BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hollande: 'Sizi eurodan çıkarabilirler'

Fransa Cumhurbaşkanı, kurtarma paketini yeniden müzakere etmek istemesi halinde Avrupa'da bazı ülkelerin Yunanistan'ı eurodan çıkartmak isteyebileceğini söyledi.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunan halkını varolan kurtarma paketinin koşullarını yeniden müzakere etmek isterken euroyu kaybedebilecekleri uyarısında bulundu.

Hollande bu açıklamayı Yunan seçimlerinden iki gün önce yapıyor.

Pazar günü yapılacak seçimlerden güçlü çıkması beklenen sol Syriza ittifakı, IMF ve AB'nin desteklediği ve Yunanistan'ı mali krizden çıkarmayı hedefleyen kurtarma paketinin halkı ezdiğini ve bu nedenle koşullarının yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söylüyor.

Almanya, Yunanistan'ın kurtarma paketinin koşullarını disiplinli bir şekilde uygulamasını istiyor.

Sosyalist Hollande, Yunanistan'daki Mega televizyonuna yaptığı açıklamada Yunanistan'ın dostu olduğunu söyledikten sonra Syriza ittifakının öngördüğü yöntemle ilgili uyarıda bulundu.

"Şöyle bir uyarı yapmalıyım onlara, çünkü ben Yunanistan'ın dostuyum, Yunanistan'ın verdiği taahhütlerden uzaklaşmak istediği ve toparlanma vizyonunu terk ettiği izlenimi
verilirse, Yunanistan'ın euro bölgesindeki varlığını sona erdirmeyi tercih edecek ülkeler olacaktır"

Avrupa ve Yunanistan Merkez bankalarından başkanlık ve başkan yardımcılığı yapan Lucas Papademos'in liderliğindeki bundan önceki hükümet, 130 milyar euroluk kurtarma yardımını almak için kapsamlı kemer sıkma programı uygulamayı kabul etmişti.

Pazar günkü seçimler

Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan seçimler sonrasında koalisyon hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varılamayınca seçimlerin yenilenmesine karar verilmişti.

Pazar günkü seçimde iki partinin birincilik için çekişmesi bekleniyor.

Partisinin son seçim mitingini düzenleyen Alexis Tsipras euro bölgesinde kalmak isteyeceklerini ancak mali kurtarma paketini yeniden müzakere edeceklerini söyledi.

Kamuoyu anketleri merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi ile sol Syriza ittifakının başabaş gittiğini ancak hiçbir partinin mecliste çoğunluk elde edemeyeceğini gösteriyor.

Merkez sağ programa sadık kalıyor

Antonis Samaras liderliğindeki Yeni Demokrasi partisi kurtarma paketininin getirdiği yükümlülükleri yerine getireceğini söylüyor.

BBC muhabiri Yunanistan'da halkın son dönemde euro bölgesinden çıkışın olası felaketlerine ilişkin pek çok uyarı ve senaryo işittiğini ortadaki bu korkunun Yeni Demokrasi Partisi'nin avantajına olabileceğini söylüyor.

Fransa Cumharbaşkanı İtalya'da

Fransa Cumhurbaşkanı dün İtalya'yı ziyareti sırasında "Avrupa'nın hasta kıta olarak görülmesini istemiyorum" dedi.

İtalya Başbakanı Mario Monti ile Fransa Cumhurbaşkanı'nın euroyu mali piyasalardaki sallantılardan en az şekilde etkilenecek bir duruma getirmek için önlemler alınması gerektiği konusunda anlaşmaya vardıkları yolunda haberler geliyor.