BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.441,23
HABER /  GÜNCEL

İmralı'da bir ilk! Öcalan kiminle görüştü?

eni Şafak, Öcalan'ın ilk defa MİT ve HDP dışında çözüm sürecinin anahtar kurumlarından bir yönetici ile görüştüğünü iddia etti.

Abone ol

Yeni Şafak gazetesinden Çetiner Çetin imzasıyla yayınlanan haberde Kobani protestoları ile en zor günlerini yaşayan çözüm sürecine dönük ilginç iddialara yer verildi. Hükümetin protestoları durdurmak için İmralı'daki PKK lideri Abdullah Öcalan ile kritik temaslar kurduğunu kaydeden Yeni Şafak, Öcalan'ın ilk defa MİT ve HDP dışında "çözüm sürecinin anahtar kurumlarından bir yönetici" ile görüştüğünü iddia etti.

ÖCALAN'LA 4 SAAT 2O DAKİKALIK KRİTİK GÖRÜŞME

PKK yönetiminin Öcalan'ı yanlış yorumlayarak sokakları harekete geçirdiğini yazan Yeni Şafak eylemlerin sona erdirilmesini sağlayan temaslarda İmralı'da bir ilkin yaşandığını yazdı:

"Kandil'in halkı sokaklara çektiği ve 24 kişinin hayatını kaybettiği ilk saatlerde ilk kez MİT ve HDP heyetinin dışında Öcalan ile çözüm sürecinin anahtar kurumalarından bir yöneticinin konuştuğu öğrenildi. 4 saat 20 dakikalık görüşmede Öcalan'ın olayları televizyondan seyrettiği ve rahatsız olduğunu ilettiği belirtilirken, Öcalan'ın HDP ve Kandil'e mektup yazdığı öğrenildi."

İşte Yeni Şafak'ın ilgili haberi:

IŞİD'in Kobani'yi hedef alması üzerine Ankara PYD ve HDP ile görüşme trafiği başlatmışken, Kandil'in Alman ve İran istihbarat birimleri ile ilginç bir iletişim ağı içine girdiği öğrenildi. 9 Eylül ve 1 Ekim'de iki kez Alman istihbaratıyla görüşen Kandil'e Suriye'deki PYD kontrolündeki 3 kantonda siyasi destek sözü veren Alman yetkililerin 9 Eylül'deki ilk görüşmelerinde 'Gezide neden sokağa çıkmadınız?', 'Öcalan'la daha önce Avrupa İnsan Hakları temsilcileri aracılığı ile iletişim kurabiliyorduk. Hükümet bu kanalı ortadan kaldırdı. Siz sağlıklı iletişim kurabiliyor musunuz?', 'AK Parti gibi muhafazakar bir partinin sorunu çözeceğine inanıyor musunuz?' sorularına yanıt aradıkları ardından 1 Ekimdeki iki görüşmede ise 'Sokağa çıkın!' siparişinde bulundukları kaydedildi.

KANDİL'E KESİN VE NET İFADELER

Öcalan'ın Kandil'e hitaben yolladığı mektubun tek bir sayfadan oluştuğu, çok kesin ve net ifadeler içerdiği öğrenildi. Diğer taraftan Öcalan'ın mektubundan önce istihbarat kurumları ile resmen dans eden Kandil yönetimi gelen sert tepki üzerine geri adım atmak istedi. Ancak bir yandan da Öcalan'ın mektubuna rağmen Bingöl eylemini engellemediği ortaya çıktı. Van, Kars, Batman ve Bingöl'de Valiler ve Emniyet müdürlerini hedef alan eylemlerin yapılması talimatını veren Kandil son anda Van, Kars ve Batman'a talimat gönderirken Bingöl'le irtibata bile geçmedi. Eylemin hemen ardından dün sabah Kandil U dönüşü yaparak herhangi bir eylem yapma kararı ve talimatı alınmadığını belirterek, Bingöl'deki olayın 'lokal bir durum' olduğunu, komutanlıkla ilgisinin olmadığını üç ayrı kanal üzerinden Ankara'ya iletti.

Final eylem arzusu

İran'ın dış operasyonlarını yürüten Kudüs Ordusu isimli paramiliter kanadın komutanı Kasım Süleymani'nin geçtiğimiz hafta Kandil ile Süleymaniye'ye bağlı Karaçaoğlu'da bir araya geldiği öğrenildi. Süleymani'nin daha önce de Kandil'e iki kez PYD'nin kontrolündeki Rojawa'da siyasi temsilcilik ve PYD'ye silahlı destek sözü verdiği yerine getirmediği ifade edildi. Kobani ve diğer Kürt bölgelerine Şam ile görüşerek Şam üzerinden havadan silahlı destek verecekleri vaadinde bulunan Süleymani'nin, Türkiye'nin Suriye politikasına sert eleştirilerde bulunduğu, çatışmasızlık sürecinin PKK'nın bölgede yok olacağına dikkat çektiği belirtildi.

EYLEM TEKLİFİ

PKK ve PYD'nin Rojawa'da siyasi temsil gücünün sağlanmasının tek yolunun Türkiye içindeki çatışma ortamının arttırılması ve Ankara'nın dikkatinin içeriye yönlendirilmesi ile mümkün olabileceğini dile getiren Süleymani'nin 'Şemdin Sakık gibi hafızaların finali olacak bir eylemle süreci başlatabilirsiniz' dediği kaydedildi. Çözüm sürecinin ilk görüşmesinden bu yana BDP-HDP heyetleri ve MİT yetkilileri Öcalan ile görüşüyordu. Kandil'in halkı sokaklara çektiği ve 24 kişinin hayatını kaybettiği ilk saatlerde ilk kez MİT ve HDP heyetinin dışında Öcalan ile çözüm sürecinin anahtar kurumalarından bir yöneticinin konuştuğu öğrenildi. 4 saat 20 dakikalık görüşmede Öcalan'ın olayları televizyondan seyrettiği ve rahatsız olduğunu ilettiği belirtilirken, Öcalan'ın HDP ve Kandil'e mektup yazdığı öğrenildi.

MÜSLİM ANKARA'YA ÇAĞRILDI

Çözüm sürecinin tamda ete kemiğe büründüğü bir süreçte MİT'in ilk kez doğrudan Kandil ile görüşme yapmasının ardından 2. aşama için MİT ve HDP heyetlerinin dışında yeni dönemde aktif rol alacak devlet kurumunun sivil görevlilerinin de ilk kez İmralı ile görüşme başlattığı ve ilk görüşmelerin hemen sonrasında bu olayların patlak vermesi bir yandan Ankara'yı şaşırtırken bir yandan da 'Kandil Öcalan'ı tasfiye etmek istiyor' şekline yorumlanıyor. PYD lideri Salih Müslim'in, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'in resmi davetlisi olarak yakın zamanda Erbil'e gideceği belirtildi. Müslim eğer şartlar uygun olursa Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani ile de görüşecek. Müslüm'in Erbil görüşmesi sonrasında tekrar Ankara'ya davet edileceği öğrenildi.