatlandırılmayan bir kelepçe takma olgusunun gerçekleşmiş olduğunu kamuoyu ile birlikte biz de üzülerek öğrenmiş durumdayız.

Hukuki süreçte suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, şartları oluşmadan böyle bir işleme tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır.

Olayın tekerrür etmemesi için gerekli talimatlar verilmiş, gerçekleşen olayda kasten ya da ihmalen katkısı olan görevliler hakkında gerekli incelemeler başlatılmış olup hukuki süreçler işletilmektedir. Devletimizin bir kurumu olarak emniyet teşkilatımızın da milletimizin değer yargıları ve bakış açısı dışında bir tutum içinde bulunmamasının asıl olduğunu, her şeye rağmen gerçekleşen olay hakkında üzüntülerimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."