BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.445,59
HABER /  SAĞLIK

Hepatitten korunmak tedavisinden daha kolay!

Hepatit B ve Hepatit C, dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok önemli bir sağlık sorunu.

Abone ol

Tüm dünyada yaklaşık 400 milyon Hepatit B, 170 milyon da Hepatit C virüsü taşıyan hasta bulunuyor. Milyonlarca kişi de kronik hepatiti olduğunun farkında bile olmadan siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Dünyanın sağlık sorunu

Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü kapsamında, A’dan G’ye 7 türü bulunan, dünyada ve ülkemizde önemli sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer alan hepatit hastalığını ve korunma yollarını anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Dr. Keramettin Şar, hepatite neden olan virüsleri Hepatit A, B, C, D, E, F ve G virüsü olarak sıralarken, ülkemizde en sık Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C virüsü görüldüğünü söyledi.

Hastalık tuvaletten geliyor

Hepatit A virüsü ülkemizde genellikle okul çağı çocuklarında sık görülüyor. Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye kolayca bulaşıp yayılabiliyor.

PİŞMEMİŞ GIDALARA DİKKAT!

Besinler ve su yoluyla bulaştığı için, kanalizasyon sistemlerinin yeterince düzenli olması ve su temininin uygun şekilde yapılması büyük önem taşıyor. Bunun için pişmemiş yiyecekler veya piştikten sonra ellenen yiyeceklere çok dikkat edilmeli. Çiğ ya da az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin tüketimi de önemli bir etken.

Dövme yaptıranlarda sık görülüyor

Hepatit B ile Hepatit C hastalığı ise kan ve kan ürünleri aktarımının yanı sıra enjeksiyon (uyuşturucu kullananlarda) ile bulaşıyor. Dr. Keramettin Şar "Diğer geçiş yollarından en önemlisinin de cinsel temas ve dövme olduğunu belirtiyor. Alkol ve uyuşturucu kullananlarda Hepatit B daha ağır seyrediyor ve bu hastalarda tedaviye yanıt daha az alınıyor” diye konuştu.

Aşı ve bilinçlenme önemli

Hepatiti engellemenin tedavi etmekten daha kolay olduğunu vurgulayan Dr. Keramettin Şar, bulaşma konusunda bilinçlenmenin ve tedbir almanın son derece önem taşıdığını söylüyor. Hepatit’ten korunmanın en etkili yollarının başında Hepatit A ve Hepatit B aşısı geliyor. Hepatit C’ye karşı ise henüz aşı yok. Ailesinde hepatit hastası olanlar, okul, kreş, kışla, yurt, huzurevi gibi kalabalık yerlerde bulunanlar, berberler, manikür-pedikür yapanlar da risk grubunda olduğundan dikkatli olmaları büyük önem taşıyor.