BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Hizbullah hükümeti devirme hazırlığında

Hariri başbakanlığındaki hükümeti devirmek için kabinedeki Hizbullah yanlısı 11 bakanın, bugün istifaya hazırlandığı öne sürülüyor.

Abone ol

Lübnan'da hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Hizbullah ve müttefikleri hükümeti düşürmek üzere harekete geçti.Hizbullah yanlısı 11 bakanın bugün içinde hükümetten istifa etmesi bekleniyor. Bu istifalar ise Lübnan Başbakanı Saad Hariri hükümetinin otomatik olarak düşmesine neden olacak.

İstifa dilekçelerinin yazıldığı ve bugün Türkiye saati ile 16.30'da duyurulacağı belirtiliyor.

Lübnan'da Haziran 2009'da yapılan seçimlerin ardından 6 ay hükümet kurulamamış, en sonunda Saad Hariri liderliğinde Batı yanlısı blok ve Hizbullah koalisyona gitmişti.

Son dönemde Saad Hariri'nin babası Refik Hariri'nin öldürülmesinden Hizbullah'ın sorumlu olduğuna yönelik iddialar hükümet içinde gerginliğe neden olmuştu.

Lübnanlı politikacılar bu iddiaların BM tarafından soruşturulmasının gerilime neden olduğunu, Suudi Arabistan ve Suriye'nin bu gerilimi engellemekte başarısız olduğunu iddia etti.

Hizbullah 2005'deki Hariri suikastından sorumlu olmadığını ve aksi yöndeki iddiaların İsrail'in işi olduğunu iddia ediyor. Hariri suikastını soruşturan uluslararası mahkemenin yakında kararını açıklaması bekleniyor. Sızan bilgiler, mahkemenin Hizbullah'a suçlama yönelteceği yönünde.

Saad Hariri ise soruşturma sonuçlarını reddetmesine yönelik Hizbullah taleplerini kabul etmiyor.